Det blir ljusare och många av oss ser fram emot avelssäsongen. I flera nya studier har forskare undersökt hur det blivande fölet utvecklas inne i livmodern. Det såg ut som en liten häst redan i somras eller under tidig höst, beroende på när stoet blev dräktigt så klart.
Text: Sara Slottner
Foto: Adobe Stock (föl) och Barreto et al. (bilder från studier)
I en omfattande studie har forskare från Brasilien och USA undersökt utvecklingen av embryon och foster, från dag 20 till 105 dagar in i dräktigheten. Enligt deras räknemodell är dag 0 ägglossningen, alltså inte nödvändigtvis den dag befruktningen skedde.
Forskarna undersökte 20 döda foster, både genom att dissekera dem och genom att studera dem i mikroskop och med röntgen.
Utvecklas i ett rasande tempo
Dag 21 var huden genomskinlig, men fyra dagar senare var den inte längre det. Det berodde på de mesenkymala stamcellerna – eller bindvävsstamcellerna som de kallas – som delar sig flitigt under den första tiden för att bli till exempel ben, brosk, fett och muskler.
Redan dag 25 kunde forskarna skönja delar av skelettet. Runt dag 30 gick det att börja se ett huvud, ryggrad och revben och dag 35 fanns ett tidigt kranium på plats. Ryggkotorna och revbenen började förbenas dag 55.
När dräktigheten hade pågått i 65 dagar syntes det tydligt att det var en liten häst, även för den ovana. Men redan runt dag 40 skilde den sig så pass från andra arter att forskarna tydligt kunde se det. Vid 65 dagar gick det att se näsborrar, ögon och benen med sina leder. Efter tio dagar till var musklerna tydliga och i knä- och kotled kunde de se att benbildningen hade påbörjats.
Muskler som en vuxen
Efter 105 dagar var de stora muskelgrupperna på plats och delar av skallen hade förbenats. Forskarna hoppas att deras resultat, tillsammans med fortsatta undersökningar, ska bidra till en bättre förståelse för hästens rörelseapparat samt dess skador och defekter.
I tidigare studier har samma forskargrupp visat att olika delar av hjärnan är synliga redan dag 19. Därefter – fram till dag 35 – startar utvecklingen av lever, svans, lungor och hjärta. Redan dag 21 syns kamrarna och andra strukturer inuti hjärtat. Magsäcken fanns dag 25 och några dagar senare syntes tungan och foderstrupen. Men alveolerna i lungorna hade ännu inte bildats hos de äldsta fostren som undersöktes, alltså dag 105.
Fotnot: Studierna, med bilder på foster i olika stadier, finns att läsa i sin helhet via länkarna nedan.
Referenser:
Barreto, R.S.N., Rodrigues, M.N., Carvalho, R.C., Silva, F.M.O., Rigoglio, N.N., Jacob, J.C.F., Gastal, E.L. & Miglino, M.A. 2016. Organogenesis of the Musculoskeletal System in Horse Embryos and Early Fetuses. The Atomical Record, 299(6):722-9.
https://www.researchgate.net/profile/Marcio_Rodrigues11/publication/296686203_Organogenesis_of_the_Musculoskeletal_System_in_Horse_Embryos_and_Early_Fetuses/links/56ec8cb808aea35d5b9837fb.pdf
Franciolli ALR, Cordeiro BM, da Fonseca ET, Rodrigues MN, Sarmento CAP, Ambrosio CE, de Carvalho AF, Miglino MA, Silva LA. 2011. Characteristics of the equine embryo and fetus from days 15 to 107 of pregnancy. Theriogenology 76:819–832.
http://www.theriojournal.com/article/S0093-691X(11)00189-0/fulltext
Rodrigues MN, Carvalho RC, Franciolli ALR, Rodrigues RF, Rigoglio NN, Jacob JCF, Gastal EL, Miglino MA. 2014. Prenatal development of the digestive system in the horse. The Anatomical Record, 297: 1218–1227.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.22929/full
Rodrigues R, Rodrigues M, Franciolli A, Carvalho R, Rigoglio N, Jacob J, Gastal E, Miglino M. 2014. Embryonic and fetal development of the cardiorespiratory apparatus in horses (Equus Caballus) from 20 to 115 days of gestation. Journal of Cytololgy & Histology, 5:240.
https://www.omicsonline.org/open-access/embryonic-and-fetal-development-of-the-cardiorespiratory-apparatus-in-horses-equus-caballus-from-to-days-of-gestation-2157-7099.1000240.php?aid=27638
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!