Klickerträning har länge varit populärt i hundkretsar. Det förekommer även inom hästträning, men betydligt mer sparsamt.
Text: Sara Bref
Arkivfoto: Adobe Stock
Klickern är en sekundär förstärkning, som bara fungerar om djuret har tränats till att koppla ihop den med en belöning. Till exempel godis. Även andra saker skulle potentiellt kunna fungera lika bra som sekundär förstärkning, såsom ett visst ord eller en klapp. Men forskningsresultaten kring sekundär förstärkning och hästar är inte solklara.
Intervall mellan klick och belöning
I en liten pilotstudie, som presenterades vid ISES-konferensen förra året, testade forskare vilken betydelse tiden mellan klicket och belöningen har. Tanken är att belöningen måste komma i princip ”direkt efter” klicket, men frågan är hur långt tid som är för lång. Här pratar vi sekunder.
I studien var belöningen lite foder. Forskarna testade hur lång tid det tog för hästarna att lära sig att nudda ett mål. De hade tre grupper av hästar med fem i varje grupp. Grupp 1 fick sin belöning direkt efter klicket när de gjorde rätt. Grupp 2 fick den 10 sekunder efter klicket och grupp 3 hela 20 sekunder efter att de hade klickat.
Fyra av hästarna i grupp 1 klarade uppgiften tio gånger i rad, vilket var kriteriet för att de skulle anses ha klarat testet. Bara två hästar i grupp 2 och en häst i grupp 3 klarade det.
Resultatet tyder på att det är viktigt att belöningen kommer direkt efter klicket, men forskarna poängterar att det behövs ytterligare studier för att veta hur tätt inpå det behöver vara för att ge effekt. I kommande studier vill de därför undersöka intervall under 10 sekunder mellan klick och belöning.
Verkar fungera lika bra som enbart godsaker
I en liknande studie med 60 hästar visade amerikanska forskare att man uppnådde samma effekt vid användningen av klicker som när hästarna fick belöningen direkt. Det betyder att klickern, eller eventuellt något annat verktyg eller ljud med samma syfte, borde vara användbar i hästträning. Detta om man tycker att det är smidigare än att ge hästen belöning i form av godis eller foder direkt när den gör rätt.
I en fransk studie fick man däremot inte lika lovande resultat. Där användes ordet ”bra” som en sekundär förstärkning. Hästarna fick höra ”bra” direkt följt av en foderbelöning 288 gånger, för att de skulle lära sig att koppla ihop den sekundära förstärkningen med själva belöningen. Därefter fick de lära sig att nudda ett föremål för att få sin belöning.
Sista dagen av försöket uteblev belöningen, men den grupp av hästar som hade lärt sig att associera belöning med ordet ”bra” fick åtminstone höra ”bra” när de gjorde rätt. Det syntes dock ingen skillnad mellan grupperna. De hästar som hörde ”bra” gjorde inte rätt oftare än den grupp där det inte hände något alls när de nuddade föremålet.
Rationalisera inte bort belöningen
Forskarna skriver att studien visar att man inte ska lägga för mycket tilltro till den sekundära förstärkningen i sig, den fungerar bara tillsammans med den faktiska belöningen. De för i sin diskussion fram möjligheten att det skulle behövas ännu fler upprepningar än de 288 de har använt sig av i studien för att hästarna verkligen skulle koppla ihop ”bra” med belöning, men skriver samtidigt att just det antalet har visat sig räcka för en betingning i andra studier. Och att ”under verkliga förutsättningar är det inte troligt att tränare skulle ha tålamodet att använda fler upprepningar än vad vi har gjort här”.
Andra studier har visat att hästar inte verkar tyda en klapp på halsen som en sekundär förstärkning, även om man har försökt att träna in det med hjälp av foder. Den forskning som finns om sekundär förstärkning i hästträning verkar alltså peka på att om man vill använda sig av detta så är klickern ett bra verktyg, under förutsättning att belöningen kommer på en gång.
Här finns en enkel genomgång av teorin bakom klickerträning:
https://stud.epsilon.slu.se/1693/1/warn_m_100817.pdf
Referenser:
Huisman, I., van Iwaarden, S., Hughes, E. & McLean, A. 2017. Clicker training in horses: The importance of the time between click and reward. Proceedings of the 13th International conference of the International Society for Equitation Science, s. 41.
https://equitationscience.com/previous-conferences/2017-13th-international-conference
Lansade, L. & Calandreau, L. 2018. A conditioned reinforcer did not help to maintain an operant conditioning in the absence of a primary reinforcer in horses. Behavioural Processes, vol. 146, s. 61-63. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037663571730219X
Takahashi, A., Nishiyama, K., Ohkita, M. & Sawa, K. 2016. Failure to fin reinforcement effect of neck patting in horses (Equus caballus). Psychologia, vol. 59, nr. 2-3, s. 91-99.
Williams, J.L., Friend, T.H., Nevill, C.H. & Archer, G. 2004. The efficacy of a secondary reinforcer (clicker) during acquisition and extinction of an operant task in horses. Applied animal Behavior Science, vol. 88, nr, 3-4, s. 331-341.
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
Föreningen för den beridna högvaktens tävling för att namnge en av de hästar som så småningom ska ingå i Beridna högvaktens parader har öppnat.
Hela Sveriges häst är en ståtlig fux på 175 centimeter – namnet ska börja på H
Hästetologen om hur vi genom en bättre förståelse för hur ägarbyte påverkar hästar kan förhindra många skador och oönskade beteenden.
Hästetolog Renate Larssen: "Hjälp hästen att klara av en flytt"
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Det här fölet verkar ha en räv bakom varje öra. Busa med mamma och gömma sig bakom vindskyddet är favoritleken för dagen – för fölet alltså …
Ibland uppstår vänskap mellan djur som i vanliga fall inte alls hänger tillsammans. Som här där en häst blivit bästa kompis med en av gårdens hönor.
En läsare undrar hur hon på bästa sätt kan stärka hästens bakdel och få den att bygga mer muskler. Hippsons expert Jessica Nordin svarar och ger råd.
Fråga experten: "En svag bakdel kommer ofta utav en svag core"
Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen gör medan stallkamraten bara är lite nonchalant intresserad. Så charmigt klipp!
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!