Forskningen om vad som egentligen händer i en ryttares kropp uppe på hästryggen går framåt. Bland annat har nu franska forskare gett oss ytterligare anledningar till varför det är bra att sitta i sadeln.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
När vi håller balansen använder vi en kombination av synintryck, information från balansorganet i innerörat, känsel och proprioception – det vill säga kroppens läge och hur spända olika muskler är. Allt detta tillsammans berättar för oss vad som är upp och ner och hur vi ska göra för att inte ramla.
Sitter man till häst, med allt vad det innebär av oväntade rörelser eller riktningsändringar, sätts allt detta på prov. Men i takt med att vi blir mer vana ryttare korrigerar vi hästens rörelser automatiskt för att sitta kvar upprätt. Eller, i den bästa av världar gör vi det, rätt som det är misslyckas vi och gör en ofrivillig avsittning.
Som ett led i att försöka förstå exakt hur en ryttares kropp tränas på det här sättet har forskare i Frankrike genomfört flera studier. I en av dem har de jämfört kvinnor som rider dressyr med kvinnor som inte rider alls – och hittat flera saker som skiljer dem åt avsuttet. Kvinnorna fick göra en serie balansövningar ovanpå en rörlig platta, som dessutom kunde känna av deras viktfördelning.
Synen är mindre viktig
Testerna visade att ryttarna hade bättre balans i sidled, alltså när plattan rörde sig från sida till sida och personen som stod på den skulle hålla balansen. Ryttarna litade dessutom mindre på synintryck för att behålla balansen när rörelsen gick framåt/bakåt. Personer som ser använder annars synen i ganska hög grad för att hålla sin balans. Något som personer vars syn kraftigt försämras, till exempel äldre, kan märka av. De som har en kronisk synnedsättning har tränat upp andra sinnen för att kompensera för synens roll i balansen.
Forskarna utmanade testpersonerna på flera olika sätt, bland annat la de skumgummi på plattan så att det blev än mer instabilt när den rörde sig. Även då briljerade ryttarna.
Fick rida i blindo
I ett test, designat särskilt för att mäta hur mycket ryttare litar till synen för att hålla balansen och överkroppens position, fick 25 ryttare galoppera i en ridsimulator. Tolv av ryttarna var professionella, resten red på lägre nivå. Forskarna testade vad det blev för skillnad beroende på om ryttarna såg ett landskap passera förbi på samma sätt som det hade gjort om de hade galopperat på riktigt, vad som hände om det var stroboskopljus (vilket gör det svårt att få en uppfattning om omgivningen), med vanligt ljus men utan sceneriet, eller med övertäckta ögon så att ryttaren inte kunde se något alls.
Resultaten visade att de professionella ryttarna kunde hålla sin position och balans i sadeln bättre oberoende av de yttre visuella omständigheterna. Bland annat såg man att de höll sitt huvud mera stilla under galoppen. Forskarna kunde också tydligt se hur komplext det faktiskt är att hålla sin position på hästryggen. Då handlade det här ändå om en väldigt snäll och stabil simulatorhäst.
Användbart inom vården
Forskningen om hur ryttare håller balansen, och vilka mekanismer som behövs för det, är värdefull bland annat när det kommer till att använda ridning som terapi. Detta exempelvis för personer med fysiska funktionsnedsättningar eller olika typer av sjukdomstillstånd där hållning, balans eller bålstabilitet behöver tränas upp. De franska forskarna skriver bland annat att ”ridning kan hjälpa till att utveckla förmågan till kroppsuppfattning när du står på marken”.
Referenser:
Olivier, A., Viseu, J-P. & Vuillerme, N. 2019. Balance control during stance - A comparison between horseback riding athletes and non-athletes. PloS one 2019. DOI:10.1371/journal.pone.0211834
Olivier, A., Faugloire, E., Lejeune, L., Biau, S. & Isableu, B. 2017. Head Stability and Head-Trunk Coordination in Horseback Riders: The Contribution of Visual Information According to Expertise. Frontiers in Human Neuroscience, 30 January 2017 https://doi.org/10.3389/fnhum.2017.00011
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!