Fälttävlan
Publicerad: 2021-06-29
Foto: Lena Nyström
OS-debutanten om sin enögda häst: "Hon måste ha ett sjätte sinne"
Tillsammans med Viscera gör Therese Viklund sitt första internationella mästerskap i Tokyo. Med ett intensivt träningsår i bagaget ser hon nu fram emot uppgiften.
– Det ska bli jätteroligt, säger hon.
Text: Jennie Börs
På måndagen presenterades de svenska OS-lagen i dressyr och fälttävlan vid Svenska ridsportförbundets digitala presskonferens. Ludwig Svennerstål, Louise Romeike och Therese Viklund utgör laget i fälttävlan, tillsammans med reserv Sara Algotsson Ostholt.
– Det känns helt fantastiskt. Jag vet inte riktigt om jag fattat det än, allt känns överrumplande och det är mycket att ta in. Men det kommer så klart bli jättehäftigt, säger OS-debutanten Therese när Hippson når henne senare samma kväll.
Therese har sin bas på förbundskapten Fredrik Bergendorffs gård i England, där hon satsar helhjärtat på fälttävlan. Med till Tokyo följer Viscera (född 2008, e. Fidertanz – Wolkentanz I, uppf./äg. Lena Nyström) som Therese ridit sedan stoet var sex år.
– Det är en häst som är extremt jämn på en väldigt hög nivå i alla tre discipliner. Hon vill verkligen göra jobbet och tycker själv att hon är världens bästa, hon är en helt fantastisk häst.
En enögd tiger
Något som gör stoet lite extra speciell är att hon bara har ett öga. Under ungefär två år kämpade man med Visceras uvit, men till slut gick det inte längre och ögat opererades bort.
– Hon hade väldigt ont trots smärtstillande så det var för hennes eget bästa. Då trodde jag inte att hon skulle komma tillbaka till fyrstjärnig fälttävlan igen, säger Therese och fortsätter:
– Även om jag sett enögda hopphästar på hög nivå kände jag att fälttävlan är annorlunda och att det skulle bli för svårt. Men nu är vi inne på hennes tredje säsong som enögd.
Enligt Therese märker hon ingen skillnad på stoet jämfört med innan operationen. Hon menar snarare att det var hon som ryttare som tänkte lite extra mycket på enögdheten under den första tiden.
– Viscera är en riktig tiger i terrängen och hon måste ha ett sjätte sinne. Jag blir lika imponerad varje gång hon går i mål och jag funderar på hur hon kunde uppfatta allt som skulle komma. Hon bara slukar hindren och är verkligen helt fantastisk.
Slipar detaljer
Viscera gjorde sin sista tävling inför OS för två veckor sedan. Nu väntar den sista finslipningen på hemmaplan i alla tre discipliner innan det är dags för avresa till Tokyo.
– Vi har haft en långsiktig plan och fortsätter bibehålla den träningen. Grunden är bra så vi finslipar de små detaljerna, i det här läget gäller det att träna lagom och inte lägga in något nytt.
Medan de övriga OS-hästarna går in i karantän i Aachen, får Ludwig och Therese genomföra den på hemmaplan. Det på grund av Tysklands inreseregler från Storbritannien som innebär att de annars skulle behöva isolera sig under 14 dagar innan inresa till Tyskland.
– Även om man satsar allt på detta så skulle det praktiskt inte fungera. Sedan är det så klart tråkigt att inte kunna vara i Aachen med de andra i truppen, men med tanke på situationen blev det här en väldigt bra lösning.
Annorlunda år
Therese kan summera ett annorlunda coronaår med hård lockdown i England. Nackdelen har varit inställda tävlingar och att hon inte kunnat träffa nära och kära i Sverige menar hon. Men å andra sidan kan hon också se fördelar.
– I och med att jag är baserad på Fredriks gård har jag kunnat träna otroligt mycket. När det inte var några tävlingar som jagade i träningen, kunde vi verkligen gå tillbaka till basic. Det har varit en otrolig fördel, säger hon och fortsätter:
– Sedan är det klart att pandemin varit fruktansvärd för alla. Nu känns det i alla fall som att vi går mot bättre tider där allt mer börjar lätta upp.
Liknande webbartiklar
- Efter stolpe ut i terrängen – Sverige avbryter OS i fälttävlan
- Medaljdrömmen borta för Sverige – Tre felfria ritter för Storbritannien
- Stark OS-debut för Louise Romeike och Cato – Sverige på andra plats!
- Therese Viklund och Viscera var först ut i dressyren: "Hon var med mig hela vägen"
- Fälttävlansryttarna fick känna på banan
- Svennerstål, Romeike och Viklund OS-klara
- Patrik Kittel missar OS – "Well Done" skadad
- Första OS-hästarna på plats i Tokyo
- Så sänds ridsport-OS från Tokyo i tv-rutan
- Douglas Lindelöw satsar mot EM: "Det är en bra häst"

