Fälttävlan
Publicerad: 2023-02-01
Vi har alla sett hästar göra omöjliga språng med ibland förödande resultat, frågan är varför och hur kan vi bättre förstå hästens möjligheter att se och ta olika vägar ur ett scenario.
Varför kraschar hästar i hinder?
Det är en fråga med lika många svar som incidenter förmodligen men forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar leder till fel beslut. Forskaren och hästetologen Renate Larssen har gjort ett blogginlägg kring vad det är som kan göra traditionell träning kontraproduktiv ur många aspekter, inte minst sett till aktiv säkerhet.
Källa: Blogginlägg Renate Larssen, forskare och hästetolog, Olyckor Ryttare och hästar
Foto: Kim C Lundin
I ett blogginlägg på siten Horsenetwork.com har den svenska forskaren och hästetologen Renate Larssen skrivit om nya sätt att applicera de nya forskningsrön och det arbete kring hästars beteende som bedrivs världen runt.
De senaste 20 åren mer än 100 hästar dött i olyckor på internationella fälttävlansevenemang enligt en sammanställning på websiten Horsetalk.co.nz. Under samma period har 70 ryttare avlidit. Det görs mycket för att förbättra säkerheten i sporten rent tekniskt med hinderteknik och banbyggnation men kanske ligger grundorsaken på ett annat plan.
Hästar hoppar i omöjliga lägen
Det finns ett exempel på hur hästar inte alltid fattar det kloka beslutet på terrängbanan, filmen nedan visar Jack Pinkney och hästen Raphael i franska Pau 2019. Den översta filmen visar terrängritten fram till olyckan, i vattenhindret ser det ut som om om något händer med den ena tygeln.
Klippet slutar just när olyckan hänt.
Nedan visas Jack Pinkney och Raphael när de kommer mot en tydlig öppning, enligt uppgift kan Pinkney inte styra på grund av trasiga tyglar. Raphael styr mot palissaden och hoppar.
Scenariot från filmen ovan känns orimligt, hur kunde hästen välja att försöka hoppa träbalustraden? Enligt Marianne Davies, forskare vid Hartpury University som för närvarande forskar om att bygga upp sina förmågor inom hästsport, är boven traditionell hästträning.
Forskningsartikel
Tillsammans med fyra andra forskare har Marianne Davies publicerat en forkningsartikel med titeln Can’t jump, won’t jump: Affordances of the horse-rider dyad underpin skill adaptation in showjumping using a constraints-led approach (Davies et al., 2022). I artikeln pekar Davies och hennes medförfattare på att traditionell träning fokuserar på att lära hästar att lyda snarare än träna upp deras hoppförmåga. Det här begränsar hästens förmåga att fatta egna beslut om hur den bäst ska klara av ett hinder.
Problem vid tvekan eller vägring
Ett stort problem med lydnadsfokuserad träning är enligt Davies användningen av bestraffning och korrigering när en häst tvekar eller vägrar. Hon hävdar att vi som ryttare bör se på vägran som uppfattning hos hästen snarare än olydnad. När en häst vägrar att hoppa ett hinder gör han det för att han inte tror att han kan hoppa det säkert. Att straffa en häst för en vägran kommer att skapa en stark beteendekonflikt: hästen kommer att tvingas välja mellan att riskera ett som den upplever osäkert hopp eller fysiskt obehag av korrigering. När bestraffningen upprepas varje gång hästen tvekar eller vägrar, kommer hästen med tiden att vara betingad att hoppa vad än ryttaren rider an mot istället för att lita på sitt eget omdöme.
Fallet med Raphael belyser de potentiella faror som finns med att traditionellt träna hästen för att lita på sin ryttare eller frukta sin ryttare.
Anpassningsförmåga
För att minimera risker och förebygga olyckor föreslår Davies ett annat ätt att träna hästar på. I grund och botten innebär detta att se häst- och ryttarsamarbetet som ett komplext system som fattar beslut tillsammans, där hästens uppfattning om miljön är lika viktig som ryttarens. Detta tillvägagångssätt fokuserar mindre på att få absolut lydnad. Det fokuserar mer på att lära hästar en mängd olika adaptiva färdigheter de behöver för att hoppa olika hinder, så att de kan hitta säkra sätt att göra det under en mängd olika förhållanden. Detta kommer sannolikt att leda till färre stopp och vägringar och, viktigast av allt, färre skador.
Forskningsartikel: Can’t jump, won’t jump: Affordances of the horse-rider dyad underpin skill adaptation in showjumping using a constraints-led approach
Marianne Davies, Joseph A Stone, Keith Davids, Jane Williams, Mark O’Sullivan
Tidigare på Hippson.se
Även korta stunder med positiv förstärkning kan påverka beteendet
En god hästhållning är grunden i (belöningsbaserad) hästträning
Renate hittade drömhästen i achaltekeern Julle: "Han glänste som smält guld"
Liknande webbartiklar

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!