Flera alternativ till att använda rektaltermometer för att kolla hästens temperatur är på gång. Exempelvis att bygga in nya funktioner i det chip som ändå ska sättas i nacken.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Att hålla koll på hästens normaltemperatur ingår i ägarskapet. Likaså kan upptäckten av en förhöjd kroppstemperatur skvallra om att något inte är som det ska. Även om de flesta hästar (och hästägare) vänjer sig vid proceduren med att lyfta på svansen och använda en rektaltermometer, så är vi nog många som skulle välkomna ett bra alternativ. Och det är flera på gång.
I en nyligen publicerad studie från Frankrike konstaterade forskarna att ett värmekänsligt mikrochip fungerade lika bra som att ta tempen i ändtarmen. I studien följde de 43 föl över två vintrar. För att chipen skulle gå att läsa av hade man placerat en antenn vid vattenhon.
Genom att chipen, som även fungerade som vanliga id-chip, gjorde det möjligt att läsa av temperaturerna kontinuerligt fick forskarna dessutom en del andra intressanta data. Bland annat varierade fölens temperatur med i genomsnitt en grad över dygnet, lägst på morgonen och högst runt sex på kvällen.
Hingstfölen hade 0,26 grader högre temp än stofölen och allt eftersom dagarna blev längre så minskade kroppstemperaturen något.
Tekniska framsteg
Flera studier med den här tekniken har genomförts tidigare, exempelvis gjordes 2009 en studie över tid då man tittade på temperaturen hos en grupp fullblodsföl i Sydafrika. Detta från födseln fram till avvänjning. Chipen fungerade bra i studien, dessutom hade man ”turen” att kunna följa ett sjukdomsutbrott bland fölen och då var chipen värdefulla för att kunna monitorera febern noga.
Så tidigt som 1998 gjordes en jämförande studie mellan mikrochip, infraröd termometer och digital termometer för ändtarmen. Då fick man resultat som inte stämde överens, varför mikrochip och infraröd termometer inte rekommenderades till hästar. Sedan dess har tekniken dock utvecklats. Och redan då fungerade det att använda mikrochip för att mäta kroppstemperaturen på getter.
Mäter ögats temperatur
Brasilianska forskare presenterade förra året en jämförande studie gjord på 23 kor som gick på bete under ett halvår. Där visade sig den infraröda tekniken fungera bäst, när temperaturen i ändtarmen var referens. Eftersom pälsen isolerar riktas den infraröda termometern då mot ögongloben.
”Användningen av mikrochip var en praktisk metod, men med begränsad förutsägbarhet. Å andra sidan visade sig infraröd termografi vara en säker och icke-invasiv metod, som var mer exakt när det gällde att uppskatta kroppstemperaturen”, skriver forskarna. En annan studie från förra året visade däremot att chipen fungerade utmärkt för att mäta kroppstemperaturen hos gröna markattor.
Även om forskningsresultaten är något spretiga visar de att tekniska lösningar för att hålla koll på djurs kroppstemperatur är inom räckhåll. Oavsett om man pratar om ett chip med fler funktioner än identifiering, eller en infraröd termometer för hästar, så utlovar båda metoderna en smidigare tempning för både människa och häst – med mindre risk för skador.
Referenser:
Auclair-Ronzaud, J., Benoist, S., Dubois, C., Frejaville, M., Jousset, T., Jaffrézic, F., Wimel, L. & Chavatte-Palmer, P. 2020. No-Contact Microchip Monitoring of Body Temperature in Yearling Horses, Journal of Equine Veterinary Science, vol. 86, https://doi.org/10.1016/j.jevs.2019.102892
Giro, A., Carlos de Campos Bernardi, A., Barioni Junior, W., Prudêncio Lemes, A., Botta, D., Romanello, N., do Nascimento Barreto, A. & Rossetto Garcia, A. 2019. Application of microchip and infrared thermography for monitoring body temperature of beef cattle kept on pasture, Journal of Thermal Biology, vol. 84, 2019, s. 121-128, https://doi.org/10.1016/j.jtherbio.2019.06.009
Navarro‐Serra, A, Sanz‐Cabañes, H. 2019. Subcutaneous thermal sensor microchip validation in vervet monkeys (Chlorocebus pygerythrus) during normothermic and hypothermic situations. Journal of Medical Primatology, 2019, vol. 48, s. 77– 81. https://doi.org/10.1111/jmp.12398
Goodwin, S. 1998. Comparison of Body Temperatures of Goats, Horses, and Sheep Measured With a Tympanic Infrared Thermometer, an Implantable Microchip Transponder, and a Rectal Thermometer. Cpntemporary topics in laboratory animal science, vol. 37, nr 3., s 51-55.
Duncan Grewar, J. 2009. Use of temperature sensitive microchip trandsponders to monitor body temperature and pyrexia in thoroughbred foals. University of Pretoria, Faculty of Veterinary Science. https://repository.up.ac.za/bitstream/handle/2263/22799/dissertation.pdf?sequence=1
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!