Forskning
Publicerad: 2023-01-06
Forskare ifrågasätter fokus på rakriktning
Rakriktning är en av de viktigaste grunderna för god ridning enligt utbildningsskalan. Men nu ifrågasätter forskare ett allt för ensidigt fokus på att få hästen rak och liksidig, och menar att det till och med kan vara negativt för hästens välfärd.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Att ha en dominant sida är något naturligt förekommande, både hos djur och människor. De allra flesta har lättare för att göra saker med ena handen jämfört med den andra, eller i hästars fall angripa ett problem från ena hållet eller med ena hoven framför den andra.
Lateralitet, som den här typen av ”hänthet” även kallas, har påvisats hos ett antal djur, både däggdjur och ryggradslösa djur. Man talar om så väl rena skillnader i anatomi mellan vänster och höger sida som att djuret helst använder ett visst ben, så kallad motorisk lateralitet. Men det finns även skillnader i hur de använder ögon och öron på respektive kroppshalva, vilket kallas sensorisk lateralitet.
Forskning har visat att ett arbete för att motverka lateralitet hos människor kan orsaka psykisk obalans. Ett exempel är när man ansåg att vänsterhänta barn skulle tvingas skriva med höger hand, något som man sedan länge har frångått.
Ett forskarlag från Tyskland och Storbritannien lyfter därför frågan om asymmetri och lateralitet kanske borde accepteras mer även hos hästar, och fokus istället skulle ligga på att träna balans och koordination. Frågan är såklart komplex, och svår att beforska, men för att skapa sig en uppfattning om saken har forskarna gått igenom studier av lateralitet och vad de har kommit fram till.
Fördel naturligt
Asymmetri i kroppen finns redan direkt efter födseln, hos hästar så väl som människor. Det finns studier där forskarna menar att lateralitet ger en evolutionär fördel för bytesdjur. För hästar i det vilda gäller det exempelvis att kunna både äta och hålla utkik efter rovdjur, vilket verkar gå bättre att göra om ena sidans sinnen är dominanta.
I studier av vildlevande hästar i Australien har man sett att unghästar hade mer uttalad lateralitet än äldre hästar. 40 procent av hästarna föredrog vänster ben, lika stor andel höger ben och 20 procent var ambidexteriösa, det vill säga det som kallas dubbelhänta när det kommer till människor. Liknande resultat har setts i studier på Przewalskis häst.
Hästarna som lever vilt föredrar tydligt vänster öga och huvudposition i situationer med fara eller aggressivitet, såg forskarna också. Andra forskare har sett att både hästar och ponnyer som lever i grupp verkar föredra att använda vänster öga när de interagerar med sina flockkamrater, exempelvis när de kliar varandra. Både föl och andra djurungar verkar dessutom föredra att ha sin mamma inom sitt vänstra synfält.
Fara = vänster öga
Ett test som ofta används inom beteendeforskning är att se hur hästen reagerar på ett obekant objekt. I den typen av studier har man kunnat se att hästarna använder sina ögon på olika sätt. Ju mer kraftfull hästens reaktion på objektet är, desto troligare är det att hästen undersöker det med sitt vänstra öga. Raser som normalt anses lugnare verkar inte ha ett lika tydligt ”favoritöga”, medan hästar som står högre i blod är tydligt ”vänsterögda”.
I en studie gjorde man skillnad på ett positivt objekt, ett negativt objekt och ett neutralt objekt. Där visade det sig att man inte såg någon skillnad i hur hästarna använde sin ögon när det positiva objektet skulle undersökas. Det neutrala objektet valde fler hästar att undersöka med höger öga, medan det negativa objektet hade lite övervikt för vänster öga.
Forskare som testade att öppna ett paraply på vänster respektive höger sida om försökshästarna såg att reaktionen blev betydligt starkare när paraplyet kom från vänster sida. För de hästar som fick paraplyet på höger sida först, var den generella reaktionen mindre, även när det sedan kom på vänster sida. Forskarna menar att det verkar som att ett föremål som kommer från höger mer troligt ses som ofarligt.
Kan påvisa stress
Forskare som har mätt stresshormoner har sett att högre nivåer sammanfaller med en tydligare preferens för att använda vänster öga och ben. Forskarna menar till och med att eftersom de här parametrarna ändras med hästens stressnivå så kan det bli ett värdefullt redskap för att mäta välfärd och stress.
”Ett vänsterskifte vad gäller motorisk lateralitet under träning kan användas som en indikator för att träningen är stressande för djuret”, skriver forskarna.
Tränade hästar kan påverkas i sin lateralitet, det har man sett när hästar som i huvudsak har hanterats på vänster sida i stället har börjat hanteras från båda håll. När man jämfört ryttarens uppfattning av ifall hästen är oliksidig med mätningar på rullmatta stämmer inte resultaten överens. Det man har kunnat se är också att tygelspänningen påverkas både av hästens och ryttarens lateralitet.
Resultaten från flera studier med ridna hästar pekar åt lite olika håll, men en studie visar en koppling mellan att vara ”vänsterhovad” och att prestera bra i hoppning och dressyr.
Viktigt för inlärning
”Påtvingade förändringar i motorisk lateralitet praktiseras inte längre på människor”, skriver forskarna och menar att möjligheten att använda den sidan som från födseln var ens bästa sida numera anses vara viktigt för hur hjärnan kan processa information. ”Försök att radera ut en hästs motoriska lateralitet skulle kunna ha liknande effekter”, skriver de i sin diskussion.
Specialiserad utrustning eller träningsmetoder som ska uppnå en rak, liksidig häst kan alltså vara stressande för hästen och i värsta fall helt motverka sitt syfte. Angående målet med en avspänd och lyhörd häst så menar forskarna att fokus bör ligga på balans, både i sidled och mellan fram- och bakdel, samtidigt som man i högre utsträckning accepterar hästens naturliga lateralitet.
Referenser:
Krueger, Konstanze, Sophie Schwarz, Isabell Marr, and Kate Farmer. 2022. "Laterality in Horse Training: Psychological and Physical Balance and Coordination and Strength Rather Than Straightness" Animals 12, no. 8: 1042. https://doi.org/10.3390/ani12081042
Varannan vecka berättar husdjursagronomen och journalisten Sara Bref (tidigare Slottner) om aktuell hästforskning här på Hippson.se.

Tipsa!
Finns det något du skulle vilja veta mer om? Lämna gärna förslag till Sara, även om hon inte kan lova att alla era "önskeämnen" tas upp: sarabref79@gmail.com
taggar
Liknande webbartiklar
- Bogen in – för bättre galopp
- Förvänd galopp hjälper dig att få hästen på bakbenen
- Ulla Håkanson bjuder på en favoritövning
- Kissing spines: Möjligt att upptäcka ökad risk med hjälp av gentest
- Så mycket mindre skadar sparkar från oskodda hästar
- Vad händer under vintertäcket?
- Linda Kjellberg doktorerade om hästar på lösdrift
- Ny forskning om magsår förbryllar
- Hästägare ”extremt dåliga på att känna igen rädsla”
- Hästägarnas filmklipp hjälpte forskarna slå fast: Hästar kan använda redskap

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!