Forskning
Publicerad: 2023-04-25
Foto: Agria, Adobe Stock
Barfota ökar prestationen – men är inte för alla
Att träna och tävla barfota har blivit alltmer vanligt inom flera hästsportdiscipliner. Tillsammans med ett forskarteam vid SLU valde professor Anna Jansson att fördjupa sig i hur prestationsförmågan hos travhästar påverkades av att tävla utan skor, men vad som kännetecknar hoven om hästen kan gå barfota eller bör skos.
– Med resultatet i hand tror vi att det är möjligt att utveckla en verktygslåda för att kunna identifiera bra och dåliga barfotahovar på individnivå, säger Anna Jansson, professor i husdjurens fysiologi vid SLU i ett pressmeddelande från Agria.
Med hjälp av information från travsportens tävlingsdatabas har forskningsprojektet visat att prestationen ökade markant när hästarna tävlade barfota, men det fanns också en ökad risk att de skulle fatta galopp och därmed diskvalificeras. En säkrare lösning som behöll prestationen men minskade risken för diskvalificering var att sko hästens bakhovar men inte framhovarna.
– Det är bakhovarna som är den svaga länken, något som många travtränare upplever. Därför fortsatte vi studien med att identifiera biologiska skillnader mellan bakhovar på hästar som tävlat mycket barfota och hästar som inte klarat av att tävla barfota, säger Anna Jansson.
Flera fysiska skillnader i hovarna
Nu fick forskarna fram flera spännande resultat. De fann några tydliga skillnader i hoven mellan hästar som kan tävla barfota och de som behöver skos. Det handlar bland att annat om hovens process att tillverka keratin, det som gör hovväggen hård, men också skillnader i innehållet av arginin i verkbitar. Arginin är en viktig aminosyra i keratinet och påverkar dess egenskaper. Analyserna visar även att en hög halt av koppar i verkbitar från hoven kan vara ett tecken på att hoven inte lämplig för barfotakörning. Även hovarnas anatomi skiljer sig åt – hovväggarna är brantare hos hästar som tål att vara barfota. En annan skillnad är mer vågiga primära lameller hos hästarna som behöver skor.
Om studien
Forskarna började med att välja ut två grupper av hästar, som alla skulle ha gjort minst åtta starter i sitt liv. I den ena gruppen skulle hästarna bara ha tävlat barfota bak vid enstaka tillfällen (minst 45 dagar mellan) och tränaren eller ägaren skulle kunna bekräfta att det inte gick oftare på grund av att hovarna inte tålde barfotakörning. I den andra gruppen skulle hästarna ha tävlat med barfota bakhovar tre gånger inom 30 dagar och inte ha galopperat eller blivit diskad i den sista av dessa tre starter.
I forskarteamet ingick: Anna Jansson, Ellinor Spörndly, Marina Solé Berga, Lena Holm, Sara Ringmark, Gabriella Lindgren och Malin Connysson samt Elin Hernlund. Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning, som Agria årligen bidrar till.
Annika Grundberg
redaktion@hippson.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Ny studie om sporthästen med och utan skor
- Barfotastudien gav flera insikter: ”Tydliga skillnader”
- Veterinären om barfotahästar: ”Den dagliga kontrollen är jätteviktig”
- Individuella lösningar blir framtiden tror forskaren
- Veterinären om pågående barfotastudien: "Att proffsen skulle plocka av skorna fanns liksom inte på kartan"
- Trygg övergång från vinterutfodring till grönbete
- Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
- Ny studie visar – detta material är svårt att få rent efter ett kvarkautbrott
- Ny studie om förbättrad syresättning av blodet vid sövning
- Ny rapport om alternativa behandlingsmetoder på häst: "Vi vill folkbilda"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar


Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!