Foder
Publicerad: 2011-06-17
Hästar kan sköta naturbetesmark
Hästar har på många håll dåligt rykte och anses förstöra betesmark. Men oftast beror det på att hästarna går året runt på marker som inte är lämpade för det. I Sverige finns stora arealer värdefull naturbetesmark som ibland inte kan hållas öppen på grund av det minskade antalet nötkreatur. Där kan hästarna göra en insats!
Foto: Marcelo Moura
Hästar betar närmare marken än nötkreatur och det gäller därför att inte ha ett för högt betestryck om man vill hålla grässvålen intakt. Om man är rädd om sin mark måste hästarna tas från betesmarken i tid på hösten, för att inte trampa sönder den. Det kan även vara aktuellt att stänga av blöta partier, åtminstone under vissa perioder.
Hur många hästar man kan hålla per hektar varierar självklart beroende på vilken typ av betesmark det gäller och vilka hästar som ska gå där. Ston med föl, arbetande hästar och unghästar kräver ett frodigare bete än hästar som vilar eller är extremt lättfödda. Problemet kan ofta vara att hitta ett bete med tillräckligt låg avkastning, eftersom många hobbyhästar och ponnyer tenderar att bli alldeles för tjocka under sommaren. I vissa fall kan man klara att ha tre hästar per hektar utslaget över hela säsongen, medan det med andra förutsättningar behövs upp till 1,5 hektar per häst.
Hästar lämnar buskar
Hästarna betar inte lika mycket löv och sly som nötkreatur och behöver därför stödutfodras i större utsträckning, innan gräset har kommit igång. Det är något som inte är tillåtet på vissa stödberättigade marker. Ofta blir det även lite mer röjningsarbete på marker som i huvudsak betas av hästar, just eftersom de lämnar buskar och sly.
Något att tänka på är att hästarna inte ska avmaskas under eller strax före betessäsongen på känsliga och artrika marker. Avmaskningsmedel minskar förekomsten av många insekter som lever av gödseln. På utpräglade hästbeten blir det tydliga rator där hästarna gödslar och inte betar. Om man sam- eller växelbetar med något annat djurslag utnyttjas även ratorna, annars måste de slås av för att området inte ska bli förvuxet.
Risk för skador på träd
Marker som betas av hästar är lika artrika som de som betas av nötkreatur, men hästarna orsakar mer gnagskador på träd - mest utsatta är rönn, alm och lönn. Det är därför viktigt att se till att det finns tillräckligt med bete för att förhindra att hästarna ger sig på träden, men i vissa fall kan det vara befogat att stänga in särskilt värdefulla träd.
Ekollon och ekbark är giftigt för hästar, men vissa individer får smak för det och kan därmed orsaka stora skador - och bli sjuka på kuppen.
Referenser:
Palmgren Karlsson C. & Johansson B. 2008. The horse - a nature preservationist or marauder? Proceedings of the 22nd General Meeting of the European Grassland Federation.

Varannan vecka berättar husdjursagronom Sara Slottner om aktuell hästforskning här på Hippson.se. Genom sitt företag Equinfo håller hon annars föreläsningar och undervisar på hästutbildningar - i ämnen som hästkunskap och etologi.
taggar
Liknande webbartiklar
- Forskningskollen: Stora blodmasken har ökat rejält hos svenska hästar
- Forskningskollen: Att rotera betet kan vara lösningen
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Lönar det sig att träna löshoppning?
- Stora likheter mellan Grand Prix-form och rollkur i färsk studie
- Forskningskollen: Hästen kan hjälpa – om den får vara en individ
- Forskningskollen: Halt eller bara ”normalt rörelsestörd” häst?
- Forskningskollen: Positivt om patellaupphakning och frakturer på häst
- Forskning bekräftar att hästar är friskvård
- Forskning: Från ägg till föl på några månader
relaterade artiklar

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!