Alla hästägare känner igen, och fruktar, koliksymtomen. Trots att kolik är ett relativt vanligt lidande finns det dock mycket kvar att ta reda på, för de hästforskare som undersöker varför hästar får ont i magen.
Text: Sara Slottner
Foto: Cajsa Ekström
Förra året publicerades flera intressanta studier om kolik. Brittiska forskare har bland annat tittat på hur veterinärer och hästägare redan i ett tidigt skede kan avgöra om koliken är allvarlig eller inte.
Tyst tarm skvallrar
Forskarna kunde skilja ut de fem viktigaste tecknen på att läget är allvarligt; hög/ökande hjärtfrekvens, svag puls, kapillär återfyllnad på mer än 2,5 sekunder, avsaknad av tarmljud och flera tydliga tecken på smärta. Det visade sig till exempel att avsaknad av tarmljud i en del av buken var en bättre indikator på allvarlig kolik än allmänt minskade tarmljud.
Av de 194 hästar i studien som hade allvarlig kolik avlivades 135 efter första veterinärbesöket och ytterligare 16 efter remiss. Det var tolv av dem som inte remitterats som dog. Bara en av de hästar som hade kolik som inte klassades som allvarlig fick avlivas.
Möjligheten att på ett tidigt stadium kunna avgöra hur allvarlig koliken är skulle kunna göra att riktigt sjuka hästar kunde komma snabbare under rätt behandling – dessutom kanske lindrigare fall skulle kunna slippa onödiga insatser.
Äldre klarar sig bra
I en amerikansk studie, om kolik hos hästar i olika åldrar, såg forskarna att det inte är några direkta skillnader i hur stor risk det är för komplikationer efter en operation – beroende på om hästen är gammal (>20 år) eller inte.
Hästar som har haft kolik en gång löper däremot generellt större risk att få det igen. I ytterligare en brittisk studie fanns det ett i stort sett linjärt samband mellan hur många timmar per dag hästen gick i gräshage och hur stor risken var för återfall i kolik.
En häst med tillgång till bete tolv timmar varje dag löpte enligt studien nästan halverad risk att drabbas av kolik igen, jämfört med en häst som bara stod uppstallad. Det fanns även en ökad risk för upprepade fall av kolik hos krubbitare, luftsnappare och vävare.
Veterinärens tycke och smak
I en tredje brittisk undersökning, den här gången om veterinärernas arbetssätt, visade det sig att metoderna för att diagnosticera kolik varierade mycket mellan olika personer. I undersökningen fick veterinärer svara på i vilken utsträckning de använde sig av var och en av sex olika metoder för att diagnosticera kolik. Och för alla sex metoderna fanns det veterinärer som aldrig respektive alltid använde sig av just den metoden.
Referenser:
Curtis, L., Buford, J.H., Thomas, J.S.M., Curran, M.L., Bayes, T.C., England, G.C.W. & Freeman, S.L. 2015. Prospective study of the primary evaluation of 1016 horses with clinical signs of abdominal pain by veterinary practitioners, and the differentiation of critical and non-critical cases. Acta Vet Scand. 2015, vol. 6, 57:69.
Curtis, L., Trewin, I., England, G.C.W., Burford, J.H. & Freeman, S.L. 2015. Veterinary practioners’ selection of diagnostic tests for the primary evaluation of colic in the horse. Veterinary Record Open, 2015;2:e000145 doi:10.1136/vetreco-2015-000145
Gazzerro, D.M., Southwood, L.L. & Lindborg, S. 2015. Short-term complications after colic surgery in geriatric versus mature non-geriatric horses. Veterinar Surgery, 2015, vol. 44, nr. 2, s. 256-264. doi: 10.1111/j.1532-950X.2014.12281.x.
Scantlebury, C.E., Archer, D.C., Proudman, C.J. & Pinchbeck, G.L. 2015. Management and horse-level risk factors for recurrent colic in the UK general equine practice population. Equine Veterinary Journal, 2015, vol. 47, nr. 2, s. 202-206. doi: 10.1111/evj.12276
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!