Ljuset är en av de viktigaste faktorerna för hur hästen sätter sin vinterpäls och fäller sin sommarpäls. I försök har forskare kunnat få hästar att sätta mindre vinterpäls genom att använda så kallade ljusprogram, där man tillför extra ljus under den mörka årstiden.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock och Bild ur studien
När dagarna börjar bli kortare på hösten minskar hästens produktion av hormonet prolaktin, samtidigt som nivåerna av melatonin ökar. Det gör att hästen börjar sätta vinterpäls. Om man lyckades motverka förändringen i hormonnivåer skulle man alltså kunna hejda pälssättningen, vilket bland annat skulle spara arbete och tid för den som klipper sina hästar.
Man kan jämna ut den årliga variationen i hormonerna genom att artificiellt förlänga dagsljuset, vilket irländska forskare har testat i ett nyligen publicerat projekt.
Det blå ljuset simulerar dagsljus
I den här studien, liksom i flera tidigare försök med ljusprogram, har hästarna en huva med en blå lysdiod riktad mot ena ögat. Det är just det blå ljuset som påverkar hormonnivåerna, det är till exempel den effekten vi försöker undvika genom att använda blåljusfilter på mobiltelefonen på kvällen.
Bra stallbelysning med rätt sorts ljus kan i praktiken göra samma sak. I forskningen är det dock värdefullt att kunna ge extra ljus enbart till vissa individer, för att vara säker på att en eventuell effekt kommer av just ljusprogrammet.
Tidigare har man kunnat visa att våglängderna i det här blå ljuset – som finns i dagsljus – kan tidigarelägga brunstperioden, påverka dräktighetslängden och påverka fölets vikt.
Testade fyra olika tidpunkter
Forskarna gjorde fyra delstudier för att testa olika tidpunkter för ljusprogrammen. Studierna gjordes i vanliga stall, vilket gör dem något spretiga med hästar av olika typer, olika uppstallningar och olika antal hästar. Men i varje delstudie har man använt ljusprogram för hälften av hästarna medan hälften inte har fått något extra ljus.
Studie 1: 21 september–8 november. 14 hästar och ponnyer. Hälften av gruppen fick tillskottsljus från skymningen fram till klockan 23. Alla hade stalltäcke nattetid från början av oktober.
Studie 2: 21 juli–26 oktober. 12 hästar och ponnyer. Hälften fick tillskottsljus från 08–23. Alla hade stalltäcke från mitten av september.
Studie 3: 28 november–4 mars. 10 hästar. Hälften fick tillskottsljus från skymningen fram till klockan 23. Alla hade täcke och gick ute dygnet runt.
Studie 4: 20 januari–19 mars. 14 ponnyer. Hälften fick tillskottsljus från skymningen fram till klockan 23 samt hade täcke.
Påverkar sättning och fällning
I studie nummer 1 ökade mängden päls med 90 procent för de hästar som fick tillskottsljus, från början av studien tills den var klar. Faktiskt något mer än för de som inte fick något tillskottsljus. I studie nummer 2, däremot, växte pälsen mer på kontrollgruppen (159 procent) än på de som fick tillskottsljus (137 procent). Skillnaden var inte jättestor på gruppnivå men desto större om man tittade på individuell nivå, där effekten syntes tydligare på hästarna än på ponnyerna.
I den tredje studien minskade pälsens längd och vikt hos de hästar som fick tillskottsljus medan den ökade hos kontrollgruppen. Även i studie nummer 4 såg man att de hästar som fick tillskottsljus fällde mer.
Individuella skillnader och hästvälfärd
Sammanfattningsvis skriver forskarna att det verkar som att det inte har någon bra effekt på pälsen att påbörja ett ljusprogram vid höstdagjämningen, i mitten/slutet av september (studie 1). Det stämmer med att hormonnivåerna börjar ändras redan i augusti, vilket troligen gör att hårsäckarna redan har påbörjat arbetet med att sätta vinterpäls och inte är mottagliga för ljusets inverkan.
Om man däremot börjar en månad efter sommarsolståndet (studie 2), innan man ens har noterat att något har börjat hända, kommer åtminstone hästar att behålla sommarpälsen bra. Det har däremot inte lika god effekt på ponnyer.
Att börja en månad före (studie 3) eller efter (studie 4) vintersolståndet kan göra att pälsfällningen börjar tidigare och/eller blir mer intensiv.
Forskarna poängterar vikten av att ta med hästarnas välfärd i beräkningen när man går in och ändrar deras naturliga årsrytm. Med ett lyckat ljusprogram, där hästen har betydligt mindre päls vintertid än vad den annars skulle ha haft, ökar naturligtvis risken för att den fryser eller faller ur på grund av att det går åt extra energi till att hålla värmen. Samma avvägningar behöver så klart göras inför klippning av hästen.
Fler faktorer påverkar
Forskarna skriver också i sin slutsats att även om ljuset är den primära faktorn för att stimulera pälssättning och pälsfällning så samverkar det med flera andra faktorer – som klimat, hästtyp och energitillgång. Eftersom hästarna i den här studien har funnits i vanliga stall och lösdrifter har forskarna inte kunnat kontrollera exempelvis omgivningens temperatur, något som skulle vara nödvändigt för att exakt kunna säga vilken roll den spelar.
En nyckel för att kunna designa ett effektivt ljusprogram, som kontrollerar pälssättningen, är att kunna förutsäga vilket stadie hårsäckarna är i. Detta eftersom det avgör om de stimuleras av ljuset eller inte. Forskarna tror att hårsäckarna kan påverkas av andra yttre faktorer och alltså vara i olika fas hos olika individer vid samma tidpunkt. Exempelvis beroende på om hästen tränas hårt och därmed står på en hög fodergiva, vilket gör att den har hög ämnesomsättning och klarar lägre temperaturer utan att behöva använda extra energi för att hålla värmen.
Referens:
O’Brien, C., Darcy-Dunne, M.R. & Murphy, B.A. 2020. The effects of extended photoperiod and warmth on hair growth in ponies and horses at different times of year. PLoS One 15(1):e0227115.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!