Ett internationellt erkänt forskarlag har börjat titta på hur sällan man kan träna en häst på något nytt, utan att den därmed lär sig långsammare. Hittills har de sett att var tredje dag åtminstone är lika effektivt som dagligen.
Text: Sara Bref
Foto (arkiv): Adobe Stock
Många ryttare kör på magkänslan när det gäller att lägga upp sin träning. Och det finns inte mycket vetenskapliga data på hur ett träningsprogram ska utformas – för att vara så effektivt och samtidigt så skonsamt som möjligt för häst, tränare och ryttare.
Handlar om den mentala inlärningen
Under den stora ISES-konferensen i Rom nyligen presenterade den tyska forskaren Uta König von Borstel nya rön om hästars inlärning. Hon har samarbetat med bland andra Andrew McLean från Australien och i sina nya resultat visar de att daglig träning, för att lära hästen något nytt, kanske inte är det mest effektiva.
– Även om daglig träning kanske inte är ett välfärdsproblem så är det viktigt att komma ihåg att det beror på vilken typ av övning man tränar på. Om hästen lär sig en fysiskt ansträngande rörelse kommer den att behöva tid mellan träningarna för att musklerna ska vila sig och repareras, säger Uta König von Borstel i ett uttalande.
Man kan ta en dressyrhäst som ska lära sig piaff som exempel. Det är en övning som både är ansträngande fysiskt och där hästen måste lära sig något nytt, med nya kombinationer av hjälperna. Uta König von Borstels forskning visar att det inte blir någon skillnad i just den mentala inlärningen om man tränar var tredje dag i stället för varje, vilket i fallet med piaff kan vara en fördel även fysiskt.
Tränade under en minut per gång
Målet med studien forskarlaget gjorde var att utvärdera hur fort hästar lärde sig något nytt, beroende på hur länge det var mellan tillfällena de tränades. Man använde sig av negativ förstärkning, vilket är absolut vanligast inom hästträning, där en hjälp/signal tas bort när hästen gör rätt.
Forskarna tränade 39 hästar i varierande ålder till att göra tre olika saker de inte hade lärt sig innan: Att sänka huvudet vid tryck över nacken, att backa vid tryck på halsen och att gå framåt vid tryck på kotan. Det var med andra ord ganska enkla uppgifter för hästarna att lära sig.
Ena gruppen av hästar tränades varje dag och den andra var tredje dag, man höll bara på i en minut per tillfälle. Gruppen som tränades mest sällan fick alltså var tredje dag göra tre till fem repetitioner av det de skulle lära sig. Och det funkade.
Forskarna poängsatte hästarnas svar på träningen enligt en skala från 0–6 och när hästarna hade tränats en månad fanns det ingen skillnad mellan grupperna. Det fanns heller ingen skillnad i hur mycket de hade lärt sig om man i stället räknade antalet träningstillfällen hästen hade haft.
Vill testa inlärning ännu mer sällan
– Överträning är ett problem för hästar, fysiskt såväl som mentalt. När hästar blir övertränade visar de flera olika beteendeproblem som att stänga av, svara sämre, aggression etcetera. De kan också få fysiska besvär med skelett, senor och muskler. Så ju mer vi kan minska de här stressmomenten desto bättre, säger Andrew McLean.
”Resultatet i studien pekar på att hästar inte glömmer bort vad de har lärt sig om de tränas var tredje dag i stället för dagligen. Att låta en häst ha två dagars uppehåll mellan träningarna i stället för att träna varje dag medför inte bara en likvärdig inlärningsprocess, det är även en mer effektiv användning av tränarens och hästens tid”, skriver forskarna i sin slutsats.
Nu planerar gruppen att fortsätta sin forskning, bland annat med att se hur inlärningen påverkas om hästen dessutom får träna på andra saker mellan de ursprungliga träningstillfällena och vad som händer om hästarna tränas ännu mer sällan.
Referenser:
Schomber, J., McLean, A. & König von Borstel, U. 2018. Horses’ learning performance when using different training schedules (daily vs. every three days training sessions) to train novel tasks via negative reinforcement. 2018. International Society for Equitation Science, Proceedings of the 14th International Conference, s. 30.
ISES Rome 2018 – Are we training our horses more than necessary? International Society for Equitation Science, Media release.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!