Fälttävlan
Publicerad: 2021-06-29
Foto: Lena Nyström
OS-debutanten om sin enögda häst: "Hon måste ha ett sjätte sinne"
Tillsammans med Viscera gör Therese Viklund sitt första internationella mästerskap i Tokyo. Med ett intensivt träningsår i bagaget ser hon nu fram emot uppgiften.
– Det ska bli jätteroligt, säger hon.
Text: Jennie Börs
På måndagen presenterades de svenska OS-lagen i dressyr och fälttävlan vid Svenska ridsportförbundets digitala presskonferens. Ludwig Svennerstål, Louise Romeike och Therese Viklund utgör laget i fälttävlan, tillsammans med reserv Sara Algotsson Ostholt.
– Det känns helt fantastiskt. Jag vet inte riktigt om jag fattat det än, allt känns överrumplande och det är mycket att ta in. Men det kommer så klart bli jättehäftigt, säger OS-debutanten Therese när Hippson når henne senare samma kväll.
Therese har sin bas på förbundskapten Fredrik Bergendorffs gård i England, där hon satsar helhjärtat på fälttävlan. Med till Tokyo följer Viscera (född 2008, e. Fidertanz – Wolkentanz I, uppf./äg. Lena Nyström) som Therese ridit sedan stoet var sex år.
– Det är en häst som är extremt jämn på en väldigt hög nivå i alla tre discipliner. Hon vill verkligen göra jobbet och tycker själv att hon är världens bästa, hon är en helt fantastisk häst.
En enögd tiger
Något som gör stoet lite extra speciell är att hon bara har ett öga. Under ungefär två år kämpade man med Visceras uvit, men till slut gick det inte längre och ögat opererades bort.
– Hon hade väldigt ont trots smärtstillande så det var för hennes eget bästa. Då trodde jag inte att hon skulle komma tillbaka till fyrstjärnig fälttävlan igen, säger Therese och fortsätter:
– Även om jag sett enögda hopphästar på hög nivå kände jag att fälttävlan är annorlunda och att det skulle bli för svårt. Men nu är vi inne på hennes tredje säsong som enögd.
Enligt Therese märker hon ingen skillnad på stoet jämfört med innan operationen. Hon menar snarare att det var hon som ryttare som tänkte lite extra mycket på enögdheten under den första tiden.
– Viscera är en riktig tiger i terrängen och hon måste ha ett sjätte sinne. Jag blir lika imponerad varje gång hon går i mål och jag funderar på hur hon kunde uppfatta allt som skulle komma. Hon bara slukar hindren och är verkligen helt fantastisk.
Slipar detaljer
Viscera gjorde sin sista tävling inför OS för två veckor sedan. Nu väntar den sista finslipningen på hemmaplan i alla tre discipliner innan det är dags för avresa till Tokyo.
– Vi har haft en långsiktig plan och fortsätter bibehålla den träningen. Grunden är bra så vi finslipar de små detaljerna, i det här läget gäller det att träna lagom och inte lägga in något nytt.
Medan de övriga OS-hästarna går in i karantän i Aachen, får Ludwig och Therese genomföra den på hemmaplan. Det på grund av Tysklands inreseregler från Storbritannien som innebär att de annars skulle behöva isolera sig under 14 dagar innan inresa till Tyskland.
– Även om man satsar allt på detta så skulle det praktiskt inte fungera. Sedan är det så klart tråkigt att inte kunna vara i Aachen med de andra i truppen, men med tanke på situationen blev det här en väldigt bra lösning.
Annorlunda år
Therese kan summera ett annorlunda coronaår med hård lockdown i England. Nackdelen har varit inställda tävlingar och att hon inte kunnat träffa nära och kära i Sverige menar hon. Men å andra sidan kan hon också se fördelar.
– I och med att jag är baserad på Fredriks gård har jag kunnat träna otroligt mycket. När det inte var några tävlingar som jagade i träningen, kunde vi verkligen gå tillbaka till basic. Det har varit en otrolig fördel, säger hon och fortsätter:
– Sedan är det klart att pandemin varit fruktansvärd för alla. Nu känns det i alla fall som att vi går mot bättre tider där allt mer börjar lätta upp.
Liknande webbartiklar
- Efter stolpe ut i terrängen – Sverige avbryter OS i fälttävlan
- Medaljdrömmen borta för Sverige – Tre felfria ritter för Storbritannien
- Stark OS-debut för Louise Romeike och Cato – Sverige på andra plats!
- Therese Viklund och Viscera var först ut i dressyren: "Hon var med mig hela vägen"
- Fälttävlansryttarna fick känna på banan
- Svennerstål, Romeike och Viklund OS-klara
- Patrik Kittel missar OS – "Well Done" skadad
- Första OS-hästarna på plats i Tokyo
- Så sänds ridsport-OS från Tokyo i tv-rutan
- Douglas Lindelöw satsar mot EM: "Det är en bra häst"

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!