Om det blir ett hingst- eller ett stoföl är för det mesta en hemlighet fram till att fölet är fött, men vissa omständigheter kan öka sannolikheten för ett visst kön. Det visar en nypublicerad studie.
Text: Sara Ringmark
Foto: Dollar Photo Club
Även om man utgår från att det föds lika många hondjur som handjur, har man hos flera däggdjursarter funnit yttre faktorer som påverkar sannolikheten för att avkomman ska vara av det ena eller det andra könet.
Mammans hull påverkar till exempel könet på avkomman hos både hästar och kor. Ston som är i gott hull vid betäckningen föder oftare hingstföl, enligt en tidigare studie på kaimanawa-ponnyer. Vilket hull stoet hade under dräktigheten påverkade dock inte fölens kön.
Andra faktorer – som i tidigare studier pekats ut att kunna påverka den blivande avkommans kön – är hingst, utfodring, mammans glukoskoncentration i blodet kring tiden då hon blir dräktig, stress och klimat.
När det gäller hästar finns det generellt ingen ekonomisk vinst med det ena eller det andra könet, men det kan ändå finnas olika preferenser bland uppfödarna för vilket kön man helst vill ha.
Fullblodsston undersöktes vid betäckning
I en nypublicerad studie har 238 fullblodsston, i åldrarna 3 till 14 år, undersökts i samband med betäckning. Detta för att hitta faktorer som skulle kunna ha något samband med fölens kön. Stona betäcktes naturligt och undersöktes med ultraljud för att se från vilken äggstock ägglossningen skedde. Stona delades sedan in i klasser efter ålder och om de hade fölat tidigare.
Färre hingstföl från förstföderskor
Stona hade ägglossning ungefär lika ofta från vänster som från höger äggstock. Ålder eller om stoet hade haft föl tidigare påverkade inte från vilken sida ägglossningen skedde.
Stoets ålder påverkade inte heller andelen hingstföl som föddes. Totalt föddes 111 hingstföl (46,6 procent) och om stoet hade haft föl förut ökade sannolikheten för att det skulle bli en hingst. Av de ston som haft föl förut födde 53 procent ett hingstföl, jämfört med 35 procent av de ston som fölade för första gången.
Vilken äggstock påverkade
Ytterligare en faktor som påverkade sannolikheten för att det skulle bli ett hingstföl var om stoet hade haft ägglossning från vänster sidas äggstock. Av dessa ston födde 57 procent ett hingstföl jämfört med 35 procent av de ston som hade haft ägglossning från höger sidas äggstock. 70 av de 111 hingstfölen (63 procent) föddes av ston som haft ägglossning från vänster sidas äggstock.
Varför könet på fölet påverkas av sidan för ägglossningen finns det ingen förklaring till i dagsläget. Men det kan ha att göra med olika hormonprofiler.
Kan finnas skillnad mellan raser
För att sammanfatta resultatet kan alltså gott hull vid betäckningen, ägglossning från vänster äggstock samt om stoet fölat tidigare öka sannolikheten för att det blir ett hingstföl – åtminstone hos fullblodsston. Hos kor har man sett att olika raser skiljer sig åt när det gäller hur sidan för ägglossning påverkar könet på kalven, så det är möjligt att det finns skillnader mellan raser även för hästar.
Referenser:
Rezagholizadeh et al., 2015. Left-sided ovulation favors more male foals than right-sided ovulation in Thoroughbred mares. Journal of equine veterinary science, vol. 35, s 31-35.
Cameron, EZ; Linklater, WL; Stafford, KJ; et al. 1999. Birth sex ratios relate to mare condition at conception in Kaimanawa horses . Behavoiral Ecology vol. 10, nr 5, s 472-475.
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!