Fälttävlan
Publicerad: 2023-02-01
Vi har alla sett hästar göra omöjliga språng med ibland förödande resultat, frågan är varför och hur kan vi bättre förstå hästens möjligheter att se och ta olika vägar ur ett scenario.
Varför kraschar hästar i hinder?
Det är en fråga med lika många svar som incidenter förmodligen men forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar leder till fel beslut. Forskaren och hästetologen Renate Larssen har gjort ett blogginlägg kring vad det är som kan göra traditionell träning kontraproduktiv ur många aspekter, inte minst sett till aktiv säkerhet.
Källa: Blogginlägg Renate Larssen, forskare och hästetolog, Olyckor Ryttare och hästar
Foto: Kim C Lundin
I ett blogginlägg på siten Horsenetwork.com har den svenska forskaren och hästetologen Renate Larssen skrivit om nya sätt att applicera de nya forskningsrön och det arbete kring hästars beteende som bedrivs världen runt.
De senaste 20 åren mer än 100 hästar dött i olyckor på internationella fälttävlansevenemang enligt en sammanställning på websiten Horsetalk.co.nz. Under samma period har 70 ryttare avlidit. Det görs mycket för att förbättra säkerheten i sporten rent tekniskt med hinderteknik och banbyggnation men kanske ligger grundorsaken på ett annat plan.
Hästar hoppar i omöjliga lägen
Det finns ett exempel på hur hästar inte alltid fattar det kloka beslutet på terrängbanan, filmen nedan visar Jack Pinkney och hästen Raphael i franska Pau 2019. Den översta filmen visar terrängritten fram till olyckan, i vattenhindret ser det ut som om om något händer med den ena tygeln.
Klippet slutar just när olyckan hänt.
Nedan visas Jack Pinkney och Raphael när de kommer mot en tydlig öppning, enligt uppgift kan Pinkney inte styra på grund av trasiga tyglar. Raphael styr mot palissaden och hoppar.
Scenariot från filmen ovan känns orimligt, hur kunde hästen välja att försöka hoppa träbalustraden? Enligt Marianne Davies, forskare vid Hartpury University som för närvarande forskar om att bygga upp sina förmågor inom hästsport, är boven traditionell hästträning.
Forskningsartikel
Tillsammans med fyra andra forskare har Marianne Davies publicerat en forkningsartikel med titeln Can’t jump, won’t jump: Affordances of the horse-rider dyad underpin skill adaptation in showjumping using a constraints-led approach (Davies et al., 2022). I artikeln pekar Davies och hennes medförfattare på att traditionell träning fokuserar på att lära hästar att lyda snarare än träna upp deras hoppförmåga. Det här begränsar hästens förmåga att fatta egna beslut om hur den bäst ska klara av ett hinder.
Problem vid tvekan eller vägring
Ett stort problem med lydnadsfokuserad träning är enligt Davies användningen av bestraffning och korrigering när en häst tvekar eller vägrar. Hon hävdar att vi som ryttare bör se på vägran som uppfattning hos hästen snarare än olydnad. När en häst vägrar att hoppa ett hinder gör han det för att han inte tror att han kan hoppa det säkert. Att straffa en häst för en vägran kommer att skapa en stark beteendekonflikt: hästen kommer att tvingas välja mellan att riskera ett som den upplever osäkert hopp eller fysiskt obehag av korrigering. När bestraffningen upprepas varje gång hästen tvekar eller vägrar, kommer hästen med tiden att vara betingad att hoppa vad än ryttaren rider an mot istället för att lita på sitt eget omdöme.
Fallet med Raphael belyser de potentiella faror som finns med att traditionellt träna hästen för att lita på sin ryttare eller frukta sin ryttare.
Anpassningsförmåga
För att minimera risker och förebygga olyckor föreslår Davies ett annat ätt att träna hästar på. I grund och botten innebär detta att se häst- och ryttarsamarbetet som ett komplext system som fattar beslut tillsammans, där hästens uppfattning om miljön är lika viktig som ryttarens. Detta tillvägagångssätt fokuserar mindre på att få absolut lydnad. Det fokuserar mer på att lära hästar en mängd olika adaptiva färdigheter de behöver för att hoppa olika hinder, så att de kan hitta säkra sätt att göra det under en mängd olika förhållanden. Detta kommer sannolikt att leda till färre stopp och vägringar och, viktigast av allt, färre skador.
Forskningsartikel: Can’t jump, won’t jump: Affordances of the horse-rider dyad underpin skill adaptation in showjumping using a constraints-led approach
Marianne Davies, Joseph A Stone, Keith Davids, Jane Williams, Mark O’Sullivan
Tidigare på Hippson.se
Även korta stunder med positiv förstärkning kan påverka beteendet
En god hästhållning är grunden i (belöningsbaserad) hästträning
Renate hittade drömhästen i achaltekeern Julle: "Han glänste som smält guld"

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

Fram med reflexerna – så syns du i mörkret
Reflexer har ett bäst-före-datum. Så när höstmörkret är här och reflexerna åker på, kontrollera att de syns innan du ger dig ut på vägarna.

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!