Fälttävlan
Publicerad: 2021-08-01
Louise och Cato.
Medaljdrömmen borta för Sverige – Tre felfria ritter för Storbritannien
Terrängprovet i Tokyo bjöd på en rejäl utmaning och det blev stolpe ut för Sverige. För Therese Viklund och Viscera tog OS-resan ett abrupt slut när ryttaren föll av. Louise Romeike missade ett hinder och blev utesluten. Sverige är därmed borta från medaljstriden.
– Vi hade definitivt en jobbigare dag än vanligt, sammanfattar förbundskaptenen.
Text: Frida Bank
Foto: Tomas Holcbecher
Inför söndagens terräng låg Sverige på femte plats med 90,1 i straff. Kort före start kom beskedet att Ludwig Svennerstål och Balham Mist var tvungna att stryka sig, då hästen inte kändes helt hundra. Reserverna Sara Algotsson Ostholt och Chicuelo skulle kliva in istället, men valde att inte starta när laget rasade i resultatlistan.
Det blev dramatiskt från start. Det första ekipaget, Arinadtha Chavatanont på Boleybawn Prince från Thailand, gick omkull vid vattnet. Bättre gick det för nästa startande, Storbritanniens Oliver Townend och Ballagmor Class, som klarade banan felfritt inom tiden. Hans lagkamrater ville inte vara sämre och med tre felfria ritter, av totalt sex i hela startfältet, ligger Storbritannien kvar i ledning. Australien är på andra plats följt av Frankrike.
"Vill inte säga orden i tv"
Therese Viklund och Viscera var först ut för Sverige. De inledde starkt men tyvärr snubblade Viscera över hinder 18. De tappade balansen och Therese trillade av. Hon var snabbt uppe på benen igen, och Viscera galopperade vidare, men OS var över för deras del.
– Vi kom för nära, hon hakade i med högerbenet och jag tappade balansen framåt, säger Therese till Discovery.
På frågan vad hon tänkte efter fallet svarar hon:
– Jag vill inte säga orden i tv. Det är klart att jag är besviken för jag tyckte att hon gick fantastiskt fint, så det är tråkigt. Men jag är väldigt stolt över henne. Vi är okej, säger hon.
Eftersom Sverige redan tagit in sin reserv innebar det att laget fick 200 straffpoäng och rasade ner till plats 14 av 15 i resultatlistan.
Louise utesluten
Louise Romeike och Cato hade med sig 28 straff från dressyren. I terrängen fick de 31 fel på hinder och 10 tidsfel. De hoppade snett över en spets, rev med sig en flagga och hindret utlöste, de fick även en olydnad. Totalt 41 straff i terrängen. Senare stod det klart att hon missat ett hinder i en kombination och hon uteslöts.
– Det blev inte riktigt som vi tänkt oss. Jag försökte rida snabbt, men då blir han väldigt stark. När banan är kringlig är det svårt att rida fort med honom, han tycker om att galoppera rakt fram. Jag provade, men det gick inte vägen i dag, säger hon till Discovery.
– Man blir besviken så klart, men så är ju sporten. Det är svårt att vara bäst. De som är det får det att se lätt ut.
Sparar hästen för framtiden
Med detta facit valde Sveriges tredje ekipage, Sara Algotsson Ostholt och Chicuelo, att inte starta. Då hon inte ridit dressyren kan hon inte heller fortsätta individuellt.
– Sara har en jättefin häst för framtiden, nu när laget är borta är det bättre att spara på honom, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff till Discovery.
Nu ska ryttarna få landa och ta in vad som hänt. Sedan väntar utvärdering och analys, säger Fredrik.
– Det är sånt här som händer i sporten. Vi hade definitivt en jobbigare dag än vanligt. Det viktigaste är att hästar och ryttare är okej, det verkar de vara. Det är mycket vi gjort bra men en hel del saker som vi kan lära oss av, säger han.
Kortare bana i värmen
Ekipagen mötte en terrängbana som var kortare än vid tidigare OS, med 23 hinder och 36 språng över 4 420 meter. Tiden var satt till 7 minuter och 45 sekunder.
– Om vi tittar på London för åtta år sedan så är banan två minuter kortare här, men det är bara fyra hinder mindre. Det ger en känsla av hur snabbt saker och ting händer, sa Fredrik Bergendorff till Svenska ridsportförbundet inför terrängprovet.
Topp tre lag efter terrängen
1. Storbritannien, 78,30
2. Australien, 96,20
3. Frankrike, 97,10
Topp tre individuellt efter terrängen
1. Oliver Townend och Ballagmor Class, Storbritannien, 23,60
2. Julia Krajewski och Amande De B'Neville, Tyskland, 25,60
3. Laura Collett och London 52, Storbritannien, 25,80
Vad händer härnäst?
På måndag ska medaljer delas ut både individuellt och i lag efter att den avslutande hoppningen har avgjorts.
Måndag 2 augusti
10.00 och 13.45 – fälttävlan, hoppning, discovery+ sänder hela.
Kanal 9 10.00-12.30
10.00-12.35 Fälttävlan banhoppning (lag och individuellt)
13.45-14.45 Fälttävlan banhoppning (individuell final, 25 startande)
Tidigare på Hippson.se
Algotsson Ostholt ersätter Svennerstål
Fälttävlansdressyren klar – Sverige med i matchen
Stark OS-debut för Louise Romeike och Cato
Therese Viklund först ut i dressyren
Fälttävlanshästarna genom besiktningen
Fälttävlansryttarna fick känna på banan
Liknande webbartiklar
- Efter stolpe ut i terrängen – Sverige avbryter OS i fälttävlan
- Stark OS-debut för Louise Romeike och Cato – Sverige på andra plats!
- Fälttävlansryttarna fick känna på banan
- Svennerstål, Romeike och Viklund OS-klara
- Lättad förbundskapten: "Jobbat för det här sedan jag började 2016"
- Svennerstål trea i Barocca d'Alva – Viklund på fjärde plats
- Ludwig Svennerstål felfri – lyckad terräng för laget
- Lördag från 09.40: Följ EM-terrängen i SVT
- Fälttävlans-EM i gång – svenskarna startklara
- Therese Viklund och Viscera var först ut i dressyren: "Hon var med mig hela vägen"

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!