Trots att uppskattningsvis en tredjedel, enligt vissa studier så många som upp till hälften, av alla kvinnor som har fött barn har problem med inkontinens är det förknippat med oerhört mycket skam – och är inte något man pratar om på ridhusläktaren direkt. Inkontinensen begränsar de drabbade kvinnornas liv, vissa slutar helt med ridningen.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Ansträngningsinkontinens innebär att läcka urin när man tar i, till exempel vid träning. Det är vanligare hos kvinnor än hos män, särskilt hos kvinnor som har fött barn. För den som inte är drabbad själv kan det låta otroligt att varannan eller var tredje av alla mammor ibland kissar på sig, eftersom det i stort sett inte pratas om det alls, men så vanligt är alltså problemet.
I en undersökning bland 372 unga kvinnor som idrottade på hög nivå konstaterade forskarna att en av fem hade ansträngningsinkontinens. Medan det i en likvärdig grupp som inte idrottade bara var 3,5 procent som hade samma problem.
Andra faktorer som ökar risken för att drabbas har visat sig vara problem med förstoppning, inkontinens i släkten och återkommande problem med urinvägsinfektioner. I en annan studie, som inriktade sig specifikt på ryttare, såg man däremot tendens till en svagt skyddande effekt av ridningen mot att utveckla inkontinens.
Bra information saknas
För en ryttare kan inkontinens vara ett stort problem. I ett examensarbete från en barnmorskestudent i Finland har författaren studerat hur inkontinens diskuteras i sex olika nätforum. Där framgår det av de 29 studerade diskussionstrådarna att ridning och gymträning är ett problem för dem som drabbats – liksom att jogga, hosta och nysa. Det var i den finska studien inte ovanligt att behöva dra ner på en hobby där man nu hade problem med inkontinens under utövandet.
I ett examensarbete från Luleå tekniska universitets utbildning till fysioterapeut har studenterna intervjuat fyra kvinnor, där framkommer information om hur vårdinsatserna på det här området brister. Kvinnorna efterlyste till exempel mer tydlig information om knipövningar, någon beskrev att den enda instruktion hon fått var ”gör knipövningar”. De påtalade att man efter en förlossning kan vara i en extra sårbar situation och att det därför är viktigt att vården går in och fångar upp och stöttar.
Som det är nu finns beskrivningar från flera studier att kvinnor tänker att ”det är så det är”, att det bara är att acceptera läget och begränsningarna i livet som det medför. I en längre studie som gjorts såg man att omkring 80 procent av de som hade problem med urinläckage tre månader efter förlossningen fortfarande hade problem tolv år senare.
Vissa slutar träna
”Träning har ju alltid varit en stor del av mitt liv så det är ju jobbigt att inte kunna träna som man vill”, säger en av de intervjuade kvinnorna.
”Många tidigare fritidsintressen har jag fått sluta med till exempel ridning, löpning, längdåkning”, säger en kvinna i en annan studie.
När det kommer till metoder för att bli av med, eller förebygga, inkontinens är det knipövningar som är mest effektivt visar forskningen. Däremot gäller det att kvinnan får ordentliga instruktioner för att träningen ska ha en bra effekt, och att det följs upp så att träningsprogrammet inte rinner ut i sanden.
Att sluta röka och dricka mindre kaffe har också effekt. Men för en del måste det till en operation för att komma till rätta med inkontinensen. Det är ett enkelt ingrepp som ger bra och långvarig effekt.
Vetskapen om att man ”borde göra knipövningar” gör att en del kvinnor lägger skulden på sig själva för sitt läckageproblem, vilket ytterligare höjer tröskeln för att söka hjälp. Siffror pekar på att bara 10–25 procent av de drabbade har kontakt med vården.
Referenser:
Alanee, S., Heiner, J., Liu, N. & Monga, M. 2009. Horseback Riding: Impact on Sexual Dysfunction and Lower Urinary Tract Symptoms in Men and Women. Urology, vol. 73, nr. 1, s. 109-114.
Carvalhais, A., Natal Jorge, R., & Bø, K. 2018. Performing high-level sport is strongly associated with urinary incontinence in elite athletes: a comparative study of 372 elite female athletes and 372 controls. Brittish Journal of Sports Medicine, vol. 52, s. 1586-1590.
Karlsson, M. 2017. Upplevelser och kunskap kring ansträngningsinkontinens postpartum - en analys av diskussioner på nätforum. Examensarbete, Arcada. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/127032/Examensarbete_MandaKarlsson.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Lien, L. & Schwartz, M. 2010. Hjälp – jag läcker! Kvinnors upplevelser av att leva med urininkontinens efter vaginal förlossning. Göteborgs universitet, Institutionen för Vårdvetenskap och hälsa, Examensarbete. https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/28738/1/gupea_2077_28738_1.pdf
Wahlberg, L. & Hainsalo, H. 2019. Ansträngningsinkontinens - en källa till maktlöshet eller något som ska accepteras efter graviditet? Luleå tekniska universitet, institutionen för hälsovetenskap, examensarbete. http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1276713/FULLTEXT01.pdf
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!