Har ni en utbrytarkung i stallet? Den kanske lär sig genom att titta på hur du gör! Forskningen pekar nämligen på att hästar kan lära sig en del saker på det sättet. Vissa lärde sig faktiskt oroväckande snabbt.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Att lära sig genom att se på när någon annan utför något är en relativt avancerad form av inlärning, det är långtifrån alla djur som kan det. Ska man dessutom lära sig genom att titta hur en helt annan art gör för att lösa problemet, då blir det än mer komplicerat.
Forskningen är inte helt entydig när det gäller hur bra hästar är på just det här. Men det finns en studie där forskarna fick väldigt tydliga resultat, som kan göra den som har en påhittig häst i stallet lite orolig. Några av hästarna i studien listade nämligen ut lösningen väldigt snabbt när de fick titta hur ”deras” människa gjorde först.
Viktigt med relationen
Forskarna hade två grupper med tolv hästar i varje. Testet gick ut på att hästarna skulle öppna en box där det fanns mat, genom att trycka på en knapp som satt en bit bort. Ena gruppen fick försöka att lista ut hur de skulle få upp boxen bäst de kunde, utan hjälp. Bara två av hästarna i den gruppen lyckades, trots att alla fick upp till 120 försök på sig.
I den andra gruppen, däremot, var det åtta hästar som lärde sig att ta sig in till godsakerna. Skillnaden var att de först hade fått titta på när en för dem känd person tryckte på knappen, gick in i boxen och åt ett äpple eller en morot.
En häst, stoet Plum, utmärkte sig särskilt. Hon behövde bara två försök för att lista ut det hela efter att ha sett hur det skulle göras. Forskarna menar att en av nycklarna var just att hästarna kände människan sedan innan, eftersom det tidigare har visat sig att de är mer uppmärksamma på vad personen gör då.
– Vi borde vara medvetna om att hästar tittar på i princip allt vi gör. Och de verkar vara väl utrustade för att kunna kopiera ganska mycket av det, säger Konstanze Krueger, en av forskarna bakom studien i en intervju med Equus.
Kan dra fördel av metoden
Även om den som har en häst som har lärt sig att öppna grinden till hagen inte är särskilt road av dess förmåga att klura ut saker genom att titta, så skulle förmågan kunna användas i träningssyfte. Men det finns andra studier där man inte har kunnat se någon skillnad på hur fort hästarna lärde sig beroende på om de fick titta hur någon annan gjorde först.
En klassisk uppgift som hästarna har ställts inför i flera studier är att behöva ta sig runt hinder för att komma åt foder. I en studie fick ena gruppen först titta när en människa rundade det som stod i vägen, men det gjorde ingen skillnad på hur fort de lärde sig att lösa uppgiften. I den här studien var det en och samma person som genomförde demonstrationen innan hästarna fick prova, det var inte hästarnas respektive ägare, vilket förmodligen betyder att hästarna inte hade någon speciell relation till just den personen.
Svårt att gå en omväg
I en annan studie med liknande upplägg lät man i stället en annan häst visa hur det skulle göras. Man använde det forskarna i studien kallar en flockledare för att visa vägen runt hindren för att komma till foder. Det hjälpte inte heller, hästarna lärde sig inte snabbare eller bättre för det.
Det finns alltså fortfarande många frågetecken om i vilken utsträckning hästar faktiskt kan lära av att studera någon annan, vem de i så fall lär sig bäst av och i vilken situation. Men den som har ett sto som Plum gör kanske bäst i att stå i vägen när det är dags att öppna boxdörren.
Referenser:
McVey, A., Wilkinson, A. & Mill, D.S. 2018. Social learning in horses: The effect of using a group leader demonstrator on the performance of familiar conspecifics in a detour task. Applied Animal Behaviour Science, vol. 209, s. 47-54.
Burla, J-B., Siegwart, J. & Nawroth, C. 2018. Human Demonstration Does Not Facilitate the Performance of Horses (Equus caballus) in a Spatial Problem-Solving Task. Animals, vol. 8, nr. 6, doi:10.3390/ani8060096
Schuetz, A., Farmer, K. & Krueger, K. 2016. Social learning across species - horses (Equus caballus) learn from humans by observation. Animal Cognition, November 2016, doi: 10.1007/s10071-016-1060-8
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
Lurbo ridklubb delade med sig av sina erfarenheter kring miljötänk till eleverna i Academy Dressage and Jumping vid en digital träff.
Har arbetat med energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning
Att bygga nytt stall är både roligt och svårt, menar Annelie Eriksson. Det är många beslut som ska fattas och nu kämpar hon med bygglovets vara eller icke vara.
Varje anläggning och verksamhet ska beräkna maxantalet besökare som får vistas i deras lokaler. Det blir en av följderna av den nya pandemilagen.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!