Charlotte Dujardins uteslutning på EM gjorde att debatten om sporranvändning blossade upp. Nya studier pekar på att det finns behov av att diskutera detta, forskningen visar dock bland annat att skador från sporrar är vanligast i låga tävlingsklasser.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
I Danmark undersökte man drygt 3 000 hästar direkt efter att de hade startat i hoppning, dressyr, fälttävlan eller distansritt. Det man tittade på var vilken typ av bett och nosgrimma som användes, liksom eventuella sporrar och spö. Forskarna mätte hur tight nosgrimman var spänd, om det fanns päls eller blod på sporrarna eller märken efter dem på hästens sidor, om det fanns skador på läpparna eller märken på bogar eller bakdel.
77 procent av ryttarna i undersökningen hade sporrar på tävling. Hos drygt tre procent av ryttarna satt det fast päls på sporren och knappt en halv procent hade blod på den. Det fanns ett tydligt samband mellan päls och blod, på alla sporrar som hade blod på sig hade det även fastnat päls.
Långa sporrar och lätta klasser var oftare associerat med päls på sporrarna och kala fläckar på hästens sidor. För varje nivå upp i klasserna minskade sannolikheten för att hitta päls på sporren med 20 procent. Däremot såg forskarna ingen skillnad beroende på disciplin.
Verkar saknas kunskap
Forskarna menar i sin slutsats att den tydliga kopplingen mellan långa sporrar, låga klasser och påverkan på hästens sidor visar att ryttare behöver utbildning i både korrekt användning av sporrar och i hur man försäkrar sig om rätt typ av sporre till en viss kombination av ryttare och häst.
”Resultaten som presenteras här pekar på att man borde överväga att införa begränsningar i sporrens längd, vilket var en signifikant faktor i alla klasser men allra tydligast hos de som deltog i lättklasstävlingar. Att förbjuda användning av sporrar på vissa typer/nivåer av tävlingar borde också övervägas”, skriver de.
Vanligare bland män
Brittiska forskare har genom en enkätundersökning tittat på hur ryttare använder sporrar och har bland annat sett att det var nästan tre gånger troligare att män använde sådana än att kvinnor gjorde det. Det var också något vanligare med sporrar inom tävlingsgrenar som inte ingår i FEI-familjen och man kunde se att långa sporrar, och sporrar med trissor, ökade risken för skador på huden eller kala fläckar. Knappt hälften av de som svarade red med sporrar.
I en liknande undersökning gjord i Kanada var det drygt hälften av de som arbetade med hästar som använde sporrar, det vanligaste syftet var för att korrigera något oönskat beteende. Två välkända forskare inom hästvälfärd och inlärning, Paul McGreevy och Andrew McLean, poängterar vikten av att hästen faktiskt måste få lära sig ordentligt vad hjälpen med sporren betyder. Detta för att sporren ska kunna användas med lätthet och precision, och inte riskera att skada hästen.
Viktigt att kontrollera nosgrimmor
I den danska studien kontrollerades även skador runt munnen, vilket fanns på drygt nio procent av hästarna. Där var det tvärtom vanligare ju högre upp i klasserna man kom. Forskarna såg dock ingen skillnad som kunde kopplas till typ av bett eller om man red bettlöst.
En löst spänd nosgrimma minskade risken för skador runt munnen, men de hästar som inte hade någon nosgrimma alls hade lite högre andel skador i munnen jämfört med dem som hade löst spänd nosgrimma. Om en nosgrimma lossades från mindre än två centimeters mellanrum till nosryggen till två–tre centimeters mellanrum minskade förekomsten av en viss typ av skador på läpparna med runt en tredjedel. Lossades nosgrimman sedan till mer än tre centimeter såg man ytterligare en lika stor minskning av förekomsten.
De tydliga siffrorna gällde en övre nosgrimma. Hur hårt en aachenrem, eller någon annan typ av nedre nosgrimma, var spänd påverkade inte. En begränsning i studien var att forskarna på grund av ridsportförbundets regelverk inte fick göra en fullständig undersökning av hästarnas munhålor, utan bara kunde besiktiga munnen ytligt.
Referenser:
Lemon, C., Lewis, V., Dumbell, L. & Brown, H. 2019. An investigation into equestrian spur use in the United Kingdom, Proceedings of the 15th annual conference of the International Society for Equitation Science (ISES), s. 41.
Uldahl, M. & Clayton, H.M. 2019. Lesions associated with the use of bits, nosebands, spurs and whips in Danish competition horses. Equine Veterinary Journal, vol. 51, s. 154-162. doi:10.1111/evj.12827
Merkies, K., Nakonechny, L., DuBois, C. & Derisoud, E. 2018. Preliminary study on current perceptions and usage of training equipment by horse enthusiasts in Canada, Journal of Applied Animal Welfare Science, vol. 21:2, s. 141-152, DOI: 10.1080/10888705.2017.1392301
McGreevy, P., McLean, A., Buckley, P., McConaghy, F. & McLean, C. 2011. How riding may affect welfare: What the equine veterinarian needs to know, Equine Veterinary Education,vol. 23, s. 531-539. doi:10.1111/j.2042-3292.2010.00217.x
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!