Ge fölet en bra start på livet
Hur föder man upp en trygg och hållbar individ? En erfaren uppfödare och en forskare berättar hur hästen får en så bra start i livet som möjligt.

”Man har tappat hästperspektivet”
Digital rådgivning och avlivningsservice i stället för veterinärjour på natten. Det kan bli verklighet för den som äger hästar eller lantbruksdjur.

”En ekonomisk buffert ger dig tid”
Många av landets gårdsägare behöver nu tänka till för att få ekonomin att gå runt. Joakim Larsson ger praktiska tips som kan underlätta vardagen.

Tävling – Vinn flera månaders träning
Vill du bli en starkare ryttare? I veckans pristävling, i samarbete med Nordic Wellness, kan du vinna ett medlemskap på gymmet.

EHV-1 vid tävlingar i Belgien – en häst död
En häst som varit vid tävlingarna i Opglabbeek fick neurologiska symptom när den kom hem. Den hade EHV-1 och avled på fredagen.

Känslosam comeback för Patrik och "Welly"
Efter 21 månaders uppehåll är Well Done de la Roche tillbaka i tävling. På fredagen blev det en pallplats för stoet med sin ryttare Patrik Kittel.

Viktgräns införs för bett på tävling
FEI inför från och med halvårsskiftet en ny regel vid internationella tävlingar. Det blir en viktgräns för vad bett och hackamore får lov att väga.
Johanna Due Boje: "Alltid bra att kunna spara ett par gram här och där"

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Utmanar det traditionella ridmodet
En hästförsäljning gjorde att Jenny kunde satsa på sin dröm. Att skapa funktionella ridkläder med en personlig stil som gör människor glada.
”Om man inte kan vara sig själv i stallet, var kan man då vara det?"

Finalisterna framme i USA
Svenska ridsportförbundet meddelar på Instagram att alla tre svenska hästar som ska vara med i världscupfinalen är framme i USA.
Se klipp från förberedelserna inför bordning av planet mot USA

Sävsjö ridklubb utsatt för inbrott
Sävsjö RK har haft två inbrott på en vecka. När tjuvarna tog sig in i sadelkammaren länsades den på såväl sadlar och träns.

Dags för dressyrhingstarnas testridning
Testridningen på Bruksprovet fortsätter med de fyra- och femåriga dressyrhingstarna med Phillip Hess och Theo Hanzon i sadeln.
Följ Hippsons liverapportering med testryttarnas omdömen här

"Allan" och Alva hänger tillsammans
Vad sysslar All In med som pensionär? Hans skötare Alva delar med sig av ett klipp från deras nya vardag tillsammans på Grevlunda.

Bruksprovet: Testridning hela dagen lång
Bruksprovet fortsätter och fredagen är helt vikt åt testridning. Först ut var de femåriga hingstarna och prestationshingstarna.

Övning för ryttarens tajming och inverkan
I den här bomövningen är det ryttarens tajmning och förmåga att inverka som är i fokus. Galoppen ska varieras och hästen får ett styrkepass.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Dags för skånska hästars tankar igen
Henrik Wahlström fortsätter att sätta ord på hästars tankar. Men visst är det märkligt att alla hästarna tänker på "skaunska".
En tappad cykelnyckel – en kopp varm choklad – se klippet i Hippson-TV

Hur vet man om hästen trivs med livet?
Att hästen mår bra och trivs med sitt liv är något som de flesta hästägare strävar efter. Men vad i hästens vardag avgör hästens välfärd?
Agrias veterinär Anette Graf: "Betrakta hästen som just en häst"

Dags för testryttarna att sitta upp
På torsdagen är det dags för årets första testridning vid Bruksprovet på Strömsholm. Det är dags för de fyraåriga hopphästarna att visa upp sig.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!