Resultat från Kanada tyder på att det har betydelse i vilken form dräktiga ston får selen tillsatt i fodret. Kanske inte för stoet självt, men för hennes föl.
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Anki Lundberg
Att svenska hästar behöver tillskott av spårämnet selen, det är nog de flesta medvetna om. Numera är i stort sett alla mineralfoder och färdigfoder berikade med selen, så det är inget man behöver tänka på.
Selenet kan finnas i två olika former, organiskt eller icke-organiskt (oorganiskt). Det organiska selenet är bundet till exempelvis aminosyror eller sockerarter. Det icke-organiska, däremot, finns som salter där selenet kan vara bundet till exempelvis natrium. Det är oftast den form som tillsätts i foderblandningar.
Olika upptag från tarmen
Selen som är bundet till aminosyran metionin, som i selenjäst, tas upp ur tarmen genom så kallad aktiv transport och lagras sedan in i kroppen. Icke-organiskt selen, som ofta är tillsatt till fodret som natriumselenit, absorberas däremot genom diffusion och lagras i väldigt begränsad omfattning i vävnaderna. Den natriumselenit som inte tas upp kommer ut med avföringen.
Men frågan är om det spelar någon roll vilken form selenet utfodras i? Ett forskarlag från Nordamerika har kommit lite närmare svaret. De utfodrade 20 dräktiga travston med antingen organiskt (selenjäst) eller icke-organiskt (natriumselenit) selen. Stona fick 0,3 milligram tillsatt selen per kilo torrsubstans i totalfoderstaten, från två månader innan beräknad fölning. De fick även selentillskott efter fölningen tills fölet var en månad gammalt.
Analyserade blod och mjölk
Forskarna tog blodprover från både ston och föl, och provtog även stomjölken. Till en början såg det ut som om selenets form inte hade någon betydelse. Analysresultaten visade inga skillnader i nivån av selen i vare sig stonas plasma, röda blodkroppar, mjölk eller råmjölk. Nivåerna var dessutom lägre än vad som rekommenderas för vuxna hästar.
Men hos fölen hade selenjästen gjort rejäl skillnad. De föl vars mödrar utfodrats med organiskt selen hade 170 procent högre selenkoncentration i de röda blodkropparna, jämfört med den andra fölgruppen. Forskarna drog slutsatsen att organiskt selen lättare passerar moderkakan och vidare till fostret, åtminstone under den sena dräktigheten. Andra studier har visat liknande resultat hos får.
Forskarna mätte även immunförsvaret hos fölen, men där fick de inget entydigt resultat. De hittade inga skillnader i koncentrationen av antikroppen IgG, men tre andra parametrar kopplade till immunförsvaret var högre för fölen i den organiska gruppen. Det skulle kunna betyda att dessa föl hade ett starkare immunförsvar.
Referenser:
Montgomery, J.B., Wichtel, J.J., Wichtel, M.G., McNiven, M.A., McClure, J.T., Markham, F. & Horohov, D.W. 2012. The effects of selenium source on measures of selenium status of mares and selenium status and immune function of their foals. Journal of Equine Veterinary Science, vol. 32, nr. 6, s. 352-359.
Calamari L., Ferrari, A. & Bertin, G. 2009. Effect of selenium source and dose on selenium status of mature horses. Journal of Animal Science vol. 87, s. 167-178.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!