Varje år kommer det ny forskning om fång, dess orsaker och behandling. Gåtan är ännu inte löst – men några pusselbitar har åtminstone lagts på plats.
Text: Sara Slottner
Danska forskare publicerade under våren resultat från en observationsstudie. Där hade de studerat 110 fall av fång hos danska hästar och jämfört dem med 80 hästar som inte hade drabbats av fång. Hästarna följdes upp under ett år, bland annat såg forskarna att 33 procent av fånghästarna hade avlivats under det året jämfört med 7,5 procent av kontrollhästarna.
De största riskfaktorerna för fång var byte av bete, hästar av kallblods- eller ponnytyp, samt att äta vad som kallades högkvalitativt bete. Hästar som var i träning när de fick sin fångdiagnos, och de som fick sjukdomen vinter eller vår, löpte större risk att avlivas inom ett år jämfört med hästar som inte arbetades eller fick fång under sommar och höst.
Bättre röntgen
Hovväggen består av fyra olika lager, men med traditionell röntgen går det bara att se ett. Med digital röntgen går det nu åtminstone att skilja på ytliga och djupa lager, vilket är värdefullt när det gäller att utreda fånghästar. Den nya möjligheten kan hjälpa till att diagnosticera fång på ett tidigare stadium, vilket några forskare från universitetet i Montreal har börjat arbeta med.
Glasyrlagret (stratum externum) och det pigmenterade yttre lagret (stratum medium) syns som det ytligaste lagret på de digitala röntgenbilderna, medan det inre och opigmenterade lagret/lamellhornet (stratum internum) och lamelläderhuden (dermis parietis) framträder som ett inre lager.
– På en fånghäst ökar tjockleken på det djupa lagret och det är den största bidragande orsaken till att hovväggen blir tjockare, säger forskaren Julien Olive till tidningen The Horse.
Förhoppningen är att gruppens arbete ska resultera i en säkrare, tidig diagnos. Men Olive påpekar samtidigt att ”vi tror att de kliniska tecknen alltid kommer att synas tidigare än en röntgenförändring”.
Botox i muskeln
Det pågår även forskning om att använda giftet från den inom hästvärlden fruktade bakterien Clostridium botulinum för att behandla akut och kronisk fång. Tanken är att giftet (som vi associerar med botulism) ska användas på samma sätt som det används inom skönhetsindustrin, alltså för att få muskler att slappna av. Forskarna har sett lovande, men ännu inte tillräckligt säkra, resultat av att injicera giftet i den muskel som går över i djupa böjsenan. Följden ska då bli att en hovbensrotation undviks.
Kyla kan användas som lindring eller för att bromsa tidiga fångsymtom, men det finns fram till nu få studier som verkligen har undersökt hur de olika metoderna för att kyla ner benet verkligen fungerar. Ett par forskare från Australien och USA, som jämförde olika metoder, såg – kanske till tröst för fattiga hästägare – att gammalt hederligt isvatten var bättre än de produkter för kylning som testades i studien. Totalt testades sju olika kylmetoder, för att se på vilket sätt hoven kunde kylas mest effektivt.
Enkel utrustning för hemmabruk
Hästägare vars ögonsten har fått återkommande fångkänningar blir mästare på att läsa av viktfördelning, hovtemperatur och puls. För att ytterligare hålla koll på hästens fångstatus kan en vanlig blodtrycksmätare vara till hjälp.
En hästs systoliska blodtryck, det vill säga när man mäter hur hårt blodtrycket är i det ögonblick som hjärtat pumpar ut blodet, ligger mellan 110 och 120. När ett fånganfall är på gång stiger det snabbt 20 till 30 enheter eller mer, eftersom blodet måste pressas genom de hopdragna kapillärerna i hoven.
Höjningen av blodtrycket kan komma tolv timmar innan några kliniska tecken syns, och som drabbade hästägare vet är snabbt insatta åtgärder A och O för att lyckas häva förloppet.
Metoden för att mäta hästens blodtryck beskriver Christine Barakat, i tidskriften Equus, med fem punkter:
Referenser:
Goulet, C., Olive, J., Rossier, Y. & Beauchamp, G. 2015. Radiographic and anatomic characteristics of dorsal hoof wall layers in nonlaminitic horses. Veterinary Radiology & Ultrasound, 56: 589–594. doi: 10.1111/vru.12280
van Eps, A.W. & Orsini, J.A. 2016. A comparison of seven methods for continuous therapeutic cooling of the equine digit. Equine Veterinary Journal, 48: 120–124. doi: 10.1111/evj.12384
Hardeman, L.C., Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan, M.M., Back, W., Wijnberg, I.D. & Kolk, J.H. van der. 2016. The potential role of Clostridium botulinum toxin in the treatment of equine laminitis. Utrecht University, kommer i sin helhet i september.
Barakat, C. 2000. How to spot laminitis early. Equus, Maj, 2000.
Bazai, C. 2015. Can hoof wall radiographs help identify early laminitis?The Horse, 30 dec. 2015.
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!