Fälttävlan
Publicerad: 2022-05-06
Foto: Badminton Horse Trials
Sofia Sjöborg firar födelsedag på terrängbanan i Badminton
Englandsbaserade Sofia Sjöborg är enda svensk i Badminton Horse Trials startfält i år. Tillsammans med 17-åriga DHI Mighty Dwight tar hon sig an Badmintons krävande terrängbana på självaste födelsedagen.
Text: Annika Grundberg
Sofia Sjöborg har kanske gått lite under radarn hemma i Sverige då hon är uppvuxen i England. Pappa är svensk och mamma är född i USA.
– Men vi har spenderat varje sommar i Sverige, berättar hon för Hippson.
Hon kunde välja att tävla för Sverige, England eller USA. Då hennes svenska kusin också tävlade fälttävlan så blev valet enkelt.
– Hon red också i landslaget för några år sedan så jag tyckte det var häftigt.
Nära men ändå ett stort steg
Sofia bor bara 20 minuter från Badminton. Sina fem hästar har hon uppstallade hos den brittiska dressyrryttaren och OS-medaljören Laura Tomlinson. Så resan till Badminton var kort men tävlingsmässigt är det ett stort kliv, det blir det största hon och 17-åriga Mighty Dwight (född 2005, e. Labor's VDL Indaro u. Nemareska V ue. Havidoff, uppf. Stal Van Uitert-Huijsmans Esbeek, äg. Juliet Sjöborg, Mattias Sjöborg och Sofia Sjöborg) har gjort.
– Jag har gjort junior-EM två gånger med den här hästen och tog individuellt brons 2016 som junior. Jag har ridit young rider-EM två gånger, andra gången blev det lag-brons och individuellt femma. Har börjat att tävla fyr- och nu femstjärnigt. Jag gjorde mitt första senior-VM förra året, på mitt sto och det gick jättebra. Det gick bättre än man kunde tro före.
Sofia kom på individuell 13:e plats med stoet Bryjamolga VH Marienshof Z.
Men Badminton blir den tuffaste utmaningen för ekipaget och lördagens terräng blir krävande.
– Det här blir det svåraste vi gjort, vi har aldrig sett så många människor förut, säger hon och skrattar.
Ekipaget debuterade på femstjärnig nivå förra året i Pau. Då med en felfri terräng och en slutlig 33:e plats.
Svårigheterna kommer tätt
Lördagens terrängbana i Badminton blir en utmaning, som alltid.
– Jag tror att utmaningarna kommr lite överallt. Banbyggaren har byggt så att det inte är något ställe där det bara är en svår grej. Det är hela vägen runt som hästarna får lite frågor. Får man ett dåligt språng blir även nästa språng dåligt. Man får hela tiden bygga förtroendet.
Än så länge är det ingen utmaning längs banan som fått Sofia att fundera på att ta den alternativa, något enklare, vägen.
– Han är bra på att hålla en linje, så om jag rider in bra och har ett bra insprång så är det bara att fortsätta.
För att kunna göra sitt allra bästa går ryttarna terrängbanan många gånger. Sofia har gått den tre gånger och fler ska det bli.
– Jag har gått en gång ensam, en gång med mamma, en gång med Fredrik (Bergendorff, förbundskapten, reds anm) och nu går jag en gång med Tim och Jonelle Price som hjälper mig. Sen kommer jag att gå själv en gång till.
Varje tävling är en bonus
Att 17-åriga Mighty Dwight skulle ta sig till Badminton var inte självklart berättar Sofia.
– Det är helt fantastiskt att han är här, det trodde vi inte för ett par år sedan så det är jättehäftigt.
Valacken blir en av startfältets äldsta hästar medan Sofia är en av startfältets yngsta ryttare. Dressyren gick bra för ekipaget, de ligger omkring 20 plats i de 80 ekipage stora startfältet.
– Vi går ut och provar vårt bästa i morgon och att komma så nära tiden som möjligt. Men han är gammal och han är inte den snabbaste hästen. Jag vill bara att han kommer hem och är glad och pigg. Det skulle vara jätteskönt att hoppa runt med något tidsfel men inte så mycket. Men jag får se i morgon hur han känner sig.
Kyla det allra viktigaste
När Sofia och Mighty Dwight gått i mål väntar flera timmars arbete till för Sofia och hennes groom Hannah. Allt för att få hästen att återhämta sig på allra bästa sätt.
– När han kommer i mål så är det viktigt för oss att få ner temperaturen. Så vi kommer att ta av allt och kyla ner honom en första gång och sätta på isskydden. Han är gammal så det är viktigt att få på is på benen så fort som möjligt. Sen kommer vi att gå med honom och fortsätta att kyla. Vi får se hur han är men det viktigaste är att kyla och gå med hästarna efteråt.
I målområdet finns det alltid en veterinär som tar pulsen och när hästarna får okej av denne så får de ledas tillbaka till stallområdet.
– Det är ganska långt till stallet och det är jättebra för då får de gå långt. Sen får han gå in i stallet där han får stå i stora kylstövlar fyllda med is och kallt vatten. Så han står i dem i 20 minuter sen får han komma ut i 20 minuter och sen i kylstövlarna igen i 20 minuter. Det beror det på hur han känner sig hur länge vi gör det. Att kyla är nästan viktigare än att leda dem. Annars så är det bra att komma ut och stretcha, beta och så kanske man longerar på kvällen. Det är många timmars arbete kvar efter att vi gått i mål. För honom som är lite äldre så är det en lång process att få honom fräsch.
Förhoppningsvis är han sedan i toppform när det är dags att ta sig an söndagens avslutande banhoppning.
Liknande webbartiklar
- Sofia Sjöborg efter terrängen i Badminton: "Han kändes helt fantastisk"
- Ytterligare tre månader på sjukhus väntar Nicola Wilson
- Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
- Familjen efter Wilsons fall i Badminton: "Hon är vid gott mod"
- Nicola Wilson får fortsatt intensivvård
- 19 år gammal gjorde Ringwood Sky Boy sin 22:a femstjärniga fälttävlan
- Det höll hela vägen – Laura Collett vann i Badminton
- Två hästar avlivade efter terrängen
- Förbundskaptenen efter EM-bronset: "Har gjort väldigt bra ifrån sig i alla tre grenar"
- EM-brons till Sverige – Guld till Storbritannien och Nicola Wilson

