Foder
Publicerad: 2017-02-11
Då det fanns gott om gräs valde stona att beta vissa rutor.
När hästen får välja är visst gräs godare
”Gräs som gräs” är det lätt att tro att hästen tycker, då den drar i väg till närmaste tuva. Men när forskare följde en grupp avelsston och registrerade vad och hur de helst betade, då märktes tydliga skillnader i vilka grässorter de helst valde. Och under vilka omständigheter.
Text: Cecilia Lönnell
Foto: Ur studien (Margareta Bendroth)
Studien om gräsets smaklighet presenterades vid den stora tvådagarskonferensen om grovfoder som hölls hos SLU på Ultuna i Uppsala i veckan. Mötet om produktion av ensilage, hösilage och hö – alltså det lantbrukare kallar vallodling – var i år för första gången breddat till att omfatta hästfoder. Inte bara foder till nötkreatur.
– Att kunna erbjuda optimal kvalitet på vallfoder till olika djurkategorier är lika viktigt för hästar som för idisslare, skrev organisationskommittén i programmet.
Föredrog kort gräs
Populärast på betet var inte timotej som är ett vanligt inslag i hö – utan grässorterna engelskt rajgräs, ängsgröe och rörsvingel. Det rapporterade husdjursagronom Margareta Bendroth från Hushållningssällskapet Sjuhärad, som var den som berättade om betesstudien på konferensen.
Studien gjordes på ett travstuteri i Sydsverige. Det var inte bara grässorten som spelade in, stona föredrog kort och spätt gräs. Ju senare i utvecklingsstadiet (och därmed grövre) gräset var desto mindre begärligt, visade försöket.
Örter må låta som ett tilltalande inslag i ett hästbete. Men dessa var svåra att få att växa bra och de valdes bort av hästarna, förklarade Margareta. Däremot gillade djuren ogräs som maskrosor och kvickrot.
Få blandningar för hästar
Vilka gräsarter som passar hästarna är intressant bland annat för den som vill så betesvall för häst. Hittills har de flesta fröblandningar som finns varit utvecklade för exempelvis nötkreatur. Bland andra har dock företaget Olssons frö egna blandningar till hästar, berättade Margareta.
I en blandning för bete är det också viktigt att ha med sorter som är bra på att täcka marken, för att få en hållbar gräsyta. Rödsvingel, ängsgröe och vitklöver ger bra marktäckning, är relativt smakliga samt betes- och tramptåliga.
Ratar gräset där de bajsar
Studiens resultat hjälper till att förklara varför en hästhage kan bli så olika betad. Om du har undrat varför vissa fläckar kan vara helt nedbetade, samtidigt som gräset står högt på andra håll i samma hage, är alltså en trolig förklaring att grässorterna varierar.
En annan förklaring är så kallade ”rator” med gödsel, och där blir det snabbt en ond cirkel. I försöket valde stona att placera träcken just i högt gräs – och i gräs där det fanns träck ville de sedan inte äta.
Enda undantaget då hästarna betade ”rubb och stubb” var under en torkperiod. Det är värt att fundera på apropå eventuella giftiga växter i betet.
Vill studera även hobbyhästar
Forskarna hade velat studera också hobbyhästars betesbeteende och vad de ansåg smakligt, inte bara beteendet hos digivande ston med föl. Men det gavs det inte forskningsanslag till.
Samtidigt kunde de konstatera att det inte bara var en liten, enskild grupp ston de drog sina slutsatser från. Studien pågick under flera somrar, med både stuteriets egna ston och med sådana som kom utifrån till hingstarna. Oavsett hur olika individer kom och försvann var valet av grässorter detsamma.
Här ser man att hästarnas stig ”försvinner” på vissa av rutorna, vilket visar att det gräset är tramptåligt.
Under torrperioden åt hästarna allt!
Liknande webbartiklar
- Grovfoderstat till tävlingshäst – så funkar det
- Förebygg sjukdomar med rätt mängd vallfoder
- Halmfoder ger inte hästar magsår
- Hästforskning: Nya rön om slowfeednät, äthastighet, kraftfoder till föl och salttillskott
- Fri tillgång till halm ger glupska hästar sysselsättning
- Karin installerade höautomater i stallet: "Sparar både tid och pengar"
- Året 2018, januari till augusti!
- Rosa och blå höbalar ger stöd till cancerforskningen
- Höplastning!
- Enkätundersökning i torkans spår: ”Vill veta hur foderbristen påverkade hästhållningen”
relaterade artiklar

