Inte nog med att de skänker oss människor glädje och spänning i tillvaron - nu kan hästarna dessutom vara värdefulla som modelldjur för flera av våra sjukdomar.
Text: Sara Slottner, husdjursagronom
Det finns många fysiologiska likheter mellan människor och hästar vilket gör det värt att forska på dem som modelldjur - trots att de är något dyrare i drift än exempelvis råttor och möss. Fördelarna överväger och en av dem är att hästen tränas fysiskt, vilket få andra djurarter gör. I de allra flesta fall är hästarna inte försöksdjur utan man kan helt enkelt dra fördel av resultat som hästforskare redan har publicerat.
Hästen kan till exempel lära oss mer om cancer och uveit som är exempel på sjukdomar som drabbar både hästar och människor, likaså kan fetmaforskningen dra nytta av hästen. Ett annat exempel är i forskningen om astma, eftersom hästens inflammatoriska luftvägssjukdomar har många likheter med människans astma.
Insulin i ropet
Insulinresistens har varit på tapeten de senast åren inom veterinärmedicinen och det är hett även när det gäller människor. Forskningen kan hjälpa till att hitta lösningar på insulinproblematik hos både vuxna och barn - och hästforskarna kan dra nytta av studier som görs på människor. Forskningen om stamceller vid läkning av skador i rörelseapparaten är långt fram på hästsidan, och där kan humanforskarna skörda frukterna.
Hästarna blir allt äldre och problemet med de djur som i vanliga fall används som modelldjur är att de har förhållandevis kort livslängd, därför kan de inte användas för förståelse om åldrande. Där kan hästen bidra och forskningen visar till exempel att immunförsvaret försvagas i liknande mönster hos äldre människor och hästar. Det finns också fölsjukdomar som kan användas för att studera liknande åkommor hos nyfödda barn.
Deprimerade hästar kan hjälpa
Nyligen har franska forskare tittat på hur hästar kan fungera som modell vid depression. De gjorde beteendestudier och andra mätningar på ridskolehästar och hittade ett tydligt mönster. Hästar som under sammanhängande perioder visade ett vad forskarna kallar "tillbakadraget beteende", det vill säga stod helt stilla utan att vila - med fixerad blick, en viss hållning och var oemottagliga för yttre påverkan - hade vissa likheter med en deprimerad människa.
De svarade sämre på tryck, reagerade mindre på om någon plötsligt dök upp nära dem, men reagerade samtidigt mer vid tester med nya saker. De hade lägre nivåer av kortisol i plasman vilket stämmer överens med deprimerade människor. Forskarna hoppas att vidare studier ska visa på fler samband så att deprimerade hästar och människor kan få hjälp av samma forskning.
Samarbete mellan forskare av det här slaget främjas bland annat genom "One Health Initiative" (http://www.onehealthinitiative.com/) som är till för att koppla ihop forskning på människor, djur och miljö för största möjliga nytta.
Referenser:
Fureix, C., Jego, P., Henry, S., Lansade, L. & Hausberger, M. 2012. Towards an Ethological Animal Model of Depression? A Study on Horses. PLoS ONE 7(6): e39280. doi:10.1371/journal.pone.0039280
Deeg, C.A., Hauck, S.M., Amann, B., Pompetzki, D., Altmann, F., Raith, A., Schmalz, T., Stangassinger, M. & Ueffing, M. 2008. Equine Recurrent Uveitis - A Spontaneous Horse Model of Uveitis. Ophthalmic Research, 2008, vol. 40, s. 151-153.
Hofmaier, F., Hauck, S.M., Amann, B., Degroote, R.L. & Deeg, C.A. 2011. Changes in Matrix Metalloproteinase Network in a Spontaneous Autoimmune Uveitis Model. Investigative Ophthalmology & Visual Science, vol. 52, nr. 5, s. 2314-2320.
Hodavance, M.S., Ralston, S.L. & Pelczer, I. 2007. Beyond blood sugar: the potential of NMR-based metabonomics for type 2 human diabetes, and the horse as a possible model. Analytical and bioanalytical chemistry, vol. 387, nr. 2, s. 533-537.
Zhao, Z.Z., Duffy, D.L., Thomas, S.A., Martin, N.G., Hayward, M.K. & Montgomery, G.W. 2009. Polymorphisms in the syntaxin 17 gene are not associated with human cutaneous malignant melanoma. Melanoma Research 2009, vol. 19, s. 80-86.
Müller, J.M.V., Feige, K., Wunderlin, P., Hödl, A., Meli, M.L., Seltenhammer, M., Grest, P., Nicolson, L., Schelling, C. & Heinzerling, L.M. 2011. Double-blind Placebo-controlled Study With Interleukin-18 and Interleukin-12-encoding Plasmid DNA Shows Antitumor Effect in Metastatic Melanoma in Gray Horses. Journal of Immunotherapy, vol. 34, nr. 1, s. 58-64.
Trots att man är ung kan man ha en stor karaktär och en stark vilja. Det visar det här fölet, som inte tänker släppa fram någon annan till maten.
Betfor består av torkad betfiber och melass och kommer från sockerbetan. Det är en råvara som säljs utan några andra tillsatser, men hur är det med mash?
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
En ny studie visar att på relativt få generationer har den specialiserade aveln av SWB-hästar lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
På torsdagkväll är det dags att sitta redo i soffan. Då sänds Ryttargalan från studion i Stockholm och en rad fina priser ska delas ut.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!