Räddningstjänsten hjälpte häst som ramlat
En häst ramlade omkull mellan några träd och kunde inte ta sig upp själv. Räddningstjänsten tillkallades till platsen för att hjälpa hästen.

Gräsbrand uppstod – hästar evakuerades
En gräsbrand bröt ut på en åker i Kävlinge kommun, Skåne. I närheten befann sig hästar som fick evakueras från platsen.
Markägare hjälpte till att hindra branden från att sprida sig

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Marielle omskolar två travare i sommar
I projektet "Vidare från travbanan" ska tio travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas. Beridaren Marielle Eriksson har tagit emot två.
"Det är jättekul att se hur de utvecklas och båda är lätta att hantera"

Dynamiken i flocken är viktig för välfärden
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar beteendet. Men ny forskning visar att det inte finns någon "ledarhäst".

Planering är A och O
Oavsett om du ska bygga om eller bygga nytt finns det ett par saker att tänka på, innan du sätter i gång med din lösdriftsanläggning.

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.

Häståkeriet lever vidare i ny regi
Förra året var Häståkeriet på Djurgården nedläggningshotad, men fick leva vidare. I februari tog profiler från nöjesbranschen över verksamheten.
"Målet: vara en frizon för alla i Stockholm som vill må bra med häst"

Effektivt och roligt att träna i 3D
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till träning i skog framtidens melodi.
"Det är faktiskt inte en självklarhet för alla att jobba hästen utanför ridhuset"

Sverige femma i Nations Cup i Rotterdam
Under midsommarafton har det ridits Nations Cup i hoppning i Nederländerna. Hemmalaget vann inför en jublande publik.

Svalka hästen i värmen – gör "hästglass"
Jonna Goedicke ville bjuda sina fyrbenta vänner på något svalkande. Med vatten och frukt skapade hon enkelt en smarrig "hästglass".

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Livet är riktigt härligt – varje morgon
Quarterhingsten och pensionären Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig i hagen och pustar och stönar högljutt.

Nya arrangörer för finaler och mästerskap
FEI har utsett fler arrangörer av mästerskap och världscupfinaler fram till och med 2026. Bland annat blir det finaler i Basel och Fort Worth.

WFFS – många hingstar behöver väljas bort
Sjukdomen Warmblood fragile foal syndrome har varit på allas läppar. Enligt forskning kan sjukdomen kopplas till dressyregenskaper.
Forskare har studerat hur SWB-aveln kan bli av med mutationen

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Hippsons foderexpert har tidigare svarat på vilken skillnad det är på mineralpellets och mineralbalja. Läs hennes svar igen på premiumsajten.
Jenny Redgård: "Mängden av olika mineraler kan skilja sig mycket"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!