Hur ser en hästs medvetande ut egentligen? Hur lär den sig nya saker och hur uppfattar den världen? Felicia Lundgren från skånska Torna Hällestad studerar vilda och tama hästar för att ta reda på mer om det här komplexa, och relativt outforskade, området.
Text: Sara Slottner
Foto: Privat
Som en del i sin masterutbildning i kognitionsvetenskap vi Lunds universitet tittar Felicia Lundgren på hur hästar, som lever under olika förhållanden, reagerar på ett så kallat ”novel object test”.
– I studien vill jag ha med så olika hästar som möjligt, därför besökte jag Mongoliet för att få med vildhästarna plus nomadernas egna hästar. Jag har med traditionellt hållna hästar från Sverige också, och hästar som hålls mindre traditionellt. Dessutom hoppas jag kunna göra den här studien på många fler grupper så småningom. Det här blir lite av en pilotstudie för att testa mina idéer, förklarar hon.
Vår egen kultur spelar roll
Felicia intervjuar också hästfolk för att lära sig hur de ser på hästarnas förmågor. Hennes teori är att kultur, traditioner och vanor spelar stor roll för hur vi betraktar hästar.
– Jag tycker att det är intressant med människans uppfattning om vad det är vi ser, vad vi tror att vi vet och vad som faktiskt finns framför oss. Varför ser vi det vi ser?
Skilda världar
Hästen har en helt annan roll i Mongoliet än vad den har hos oss. Felicia berättar bland annat att man sällan säljer en häst där. Hästen vet var den bor och eftersom det inte finns stängsel går den helt enkelt tillbaka hem. Alla föder upp sina egna hästar och hästarna är fler än människorna i landet. Även de tama hästarna klarar sig i stort sett helt själva året runt, utom om de skadar sig eller blir sjuka.
Vad har du tagit med dig för intryck hem från Mongoliet?
– Bland annat hur viktigt det är att förstå sin egen kulturella bakgrund när man ställer vetenskapliga frågor. Vi i väst tenderar att sätta likhetstecken mellan västerländsk vetenskap och vetenskap, säger Felicia.
Till exempel vet alla mongoler att hästar lär sig saker av varandra. Något vi i väst fortfarande inte har fastställt helt säkert.
– När jag frågade nomaderna i Mongoliet om hästar lär sig av varandra tittade de lite konstig på mig och svarade: ”Naturligtvis, hur skulle de annars överleva?”
Varför tycker du att den här typen av studier behövs?
– För att det finns så mycket förutfattade meningar om hästar. Och för att man inom hästhållning och träning i dag inte tar hänsyn till hur hästar fungerar, det i sin tur beror på att vi faktiskt inte vet det.
Varje häst är en individ
I Mongoliet är det självklart att hästar kan känna smärta, sorg, glädje, vrede, lycka och så vidare.
– Det är självklart för dem att hästar är individer, att de alla är olika. Att hästar behöver leva i familjegrupper, att unga hästar måste få möjlighet att lämna sig grupp och bilda egen familj, men inte förrän de är mellan två till fyra år. Det sköter de själva. Man vet att hästar kan ta hand om sig själva, förklarar Felicia.
Hon är kritisk mot forskarvärlden och menar att vi begränsar oss genom att inte ta vara på vad andra kulturer har för kunskaper, som vi själva inte har. Vi är dessutom inte tillräckligt bra på att ta tillvara nya idéer och nyfikenhet, som skulle kunna bidra till att komma vidare i forskningen.
Efterlyser tvärvetenskaplighet
– I dag vet man att hästar behöver äta mycket grovfoder, att de behöver stora ytor att röra sig på, att de mår bättre utomhus, att det kanske inte alltid är nödvändigt med täcken och så vidare. Men man vet väldigt lite om vad de emotionellt, kognitivt och socialt behöver, säger Felicia och fortsätter:
– Hur tänker hästar, hur minns de, vilka känslor upplever de, hur ser deras sociala relationer ut under en livstid, hur löser de problem?
Hennes forskning ska vara klar under 2016, så vi lär få anledning att komma tillbaka till de vilda hästarna i Mongoliet vid ett senare tillfälle. Detta för att se vilka slutsatser Felicia har kunnat dra.
I Mongoliet tar tama hästar hand om sig själva i mycket större utsträckning än i västvärlden.
Vad vet vi egentligen om hästarnas sociala liv, tankar och känslor?
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!