Fälttävlan
Publicerad: 2016-03-06


Julia jobbar som hästskötare hos "Ludde"
Att flytta utomlands och jobba med tävlingshästar är en dröm för många. För 20-åriga Julia Malm från Lidingö blev drömmen verklighet när hon fick chansen att jobba som hästskötare hos fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål i Storbritannien.
Text och foto: Natalie Lindholm
Julia fick sin första egna häst som sjuåring, och började snart tävla i både hoppning och fälttävlan. Tillsammans med sin hästintresserade mamma utbildade hon sin häst för att starta enstjärnig klass, när tanken på ett jobb utomlands kom i vägen. Vi ber Julia berätta hur det är att jobba i ett tävlingsstall 200 mil hemifrån.
Hej Julia, hur kommer det sig att du hamnade i Storbritannien?
– Jag ville åka till England och jobba i fälttävlansstall, men visste inte riktigt var eller vem jag ville åka till. Sen fick jag tips om Ludwig och efter det kunde jag inte släppa tanken. Jag gick och tänkte på det ett tag, sedan tog jag tag i saken, skickade iväg ett mejl och under Sweden International Horse Show gick jag på anställningsintervju. Jag har varit här i några månader nu och det känns precis som hemma.
Hur trivs du?
– Jag trivs superbra här, personerna som jag arbetar med – och britter i allmänhet – är väldigt trevliga. Att det bara är en två timmar lång flygresa till Sverige gör att det inte ens känns som att man är i ett annat land.
– Att jobba med hästar här i England känns för mig väldigt likt hur det är i Sverige, nu jobbar jag ju i och för sig för Ludwig som är svensk. Men hästarnas välmående står i fokus och arbetsuppgifterna är ungefär desamma som hemma.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Hos Ludwig är jag hästskötare och en arbetsdag för mig ser ut på följande sätt: Vi börjar klockan sju med att fodra hästarna, sedan mockar vi ur alla boxar och sätter hästar i skritten. Rider Ludwig på förmiddagen fixar vi hästar åt honom på löpande band, dem som ska ridas ut på rider vi hästskötare någon gång under dagen. Sedan är det vanliga sysslor som att göra i ordning foder, sopa och hålla snyggt på gården, kolla så att hästarna har det bra, tvätta utrustning och så vidare. Vi slutar dagen runt fem på eftermiddagen om vi inte har något speciellt på schemat.
Vad är roligast och vad är tuffast med jobbet?
– Oj vad svårt! Det finns så himla mycket som är roligt, men jag tycker om när det händer lite så jag älskar när vi åker iväg på träning med hästarna. Att packa in i lastbilen och sedan få kolla på träningen och lyssna på vad tränaren har att säga. Det är så roligt. Eftersom jag bara har varit här några månader har jag inte stött på något som är riktigt jobbigt ännu. Självklart kan jag ibland känna att det är tufft när man alltid går upp supertidigt och ibland kommer in sent på kvällen. Men lite sömn fixar det problemet, haha.
Vad har du lärt dig hittills?
– Jag tycker att jag har lär mig mycket av att vara här, det är alltid någonting nytt som händer. Av att jobba i stall lär man sig inte bara praktiska saker utan även att ta otroligt mycket ansvar, man måste lära sig att lita på sig själv och på sina kunskaper. För mig är mitt jobb en stor del av min utveckling som person och jag är glad att jag får ta del av den utvecklingen här.
Hur bor du?
– Jag bor här på gården i en liten etta kan man väl säga, nära till jobbet men ändå lite avskilt.
Ser du några skillnader i hästhållningen i Storbritannien jämfört med Sverige?
– Just här på Badgerstown är vi tre olika stall. Det är Mark Todd, Tom McEwen och Ludwig. Bland dessa tycker jag att hästhållningen är otroligt lika och jag ser inga större skillnader. Självklart kanske det är olika om man kommer till en annan gård, men utifrån vad jag har sett under dessa två månader är hästhållningen väldigt lik den vi har i Sverige – och det är jag glad för. Jag tycker att hästhållningen vi har i Sverige är otroligt bra.
Har du någon favorithäst i stallet?
– Det har jag faktiskt. Jag tycker om King Bob supermycket, likaså om Paramount Importance som kallas Louis. Det är väldigt mysiga och trevliga hästar. Alla hästar Ludwig har är förresten trevliga och snälla att ha att göra med.
Vilka tävlingar ser du fram emot under året som kommer?
– Tävlingssäsongen börjar nu i mars och jag längtar oerhört mycket. Vi har några tävlingar inplanerade men de stora är Saumur CCI 3*, Luhmuhlen CCI 4* och OS i Rio så klart. Det är väl dem jag ser fram emot mest, dock är jag inte förstahästskötare utan det är vår stallchef Izzy Mckeeman. Men man kan ju alltid hoppas!
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Just nu är planen att jag vill jobba med hästar ett tag. Det kan alltid ändras, men som det ser ut nu är jag här säsongen ut och efter det får jag se om jag stannar kvar eller åker hem till Sverige igen. Jag är fortfarande ung så jag har gott om tid att planera min framtid. Men ett liv utan hästar finns inte på kartan, så mycket kan jag säga i alla fall!
Annelie Eriksson
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Christoffer Forsberg fixade personbästa i dressyr och felfri terräng: ”Fantastiskt!”
- Nations Cup i fälttävlan i gång: ”Viktigt för lagsammanhållningen”
- Ludwig Svennerstål om karriärbytet: "Jag vill göra något annat med mitt liv"
- Efter stolpe ut i terrängen – Sverige avbryter OS i fälttävlan
- Medaljdrömmen borta för Sverige – Tre felfria ritter för Storbritannien
- Stark OS-debut för Louise Romeike och Cato – Sverige på andra plats!
- Fälttävlansryttarna fick känna på banan
- Svennerstål trea i Barocca d'Alva – Viklund på fjärde plats
- Topplaceringar för Ludwig Svennerstål
- Ludwig Svennerståls topphäst Stinger till salu
relaterade artiklar

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!