Fälttävlan
Publicerad: 2016-03-06


Julia jobbar som hästskötare hos "Ludde"
Att flytta utomlands och jobba med tävlingshästar är en dröm för många. För 20-åriga Julia Malm från Lidingö blev drömmen verklighet när hon fick chansen att jobba som hästskötare hos fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål i Storbritannien.
Text och foto: Natalie Lindholm
Julia fick sin första egna häst som sjuåring, och började snart tävla i både hoppning och fälttävlan. Tillsammans med sin hästintresserade mamma utbildade hon sin häst för att starta enstjärnig klass, när tanken på ett jobb utomlands kom i vägen. Vi ber Julia berätta hur det är att jobba i ett tävlingsstall 200 mil hemifrån.
Hej Julia, hur kommer det sig att du hamnade i Storbritannien?
– Jag ville åka till England och jobba i fälttävlansstall, men visste inte riktigt var eller vem jag ville åka till. Sen fick jag tips om Ludwig och efter det kunde jag inte släppa tanken. Jag gick och tänkte på det ett tag, sedan tog jag tag i saken, skickade iväg ett mejl och under Sweden International Horse Show gick jag på anställningsintervju. Jag har varit här i några månader nu och det känns precis som hemma.
Hur trivs du?
– Jag trivs superbra här, personerna som jag arbetar med – och britter i allmänhet – är väldigt trevliga. Att det bara är en två timmar lång flygresa till Sverige gör att det inte ens känns som att man är i ett annat land.
– Att jobba med hästar här i England känns för mig väldigt likt hur det är i Sverige, nu jobbar jag ju i och för sig för Ludwig som är svensk. Men hästarnas välmående står i fokus och arbetsuppgifterna är ungefär desamma som hemma.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Hos Ludwig är jag hästskötare och en arbetsdag för mig ser ut på följande sätt: Vi börjar klockan sju med att fodra hästarna, sedan mockar vi ur alla boxar och sätter hästar i skritten. Rider Ludwig på förmiddagen fixar vi hästar åt honom på löpande band, dem som ska ridas ut på rider vi hästskötare någon gång under dagen. Sedan är det vanliga sysslor som att göra i ordning foder, sopa och hålla snyggt på gården, kolla så att hästarna har det bra, tvätta utrustning och så vidare. Vi slutar dagen runt fem på eftermiddagen om vi inte har något speciellt på schemat.
Vad är roligast och vad är tuffast med jobbet?
– Oj vad svårt! Det finns så himla mycket som är roligt, men jag tycker om när det händer lite så jag älskar när vi åker iväg på träning med hästarna. Att packa in i lastbilen och sedan få kolla på träningen och lyssna på vad tränaren har att säga. Det är så roligt. Eftersom jag bara har varit här några månader har jag inte stött på något som är riktigt jobbigt ännu. Självklart kan jag ibland känna att det är tufft när man alltid går upp supertidigt och ibland kommer in sent på kvällen. Men lite sömn fixar det problemet, haha.
Vad har du lärt dig hittills?
– Jag tycker att jag har lär mig mycket av att vara här, det är alltid någonting nytt som händer. Av att jobba i stall lär man sig inte bara praktiska saker utan även att ta otroligt mycket ansvar, man måste lära sig att lita på sig själv och på sina kunskaper. För mig är mitt jobb en stor del av min utveckling som person och jag är glad att jag får ta del av den utvecklingen här.
Hur bor du?
– Jag bor här på gården i en liten etta kan man väl säga, nära till jobbet men ändå lite avskilt.
Ser du några skillnader i hästhållningen i Storbritannien jämfört med Sverige?
– Just här på Badgerstown är vi tre olika stall. Det är Mark Todd, Tom McEwen och Ludwig. Bland dessa tycker jag att hästhållningen är otroligt lika och jag ser inga större skillnader. Självklart kanske det är olika om man kommer till en annan gård, men utifrån vad jag har sett under dessa två månader är hästhållningen väldigt lik den vi har i Sverige – och det är jag glad för. Jag tycker att hästhållningen vi har i Sverige är otroligt bra.
Har du någon favorithäst i stallet?
– Det har jag faktiskt. Jag tycker om King Bob supermycket, likaså om Paramount Importance som kallas Louis. Det är väldigt mysiga och trevliga hästar. Alla hästar Ludwig har är förresten trevliga och snälla att ha att göra med.
Vilka tävlingar ser du fram emot under året som kommer?
– Tävlingssäsongen börjar nu i mars och jag längtar oerhört mycket. Vi har några tävlingar inplanerade men de stora är Saumur CCI 3*, Luhmuhlen CCI 4* och OS i Rio så klart. Det är väl dem jag ser fram emot mest, dock är jag inte förstahästskötare utan det är vår stallchef Izzy Mckeeman. Men man kan ju alltid hoppas!
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Just nu är planen att jag vill jobba med hästar ett tag. Det kan alltid ändras, men som det ser ut nu är jag här säsongen ut och efter det får jag se om jag stannar kvar eller åker hem till Sverige igen. Jag är fortfarande ung så jag har gott om tid att planera min framtid. Men ett liv utan hästar finns inte på kartan, så mycket kan jag säga i alla fall!
Annelie Eriksson
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Christoffer Forsberg fixade personbästa i dressyr och felfri terräng: ”Fantastiskt!”
- Nations Cup i fälttävlan i gång: ”Viktigt för lagsammanhållningen”
- Hästskötaren berättar – Så förbereds en fälttävlanshäst
- Ludwig Svennerstål om karriärbytet: "Jag vill göra något annat med mitt liv"
- Efter stolpe ut i terrängen – Sverige avbryter OS i fälttävlan
- Medaljdrömmen borta för Sverige – Tre felfria ritter för Storbritannien
- Stark OS-debut för Louise Romeike och Cato – Sverige på andra plats!
- Fälttävlansryttarna fick känna på banan
- Svennerstål trea i Barocca d'Alva – Viklund på fjärde plats
- Topplaceringar för Ludwig Svennerstål

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar


Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!