Arkivfoto: Adobe Stock
Under den torra sommaren 2018 var det många hästägare som var oroliga för hur de skulle klara sig med tanke på bristen på bete och grovfoder. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har undersökt hur det gick.
Under 2018 var oron stor över brist på bete, vallfoder och högre priser i torkans spår. Men hur gick det egentligen? Sara Ringmark på SLU genomförde en enkätundersökning bland hästägare under våren 2019. Syftet var att få en förståelse för i vilken utsträckning den torra sommaren påverkade tillgången på hästfoder samt hur en eventuell foderbrist påverkade hästhållning, hästhälsa och utfodringsstrategi. Runt 1000 personer svarade på enkäten. Cirka 80 procent av dem har angivit att de hade tillgång till önskad vallfodermängd under vintersäsongen som följde efter torkan, vilket tyder på att många hittade en lösning, skriver SLU i rapporten. Cirka 20 procent minskade antalet hästar som de hade, och lika många avstod från att utöka antalet hästar.
Sammanfattning av enkätsvaren:
* Drygt hälften av de svarande förändrade sin strategi för grovfoderförsörjning efter torkan. Den vanligaste förändringen var att man bytt till en annan grovfoderleverantör inom samma län som man själv bodde i.
* Cirka 100 svarande uppgav att de importerat vallfoder.
* Merparten av de svarande, cirka 80 procent, ansåg att de hade tillgång till önskad vallfodermängd under vintersäsongen som följde efter torkan. Detta tyder på att många i slutändan hittade lösningar på vallfoderbristen även om det till en början under sommaren såg svårt ut.
* Grovfoderanvändningen minskade efter den ovanligt torra sommaren. Även om minskningen i genomsnitt var liten är det ändå en varningssignal då minskad grovfoderandel riskerar att påverka hästhälsan negativt.
* Minskningen av mängden grovfoder per häst och dag skiljde sig inte åt mellan olika län.
* Fördelningen mellan de vanligast använda grovfodersorterna verkade inte påverkas av torkan men användningen av vass och sly ökade efter torkan vilket tyder ändå på en viss brist på mer traditionellt använt grovfoder.
* Betesanvändningen både minskade och ökade under 2018, troligtvis beroende av de lokala förutsättningarna till ökat betesutnyttjande hos varje stall. Merparten av de som använde bete stödutfodrade i högre utsträckning än planerat.
* Cirka 20 procent minskade på hästantalet och lika många avstod från att utöka.
* I slutänden bedömdes torkan i genomsnitt haft medelstor påverkan på hästhållningen (4,6 på skala 1-10). Många verkar dock ha en oro inför framtida år med torka.
* Det kom in många tips på hur man klarar ett år med mindre vallfoder. De vanligaste tipsen rörde bete och betesutnyttjande samt planering för grovfoderförsörjningen och grovfodrets användning.
Källa: Hästutfodring efter torkan 2018 – en enkätundersökning om torkans påverkan på hästhållningen.
Läs hela rapporten här
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!