Foder
Publicerad: 2022-04-22
Foto: Adobe stock
Alternativa fodermedel vid stigande priser
I och med den rådande, eller kommande, fodersituationen med stigande priser och mindre tillgång på foder har det i olika forum på sociala medier diskuterats alternativa fodermedel. Eva Dahlström, foderrådgivare och driver företaget Oberoende foderråd, förtydligar här vilka andra fodermedel man kan ge sin häst och hur man kan förbereda sig inför foderbristen.
Med tanke på stigande foderpriser och eventuell brist på foder så är det bästa om man redan har kontakt med en bra foderproducent/leverantör. Var riktigt rädd om den och se till att betala i tid eller direkt. Foderproducenter blir ganska trötta på kunder som har svårt att betala i tid och som man måste tjata på. Den tiden är nog snart förbi och risken är att man blir bortratad som kund. Foderproducenterna har ju också en stor press på sig med skenande kostnader på utsäde, bränsle, plast med mera. Bränslepriserna kan till exempel medföra att bönderna inte tar vara på halmen, utan lämnar den på åkern. Vi får hoppas att så inte blir fallet.
Stråsädeshalm
Skulle man ha svårt att få full giva av hö eller hösilage så kan man alltid komplettera med stråsädeshalm men även med gräsfröhalm, baljväxthalm och helsädesensilage. Till detta kan då till exempel lusernpellets eller hackat strå passa bra. Stråsädeshalmen behöver man vanligtvis inte analysera då den ligger ganska konstant i sina värden och då kan man ta tabellvärde. Den halmen innehåller bara energi, inget protein. Gräsfröhalmen och baljväxthalmen brukar där emot innehålla lite protein och kan då vara intressant att analysera.
Helsädeshalm
Helsädesensilage som är gjort på hela spannmålsplantan, där bör man analysera energi, protein, mineraler men även stärkelseinnehållet. Näringsinnehåll och mängd av stärkelse varierar beroende på skördetid i plantmognad och eftersom stärkelse är en begränsad faktor vid utfodring av häst, så måste man veta innehållet.
Betfiber
Vill man utöka fiberinnehållet i foderstaten så kan man även ge betfiber. Betfor är betfiber plus melass och det finns även utan melass. Betfiber innehåller ingen stärkelse och betfiber är bra för mikroorganismerna i grovtarmen. När det gäller melassdelen så behöver friska hästar absolut inte oroa sig. När det gäller sjuka hästar eller hästar i farozonen för EMS, insulinresisten och fång, så kom ihåg att det är grovfodrets sockerinnehåll som har störst betydelse och som lätt kan komma upp i en stor mängd.
Förlänga tuggtiden
Vill man förlänga tuggtid och ge hästarna sysselsättning, så kan färsk eller torkad lövsly bidra. Vill man torka lövsly så tänk på att det måste bli ordentligt torrt så att det inte bildas mögelsporer. Det vanligaste som man använder är nog rönn, sälg, hassel, asp och skogslönn. Kom ihåg att inga andra lönnarter får ges. Tysklönn som kom till Sverige som ett parkträd, har på vissa ställen förvildats och både tysklönn och asklönn ger en svårartad korsförlamning som snabbt kan leda till döden. Andra träd som ska undvikas eller är giftiga är ek, bok och idegran.
Eva driver företaget Oberoende Foderråd och i hennes arbetsuppgifter ingår att göra foderstater och att ge foderrådgivning till hästägare. Rådgivningen är oberoende, vilket betyder att Eva inte säljer något foder och har alltså inget kommersiellt syfte. Hon har även samarbete med till exempel veterinärer och kliniker som skickar kunder som har sjuka hästar och som behöver en balanserad foderstat.
Klicka här för vidare info
Liknande webbartiklar
- Foderanalysen viktig i tider med höbrist: "Även om det handlar om att dryga ut"
- Köpte importerat hö – fick kasta en tredjedel: "Både svamp och mögel"
- Halmfoder ger inte hästar magsår
- Så räddar du din häst från foderbristen: ”Dyrt med okunskap”
- Ridskola söker desperat efter hö: ”Vi har panik”
- Agronomen tipsar: "Planera, ha en plan B och tänk till inför hösten"
- Heidi sökte desperat efter hö – blev lurad
- Hästen har gaser i magen – kan fodertillskott hjälpa den?
- Behöver jag ge mineraler?
- Vi har så dåligt proteinvärde i hösilaget - kan vi ge soja?

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!