Till höger Gabriella Thorell, doktorand och huvudlärare i pedagogik vid Ridskolan Strömsholm.
Påstridigare föräldrar, yngre barn och mer kundanpassning. Ridläraryrket har förändrats på bara något decennium, nu finns det svensk forskning på området.
Text: Sara Slottner
Foto: Hippson och Privat
Gabriella Thorell, doktorand i idrottsvetenskap och huvudlärare i pedagogik vid Ridskolan Strömsholm, har tillsammans med kollegor presenterat resultat som visar på flera förändringar – på gott och ont. I en studie gjorde de djupintervjuer med tio ridlärare för att se hur de uppfattar och upplever sin roll. Ridlärarna i studien hade mellan 10 och 45 år i yrket.
De intervjuade ridlärarna pratade om att det har hänt mycket bara de senaste tio åren, till stora delar beroende på ekonomiska förändringar. Bland annat påverkade nedgången 2008 ridskolornas förutsättningar. Ridlärarna upplevde att andra idrotter nu lockade fler barn och unga, vilket gjorde att färre kom till ridskolan.
Konkurrensen om barns fritid har hårdnat, kan ridsporten dra några fördelar av vad det för med sig?
– Absolut! Ridsporten kan med fördel framhålla att den är fantastisk på många sätt, inte minst för att den bygger på interaktion med hästen som djur. Men också för den sociala gemenskapen som finns mellan aktiva. Här möts man för det gemensamma intresset för hästen oavsett ålder, kön, etnicitet, funktionsvariation eller vilken utbildningsnivå man befinner sig på, säger Gabriella Thorell.
Mer marknadsföring i dag
Ridlärarna poängterade vikten av att göra ridningen attraktiv, för ridskoleeleverna så väl som för den som står bredvid, för att behålla elever. De gav exempel på hur de numera försöker anpassa grupper och tider så att det passar dem som vill rida, medan det förr gjordes ett schema och sedan var det upp till var och en att anpassa sig till det. ”Man har blivit väldigt service minded”, säger en ridlärare.
Det har blivit en ändrad syn på elever och föräldrar, de kallas numera för kunder. Attityden har blivit mindre auktoritär och eleverna uppmuntras i dag att fråga om det är något som är oklart. ”Nu gör vi det här” fungerar inte längre, utan mer tid går åt till att förklara varför man ska göra si eller så.
Lite väl unga nybörjare
En av baksidorna med förändringen menar ridlärarna är att de ibland behöver göra ändringar i verksamheten som de själva inte är odelat positiva till. Ett exempel är att ridskolestarten har gått ner i åldrarna, det ifrågasattes om barn under sju år var mottagliga för rid- och säkerhetsinstruktioner i tillräcklig omfattning för att rida på ridskola.
Men där hade man fått tänka om för att få fler elever. ”Jag tror inte att barnen är redo för det här ... de måste börja skolan först”, säger en av ridlärarna. ”Du måste plocka upp dom när de är fem eller sex, eftersom om du inte gör det går de till någon annan sport, vilket är fullständigt idiotiskt”, säger en annan.
Gabriella Thorell pekar på vikten av att möta detta med att till exempel erbjuda mer fortbildning om yngre barn i relation till hästverksamhet.
Krävande mammor och pappor
Föräldrar upplevs mer krävande och de vill ha ”valuta för pengarna”, vilket de anser sig få om barnen utvecklas tillräckligt fort i sin ridning. En annan förändring som nämns är att de allra flesta barn har sina föräldrar med sig till ridskolan numera. För 15 år sedan kom eleverna till stallet själva.
Blev ni förvånade över i hur stor utsträckning ridlärarens roll verkar ha ändrats bara de senaste tio åren?
– Ja, på sätt och vis, då tidigare forskning har visat på ridlärarrollen som relativt traditionsbunden och stagnerad. Vi trodde dock inte att ridlärarrollen och ridskoleverksamheten kunde vara helt isolerad och opåverkad i relation till det omgivande samhällets utveckling. Inte minst då svensk barn- och ungdomsidrott i dag är i ett skede av förändring med sjunkande medlemsantal och ökad kommersialisering. Och där nu fler privata aktörer har kommit att konkurrera med den traditionella föreningsidrotten, säger Gabriella Thorell och fortsätter:
– Det var därför mycket intressant att se hur de ekonomiska utmaningarna har gjort ridlärarna mer medvetna om sin profession, sitt historiska arv och vilka normer som styr och påverkar deras yrkesroll.
FOTNOT: Gabriella ska disputera i början av nästa år och hoppas kunna fortsätta med nya forskningsprojekt även efter det.
Referens:
Thorell, G., Hedenborg, S., Stråhlman, O. & Morgan, K. 2016. From giving orders to engaging in dialogue: Military norms being challenged at the Swedish riding school. International Review for the Sociology of Sport. DOI: Sport. DOI: Sport. DOI: 10.1177/1012690216665111
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!