Hur ser en hästs medvetande ut egentligen? Hur lär den sig nya saker och hur uppfattar den världen? Felicia Lundgren från skånska Torna Hällestad studerar vilda och tama hästar för att ta reda på mer om det här komplexa, och relativt outforskade, området.
Text: Sara Slottner
Foto: Privat
Som en del i sin masterutbildning i kognitionsvetenskap vi Lunds universitet tittar Felicia Lundgren på hur hästar, som lever under olika förhållanden, reagerar på ett så kallat ”novel object test”.
– I studien vill jag ha med så olika hästar som möjligt, därför besökte jag Mongoliet för att få med vildhästarna plus nomadernas egna hästar. Jag har med traditionellt hållna hästar från Sverige också, och hästar som hålls mindre traditionellt. Dessutom hoppas jag kunna göra den här studien på många fler grupper så småningom. Det här blir lite av en pilotstudie för att testa mina idéer, förklarar hon.
Vår egen kultur spelar roll
Felicia intervjuar också hästfolk för att lära sig hur de ser på hästarnas förmågor. Hennes teori är att kultur, traditioner och vanor spelar stor roll för hur vi betraktar hästar.
– Jag tycker att det är intressant med människans uppfattning om vad det är vi ser, vad vi tror att vi vet och vad som faktiskt finns framför oss. Varför ser vi det vi ser?
Skilda världar
Hästen har en helt annan roll i Mongoliet än vad den har hos oss. Felicia berättar bland annat att man sällan säljer en häst där. Hästen vet var den bor och eftersom det inte finns stängsel går den helt enkelt tillbaka hem. Alla föder upp sina egna hästar och hästarna är fler än människorna i landet. Även de tama hästarna klarar sig i stort sett helt själva året runt, utom om de skadar sig eller blir sjuka.
Vad har du tagit med dig för intryck hem från Mongoliet?
– Bland annat hur viktigt det är att förstå sin egen kulturella bakgrund när man ställer vetenskapliga frågor. Vi i väst tenderar att sätta likhetstecken mellan västerländsk vetenskap och vetenskap, säger Felicia.
Till exempel vet alla mongoler att hästar lär sig saker av varandra. Något vi i väst fortfarande inte har fastställt helt säkert.
– När jag frågade nomaderna i Mongoliet om hästar lär sig av varandra tittade de lite konstig på mig och svarade: ”Naturligtvis, hur skulle de annars överleva?”
Varför tycker du att den här typen av studier behövs?
– För att det finns så mycket förutfattade meningar om hästar. Och för att man inom hästhållning och träning i dag inte tar hänsyn till hur hästar fungerar, det i sin tur beror på att vi faktiskt inte vet det.
Varje häst är en individ
I Mongoliet är det självklart att hästar kan känna smärta, sorg, glädje, vrede, lycka och så vidare.
– Det är självklart för dem att hästar är individer, att de alla är olika. Att hästar behöver leva i familjegrupper, att unga hästar måste få möjlighet att lämna sig grupp och bilda egen familj, men inte förrän de är mellan två till fyra år. Det sköter de själva. Man vet att hästar kan ta hand om sig själva, förklarar Felicia.
Hon är kritisk mot forskarvärlden och menar att vi begränsar oss genom att inte ta vara på vad andra kulturer har för kunskaper, som vi själva inte har. Vi är dessutom inte tillräckligt bra på att ta tillvara nya idéer och nyfikenhet, som skulle kunna bidra till att komma vidare i forskningen.
Efterlyser tvärvetenskaplighet
– I dag vet man att hästar behöver äta mycket grovfoder, att de behöver stora ytor att röra sig på, att de mår bättre utomhus, att det kanske inte alltid är nödvändigt med täcken och så vidare. Men man vet väldigt lite om vad de emotionellt, kognitivt och socialt behöver, säger Felicia och fortsätter:
– Hur tänker hästar, hur minns de, vilka känslor upplever de, hur ser deras sociala relationer ut under en livstid, hur löser de problem?
Hennes forskning ska vara klar under 2016, så vi lär få anledning att komma tillbaka till de vilda hästarna i Mongoliet vid ett senare tillfälle. Detta för att se vilka slutsatser Felicia har kunnat dra.
I Mongoliet tar tama hästar hand om sig själva i mycket större utsträckning än i västvärlden.
Vad vet vi egentligen om hästarnas sociala liv, tankar och känslor?
SVT har besökt tävlingarna i Laholm där både ryttare och arrangör gläder sig åt att vara på tävlingsplatsen – på ett säkert sätt med restriktioner.
Det hålls internationella tävlingar i fälttävlan vid Gärds ryttarförening i helgen. Katrin Norling med Fernando-Ukato var i fin form och vann.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Det är fölningstider och många hästägare går i väntans tider. Veterinär Caroline Linderholt Flod ger här värdefulla tips och råd inför nytillskottet.
Det är föltider och Annelie Eriksson berättar om en lyckad fölning som inträffade nyligen. En frisk och pigg liten hingst kom till världen.
Under fredagen började det brinna på familjen Bergåkras gård. Dagen efter berättar Sigrid Bergåkra om känslorna och vad som händer framöver.
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Svenska Foder, kan du vinna en smaklig slickbalja med mineralfoder som placeras i hagen.
Denna ponnyn tycker nog att uppvisningen tar för lång tid samtidigt som hans matklocka har ringt. Nöden har ingen lag och man tar vad som erbjuds.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Victoria Eylis och hennes barn fick en rejäl överraskning när de svängde inom lösdriften på väg till förskolan på torsdagsmorgonen.
Går du i avelstankar? Nu har Lövsta släppt sin digitala hingstvisning där 19 hingstar deltar. Bland annat bruksprovsvinnaren Enelzkey SR.
Nina Känsälä, Tinne Vilhelmson Silfvén och Jens Fredricson guidar
Elke Hartmann är etolog och forskare vid SLU. Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.
Pratar du bebisspråk med din häst? Känns det lite skämmigt och genant? Forskning visar att hästar faktiskt lyssnar bättre på "pet-directed speech".
Läs om hästars reaktion på hur vi pratat till dem i Forskningskollen
I en timmes intervju berättar Lisen Bratt Fredricson om allt från uppväxten till hur Peder fångade hennes hjärta och hur hon hittar nya topphästar.
Lyssna på podden med Lisen: "Det handlar väldigt mycket om att du är tydlig"
Ett realistiskt spel där du kan tävla i fälttävlan och möta stjärnor som Ingrid Klimke och Michael Jung. FEI har skrivit under ett femårigt licensavtal.
Släpps i maj: "Kan förmedla kunskap om hästvälfärd och horsemanship"
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!