Fälttävlanshäst dog av hjärtattack
Det blev en sorglig säsongsstart för brittiska fälttävlansryttaren William Fox-Pitt då hans häst Oratorio dog av en hjärtattack i terrängen.
"Mot det sista hindret kollapsade han och dog av en hjärtattack"

Ryttare allvarligt skadad vid besiktning
En brittisk dressyrryttare skadades allvarligt i samband med veterinärbesiktningen vid en tävling i Storbritannien.

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

Ridklubb begärd i konkurs
Norrtälje tingsrätt har mottagit en begäran om konkurs gällande Rimbo ryttare. Föreningen har under en längre tid haft ekonomiska problem.

Louise Etzner Jakobsson satte personrekord
Louise Etzner Jakobsson satte i helgen nytt personligt kürrekord med Goldstrike B.J. vid tävlingar i Danmark. Ett av flera fina svenska resultat.
Louise till Svenska ridsportförbundet: "Jag är otroligt nöjd"

När högivan är lite extra "grisig"
Vi kör helt enkelt vidare på temat – vad är det som gömmer sig i höt? Den här gången något gräsligt … förlåt grisigt.

Kan AI bedöma hältor bättre än människan?
Ny teknik gör det möjligt att mäta hästens rörelsestörningar med en mobiltelefon. Blir då veterinärer onödiga när det kommer till hältbedömningar?
Forskaren: "Tekniken ger oss information som kompletterar ögats bedömning"

Söndagsmysteriet – var är fölet
Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Hästägare måste göra hagen mindre
Grannarna klagade på att hästhagen var för nära deras tomt. Det gjorde att de stördes av flugor och lukt. Nu får de rätt i domstol.

J-O Olsson: "Bättre exteriör underlättar."
Domaren Jan-Ove Olsson har sett hästarna förändrats de senaste decennierna till en exteriör som underlättar för dem att utvecklas i sporten.
"När proportionerna stämmer överens finns en naturlig balans i hästen"

Seger för Selma och André i Paris
Ungdomsryttarna André Brandt och Selma Hammarström vann lagtävlingen vid de prestigefulla femstjärniga tävlingarna i Paris.

"Hästarna gav mig livet tillbaka"
När Paulina var 22 år träffade hon en man som utsatte henne för grova övergrepp. I dag hjälper hon andra, med hästarna som kollegor.

Topplacering för Henrik von Eckermann
Henrik von Eckermann tar ännu en topplacering vid de femstjärniga tävlingarna i Paris. I lördagskvällens 1,50-klass blev han trea.

Så anlägger du en ridbana
Hur går man till väga för att anlägga en ridbana och vad kostar det? Johan Spetz vägleder oss genom en djungel av stenkross, markmattor, fibersand och harvar.
"Mängden fukt i sanden avgör hur mycket svikt det är i underlaget"

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Dags för basketmatch med bästa kompisen
En helt vanlig dag med bästa kompisen, bara ta det lugnt och träna lite basket – en perfekt helg enligt de här två ponnyerna.

Ingen smitta på tävlingsplats i Oliva
De sista isolerade hästarna i spanska Oliva får nu återvända hem. Det finns därmed ingen smitta kvar på tävlingsplatsen enligt arrangören.

Framgångar för svensk paradressyr
Flera svenska pararyttare har startat tävlingssäsongen i Danmark. På fredagen var det Lena Malmström som tog hem segern.

Överraskningsfölet överlevde mot alla odds
Helene Mutze visste inte att B-ponnyn som de nyss köpt var dräktig. När det kom ett föl, flera veckor för tidigt, kunde det ha slutat illa.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!