Embryotransfer blir allt vanligare när ägarna vill ta tillvara de värdefulla stona i aveln. Eftersom det är stora pengar och dyrbara gener i omlopp är man ofta extra noggrann med dessa embryon, foster och föl. Forskning visar dessutom att det är viktigt att tänka efter noga när det kommer till att välja vilket sto som ska få bära fram dyrgripen. Mottagarstoet påverkar fölets storlek, exteriör och ämnesomsättning.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
I en studie, där man försökte urskilja den effekt stoet som tar emot ett embryo och föder fram fölet har, gick man igenom en fransk databas med över 200 000 hästar. De var födda av drygt 90 000 ston varav 4 187 var mottagarston.
Forskarna tittade på prestationen hos hästarna i databasen och de såg då ingen skillnad på hästar som hade fötts av ett mottagarsto av varmblodstyp, jämfört med ett sto av kallblodstyp. Däremot presterade de hästar som hade blivit till genom embryotransfer lite bättre, vilket troligen beror på att dessa är värdefulla genetiskt och ekonomiskt och kanske sköts och matchas mer noggrant än genomsnittshästen.
I genomgången av databasen såg forskarna däremot att stona hade en miljöeffekt, som visades genom att det fanns vissa likheter mellan föl som hade fötts av samma sto – även om de inte var släkt. Det kan förklaras med att miljön inne i livmodern påverkar, liksom att stoet kan påverka fölet under den tid de går tillsammans under fölets uppväxt.
Kan användas för att påverka storleken
Mottagarstoets storlek är till viss del avgörande för fölets storlek, det är inte enbart genetiken som bestämmer den. När man testade att ta ponnyembryon och sätta in dem i antingen en annan ponny eller ett kallblod såg en polsk forskargrupp att avkommorna blev mellan fyra och sex centimeter högre, som vuxna, om de hade fötts av ett kallblodssto. De hade dessutom proportionellt sett längre framben i förhållande till sin storlek.
Även i England har man testat skillnaden beroende på mottagarstoets ras, och såg då att det blev skillnader i storlek och tillväxtmönster. När de testade att lägga in embryon med identisk genuppsättning, det vill säga enäggstvillingar, i mottagarston av två olika storlekar skilde det nästan åtta centimeter i mankhöjd.
Likaså har franska forskare sett skillnader i vikt, mankhöjd och vissa metaboliska markörer hos ponnyföl – beroende på om stoet som burit dem var ponny, ridhäst eller kallblod. Exempelvis vägde en ponny som hade fötts av ett kallblodssto hela 57 procent mer vid födseln jämfört med om den fötts av ett ponnysto. Trots att kallblodsstona i genomsnitt fölade en vecka tidigare.
Om det däremot var ett ridhästföl som föddes av ett ponnysto stannade det i genomsnitt två veckor längre i livmodern, men vägde ändå 37 procent mindre än de ridhästföl som hade fötts av ridhästston. Storleksskillnaderna mellan fölen fanns kvar efter ett år, men hade minskat lite.
Stoet påverkar metabolismen
Forskarna spekulerar i om resultaten kan innebära att mottagarstoet faktiskt kan påverka fölets benägenhet att utveckla exempelvis insulinresistens eller osteochondros. De utvärderade unghästarnas status vad gäller osteochondros när de vandes av och sedan igen vid 18 månaders ålder.
Det fanns då tendenser till att de ridhästar som hade fötts av ponnyston hade ökad frekvens av osteochondros som unghästar, jämfört med de ridhästar som hade fötts av ridhäst- eller kallblodsston.
– I avelsarbete som innefattar embryotransfer måste man ta särskild hänsyn när man väljer ut mottagarstoet. Det gäller speciellt för exteriör men även metabolism, eftersom varje ras har sina egna morfologiska och fysiologiska egenskaper, säger den franska forskaren Pauline Peugnet till tidskriften The Horse.
Lär sig av mamma
Det finns än så länge inte så mycket forskning om hur, och om, mottagarstoet påverkar temperamentet på det föl hon föder fram. Vissa forskare har sett en koppling i aktivitetsnivå – ju mer aktivt mottagarstoet är till sin natur, desto mer aktiv är avkomman. Hon påverkar även fölets inställning till människor.
Preliminära resultat pekar på att stoet skulle kunna ha en påverkan på bland annat hur avkomman lär sig och beter sig under sadel. Det visar att det förmodligen finns betydligt mer att ta reda på inom det området, för att kunna veta vilka egenskaper som är viktigast att ha i åtanke när man väljer ett mottagarsto.
Referenser:
Peugnet, P., Mendoza, L., Wimel, L., Duchamp, G., Dubois, C., Reigner, F., Caudron, I., Deliège, B., Toquet, M-P., Richard, E., Chaffaux, S., Tarrade, A., Lejeune, J-P., Serteyn, D., & Chavatte-Palmer, P. 2016. Longitudinal Study of Growth and Osteoarticular Status in Foals Born to Between-Breed Embryo Transfers, Journal of Equine Veterinary Science, vol. 37, s. 24-38. ISSN 0737-0806
Peugnet, P., Wimel, L., Duchamp, G., Sandersen, C., Camous, S., Guillaume, D., Dahirel, M., Dubois, C., Reigner, F., Berthelot, V., Chaffaux, S., Tarrade, S., Serteyn, D. & Chavatte-Palmer, P. 2017. Enhanced or Reduced Fetal Growth Induced by Embryo Transfer Into Smaller or Larger Breeds Alters Postnatal Growth and Metabolism in Weaned Horses, Journal of Equine Veterinary Science, vol. 48, s. 143-153.e2, ISSN 0737-0806
Palmer E., Robles M., Ricard A., Chavatte-Palmer P. 2018. Effect of embryo transfer and recipient breed on offspring performance in equine show jumping. Reproduction, Fertility and Development vol. 31, s. 170.
Lesté-Lasserre, C. Surrogate Mares’ Impact on Embryo Transfer Foals Evaluated, The Horse, 18 juni, 2014.
Hinrichs, K. Do Recipient Mares Pass Traits to Foals? The Horse, 26 februari, 2019.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!