Då det fanns gott om gräs valde stona att beta vissa rutor.
”Gräs som gräs” är det lätt att tro att hästen tycker, då den drar i väg till närmaste tuva. Men när forskare följde en grupp avelsston och registrerade vad och hur de helst betade, då märktes tydliga skillnader i vilka grässorter de helst valde. Och under vilka omständigheter.
Text: Cecilia Lönnell
Foto: Ur studien (Margareta Bendroth)
Studien om gräsets smaklighet presenterades vid den stora tvådagarskonferensen om grovfoder som hölls hos SLU på Ultuna i Uppsala i veckan. Mötet om produktion av ensilage, hösilage och hö – alltså det lantbrukare kallar vallodling – var i år för första gången breddat till att omfatta hästfoder. Inte bara foder till nötkreatur.
– Att kunna erbjuda optimal kvalitet på vallfoder till olika djurkategorier är lika viktigt för hästar som för idisslare, skrev organisationskommittén i programmet.
Föredrog kort gräs
Populärast på betet var inte timotej som är ett vanligt inslag i hö – utan grässorterna engelskt rajgräs, ängsgröe och rörsvingel. Det rapporterade husdjursagronom Margareta Bendroth från Hushållningssällskapet Sjuhärad, som var den som berättade om betesstudien på konferensen.
Studien gjordes på ett travstuteri i Sydsverige. Det var inte bara grässorten som spelade in, stona föredrog kort och spätt gräs. Ju senare i utvecklingsstadiet (och därmed grövre) gräset var desto mindre begärligt, visade försöket.
Örter må låta som ett tilltalande inslag i ett hästbete. Men dessa var svåra att få att växa bra och de valdes bort av hästarna, förklarade Margareta. Däremot gillade djuren ogräs som maskrosor och kvickrot.
Få blandningar för hästar
Vilka gräsarter som passar hästarna är intressant bland annat för den som vill så betesvall för häst. Hittills har de flesta fröblandningar som finns varit utvecklade för exempelvis nötkreatur. Bland andra har dock företaget Olssons frö egna blandningar till hästar, berättade Margareta.
I en blandning för bete är det också viktigt att ha med sorter som är bra på att täcka marken, för att få en hållbar gräsyta. Rödsvingel, ängsgröe och vitklöver ger bra marktäckning, är relativt smakliga samt betes- och tramptåliga.
Ratar gräset där de bajsar
Studiens resultat hjälper till att förklara varför en hästhage kan bli så olika betad. Om du har undrat varför vissa fläckar kan vara helt nedbetade, samtidigt som gräset står högt på andra håll i samma hage, är alltså en trolig förklaring att grässorterna varierar.
En annan förklaring är så kallade ”rator” med gödsel, och där blir det snabbt en ond cirkel. I försöket valde stona att placera träcken just i högt gräs – och i gräs där det fanns träck ville de sedan inte äta.
Enda undantaget då hästarna betade ”rubb och stubb” var under en torkperiod. Det är värt att fundera på apropå eventuella giftiga växter i betet.
Vill studera även hobbyhästar
Forskarna hade velat studera också hobbyhästars betesbeteende och vad de ansåg smakligt, inte bara beteendet hos digivande ston med föl. Men det gavs det inte forskningsanslag till.
Samtidigt kunde de konstatera att det inte bara var en liten, enskild grupp ston de drog sina slutsatser från. Studien pågick under flera somrar, med både stuteriets egna ston och med sådana som kom utifrån till hingstarna. Oavsett hur olika individer kom och försvann var valet av grässorter detsamma.
Här ser man att hästarnas stig ”försvinner” på vissa av rutorna, vilket visar att det gräset är tramptåligt.
Under torrperioden åt hästarna allt!
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
Planerna för Falsterbo Horse Show är i full gång. Men det görs med ett stort mått av osäkerhet under vilka villkor tävlingarna kommer att genomföras.
Det går upp och ner i dessa pandemitider. Astrid gläds åt att få arrangera tävling på hemmaplan snart men beklagar att sommarens EM är inställt.
Gissa vad Astrid gör en stalledig dag – klicka in på Portugalbloggen för svar
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!