Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Ida Röök
I det aktuella försöket skördades en gräsvall och konserverades som ensilage (40 procent torrsubstans), hösilage (60 procent torrsubstans) och hö. Foderproverna analyserades före blötläggning samt efter 12 respektive 24 timmar i vatten.
Det som i dagligt tal kallas socker i grovfoder är de vattenlösliga kolhydraterna (WSC). Innehållet av de vattenlösliga kolhydraterna glukos, fruktos, sukros och fruktaner före blötläggning var i Müllers försök högst i hö - vilket inte är så förvånande eftersom sockerarter används av bakterierna under ensileringsprocessen. Ensilage hade de lägsta värdena, för allt utom sukros där hösilage låg lika lågt.
Blötläggning minskade sockret
När fodren låg i vatten i 12 timmar minskade innehållet av WSC, och i vissa fall minskade det ytterligare vid blötläggning i 24 timmar. Det är intressant att notera att även om höet låg i blöt i 24 timma