I de allra flesta studier som handlar om hästars välfärd är det vuxna personer i hästens närhet som tillfrågas och intervjuas. Men eftersom ridsporten är en så stor ungdomsidrott vore det relevant att även ta reda på hur barn och ungdomar uppfattar och reflekterar kring hästvälfärd. Något forskare från Purdue University i USA har börjat titta på.
Text: Sara Bref
Arkivfoto: Adobe Stock
Ungdomarna är de som kommer att föra traditionen vidare, deras rutiner och syn på relationen mellan häst och människa avgör hur framtiden för hästbranschen kommer att se ut. Forskarna på Purdue University, som de senaste åren har gjort flera intressanta studier om hästvälfärd, menar att för att de utmaningar som finns kring våra hästars välmående ska kunna lösas – eller åtminstone gå åt rätt håll – måste man involvera alla människor som finns i stallet.
I en pilotstudie fick ungdomar bland annat titta på videoklipp och bedöma om hästen ifråga var tillfreds eller inte. De unga som deltog var mellan 8 och 18 år och hade ingen speciell utbildning inom hästvälfärd. Kan barn och ungdomar se skillnad på om en häst vilar eller om den har ”stängt av” för att den mår dåligt? Och kan de känna igen träningsmetoder som orsakar lidande och stress för hästen?
Känsla för hästens mående
Svaret verkar vara ja. Videoklippen studerades nämligen även av experter och det visade sig att ungdomarna och experterna tyckte likadant om när hästarna var stressade eller inte. Nu ska instrumentet som forskarna har tagit fram testas på större grupper, bland annat för att se om det finns skillnader beroende på tränare, disciplin eller kön.
– Ungdomars uppfattning om rädsla och stress var i vår undersökning samstämmig med experternas uppfattning. Detta i en rad filmade interaktioner mellan häst och människa, sa en av forskarna – Brandon Rice – när han intervjuades om studien av tidskriften The Horse.
Skillnader utifrån ålder
Samma forskarlag har också tittat på hur personer från olika discipliner inom ridsporten i USA uppfattar hästens välfärd. De har då sett att det till exempel skiljer sig hur viktigt man tror att det är med hästkompisar och att hästen ska kunna utföra sina naturliga beteenden. Forskarna har också gjort undersökningar där de har jämfört synen på hästvälfärd mellan människor med olika ålder och bakgrund.
De såg ingen skillnad i hur män och kvinnor uppfattade hästars välfärd, däremot såg de skillnader som hängde ihop med ålder. Personer som var över 55 år uppfattade generellt att hästarna hade en bättre välfärd än vad de yngre deltagarna gjorde.
Handlar om hela sportens framtid
Även de som hade en bakgrund inom lantbruket svarade i genomsnitt med högre siffror. Till exempel när det gällde skador, sjukdomar, hunger och smärta. Vilket tyder på att de uppfattar att hästens välfärd är bättre än vad de som inte har lantbruksbakgrund gör.
Forskarlaget på Purdue ser sin forskning som viktig inte minst för att förstå hur människor utanför hästsporten kan uppfatta hästvälfärd – och för att se till att sporten kan finnas kvar och förbättra sin omsorg om djuren framåt.
Ett tydligt exempel på hur en kraftig opinion har förändrat reglerna i, och synen på, en sport finns på forskarnas hemmaplan. Detta i och med de fruktansvärda avslöjandena de senaste åren när det gäller Tennessee Walking Horses. Och den debatt som har följt.
Referenser:
Rice, B., Brady, C.M., Tucker, M.A. & Orvis, K.S. 2017. Field test of an instrument to identify youth perceptions of equine welfare issues among common training practices. Proceedings of the 13th International Equitation Science Conference, 2017, Wagga Wagga, Australia. s. 46.
Lofgren, E.A., Tucker, M.A., Rice, B., Voigt, M.A. & Brady, C.M. 2017. Does discipline matter? An analysis of equine welfare perceptions and beliefs in the context of horse show participation. Journal of Equine Veterinary Science, nr. 52, s. 115.
Rice, B.M., Lofgren, E.A., Tucker, M.A., Voigt, M.A. & Brady, C.M. 2017. Demographic characteristics influencing perceptions of the equine welfare through the lens of the five freedoms. Journal of Equine Veterinary Science, nr. 52, s. 115.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!