Foto: Ida Röök och Adobe Stock
Betet blev förstört och i många stall lyser höleveranser med sin frånvaro. För en hel del hästägare är den stora frågan, hur ska vi klara oss? Hippson har varit på föreläsning hos agronomen Jeannette Lilja för att få just den frågan besvarad.
Text: Julia Brente
Vi befinner oss på Åsjömad, en anläggning för hästuppfödning en liten bit utanför Veinge. Under året har många kontaktat Jeannette Lilja, detta för att de vill ha hennes hjälp med att lägga upp en plan för hur hästarna ska äta under resten av året och kommande år. Jeannette är utbildad agronom med husdjursinriktning och specialiserad inom praktisk hästhållning.
Hon inleder föreläsningen med att berätta att hon under hela kvällen kommer att prata om foder som passar till en häst som går i lätt träning och tävlar lätta klasser, en vanlig ridhäst.
– Det är väldigt lätt att man fodrar dem för mycket och att man egentligen kan dra ner på den givan man ger.
Däremot ska du inte dra ner på hästens tuggtid. Det är bra om den får tugga mycket – dels för att det kan förebygga magsår, dels för att det ligger i hästens natur.
– I frihet äter hästen 75 procent av tiden, det skulle vilken häst som helst göra om den fick fri tillgång. Det spelar ingen roll om det är Totilas du släpper ut med fri tillgång till grovfoder, han kommer att äta precis som vilken annan häst som helst.
Höplasten spelar roll
– Har ni sett att det är vissa som har köpt ensilage som är paketerat i svart eller grön plast? frågar Jeannette.
Vi inne i salen nickar till svar och hon fortsätter att fråga: Gör det någon skillnad? Vad spelar det för roll om det är mörk eller ljus plast?
När ingen av oss vet svaret berättar Jeannette att det kan vara väldigt stor skillnad mellan vad du får för hygien på ditt hö om du får en bal med vit plast jämfört med en med grön.
– Problemet med grön eller svart plast är att den drar åt sig värme, det gör att hygienen i fodret blir sämre och att kvaliteten inte blir densamma som i balen med vit plast.
Halmen blir vår räddning
– Är det någon av er som har tänkt på att fodra med halm i år? Eftersom jag är lite nördig har jag så klart kollat den hygieniska kvaliteten på årets halm. Den är jättebra, berättar Jeannette glatt.
Hon förklarar att man förra året inte ens kunde köra in halmen, för att det var alldeles för blött och för att det hade regnat för mycket. I år däremot är halmen exemplarisk.
Det är många hästägare som nu har svårt att få tag på bra hö, då rekommenderar Jeannette att man ger hästen halm samtidigt med höet.
– Den halmen vi har i år har lika mycket energi i sig som det sent tagna höet har.
Något halmen inte har är protein, eftersom den innehåller mycket energi vill vi dock inte tillföra mer energi via kraftfodret. Jeannette rekommenderar att man som hästägare tillför något tillskottsfoder som innehåller protein, såsom lusern eller alfalfa som vissa märken väljer att kalla det.
– Vet någon här vad skillnaden mellan alfalfa och lusern är? Ingen, det är samma sak. Det är bara att vissa märken skriver lusern och vissa skriver alfalfa, så bli inte förvirrad och köp båda två.
Morots-, löv- och halmhästen
Det är inte bara halm som kan vara en bra ersättning om du inte får tillräckligt men hö till din häst, eller om höet har dålig kvalitet. Jeannette förklarar även att man kan använda sig av både löv och morötter.
– Menar du att vi ska plocka löv till hästarna? frågar en hästägare som sitter med på föreläsningen.
– Ja faktiskt, säger Jeannette med ett skratt och fortsätter:
– Fast jag skulle inte rekommendera det om man har ett flertal stora hästar som skulle behöva mycket löv. Men om du har en liten ponny kan faktiskt löv vara ett bra alternativ. De bästa är lind, alm, lönn och ask. Men ge aldrig tysklönn, de löven är väldigt farliga!
Om man inte är sugen på att plocka löv i trädgården har Jeannette ett annat alternativ. Har du gott om morötter kan du stödmata med dem. Hon berättar att man kan ersätta ungefär två kilo hö om dagen med att ge morötter i stället. Men att gå och köpa morötter i mataffären varje dag är inte det bästa alternativet rent ekonomiskt. Då gäller det att du har en bra och billig leverantör, eller att du har tillgång till egna morötter.
Dyrt med okunskap
– Det som kommer att vara absolut dyrast det här året, när vi alla desperat försöker få tag på mat till våra hästar, är okunskap.
Det finns många olika sätt att gå till väga för att få tag på mat till hästen, men enligt Jeannette hänger allt på att du har kunskap om vad det är du väljer.
– Om du inte vet om att du lika gärna skulle kunna ge din häst hö tillsammans med halm, för att de har liknande värden, så kan du förlora en hel del pengar som du hade kunnat lägga på något annat.
Hon fortsätter:
– En vanlig häst brukar kunna äta max 17 kilo hö om dagen, det är vad de orkar. Risken om du har ett dåligt hö, som du inte har kollat värdena på, är att du ger hästen massvis med grovfoder för att den tappar muskler. Men om du har ett foder med dåliga värden spelar det ingen roll om du ger 17 eller 12 kilo. Det är fortfarande ett hö med dåliga värden och din häst kommer att tappa oavsett hur mycket du ger.
Analys är A och O
I ett sådant fall är det viktigt att vara medveten om vad det är för grovfoder du ger till din häst. Och vad den faktiskt behöver mer än den givan.
När vi har en sådan situation i Sverige som i dag är det väldigt lätt att vi köper mycket kraftfoder eller tillskott till våra hästar som de egentligen inte behöver. Allt för att vi blir rekommenderade att göra det. För att förebygga att hamna i den sitsen säger Jeannette att det absolut viktigaste är att du analyserar ditt grovfoder. Detta så att du kan räkna ut en bra foderstat, antingen själv eller med hjälp av någon som är kunnig på området.
Jeannette Liljas tips
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!