Russprojektet är arbetsnamnet på det forskningsprojekt som just nu pågår en bit utanför Uppsala. Tolv russhingstar har i ett års tid vistats ute i tre stora hägn, där de har levt enbart på det som växer i naturen.
Text & foto: Sara Ringmark
Syftet med projektet är att ta reda på om den biologiska mångfalden gynnas av att hästarna betar. Samt att ta reda på om russen klarar av att leva ute året runt, utan tillskottsutfodring och utan att deras välfärd äventyras. Eftersom första vintern nu har passerat kan man få en första uppfattning om hur den här hästhållningen fungerar i ett året-runt-perspektiv.
Hull och tillväxt följs noga
Hingstarna, som kommer från olika delar av Sverige, kom till SLU i Uppsala förra våren då de fyllde ett år. Fyra hästar går i varje hägn som är cirka tio hektar stort. Största delen av hägnen består av skog, men cirka två till tre hektar i varje är vall. I varje hägn finns ett vindskydd, vatten och en mineralsten.
Varje vecka registreras hästarnas hull och hälsostatus. Tillväxten följs upp var fjortonde dag då hästarna vägs och mäts med måttband. Hur mycket gräs som finns i hägnen samt i uthägnader placerade inuti hägnen, där hästarna inte kommer åt att beta, registreras också.
Gotlandsrusset är hotat
Att man valt just gotlandsruss för projektet har flera orsaker. Gotlandsrusset är vår enda inhemska ponnyras och den är i dagsläget hotad och klassad som bevarandevärd. Russet är dessutom en härdig, lättfödd ras och som inte ger så stora trampskador på marken som tyngre hästar. Om russet kunde få en ny uppgift som landskapsvårdare skulle det kunna bidra till både rasens och öppna betesmarkers bevarande.
Klarade russen vintern?
Efter att russen nu har vistats i hägnen i ett år börjar man kunna summera hur de har klarat första vintern. För att inte äventyra hästarnas hälsa bestämdes på förhand att de individer som blev smalare än vad som, enligt den hullbedömningsskala som använts, definierats som ”slank” skulle tas ur projektet.
Under vintern var det totalt fyra hästar som vid något tillfälle inte klarade det kriteriet, dessa flyttades därför till en intilliggande hage som inte hade betats under sommaren. Där vistades de tills de hade lagt på sig igen och tills förutsättningarna att hålla hullet i hägnet bedömdes vara bättre. Det är viktigt att man inte tillskottsutfodrar hästarna så länge de vistas i hägnen eftersom tillskottsutfodringen kan påverka de växter och djur som finns där.
Under ett års tid har alltså åtta växande hingstar levt utomhus utan tillskottsfoder och lyckats bibehålla ett funktionellt kroppshull. Detta trots att det under en period under vintern bildades en isskorpa på marken utanför skogen, vilket gjorde det svårt för hästarna att komma åt mat.
Gräsproduktionen en viktig faktor
Anledningarna till att alla hästarna inte klarade att hålla hullet tillräckligt bra kan vara flera, men en orsak kan vara vilka förutsättningar de gavs. Trots att de tre hägnen på pappret ser väldigt lika ut skiljer det en del i hur mycket gräs de producerar.
Tre av de fyra hästarna som fick plockas ut kom från ett och samma hägn, det var det hägnet som visade sig producera minst gräs och inte heller hade så mycket gräs i skogen som ett av de andra. Trots att hästar kan äta en del sly är de ändå utpräglade gräsätare, varför tillgången på vall i hägnen troligtvis är en viktig faktor.
Många forskare engagerade i russen
I projektet arbetar en stor grupp med forskare och studenter från olika discipliner. Jag som skriver den här forskningskollen är en av de personer som har fått förmånen att vara med på ett hörn och studera hästarna. Jag kan rapportera att det är charmiga killar som när det är dags för vägning glatt följer med upp på vågen, helt lösa.
Hullet är i skrivande stund måttligt och jag tycker att det ska bli jättespännande att se hur mycket de kommer att växa i sommar. Utvärdering av tillväxten hos hästarna hoppas jag kunna återkomma med när de har blivit lite äldre.
Jag vill passa på att understryka att projektet är en vetenskaplig studie, där hästarnas hull och hälsostatus kontrolleras mycket noga. Eftersom projektet bara har pågått under ett år kan vi ännu inte komma med några praktiska råd för den här typen av hästhållning, eller dra några stora slutsatser om russens insats som naturvårdare. Trots att vi ser att de helt klart påverkar landskapet.
Russprojektets framtid är i dag osäker eftersom det saknas finansiering för att behålla hästarna efter årsskiftet.
Läs mer om Russprojektet och se bilder på ”Russbloggen”
Flera examensarbeten som är gjorda inom projektet kommer inom kort att publiceras i SLU:s öppna arkiv, där du kan söka efter dem själv. SLU:s öppna arkiv Epsilon når du här.
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!