Forskare undersöker hur mycket av det skadliga dammet hästfolk egentligen utsätts för i ridhuset. Man tittar nu närmare på hur vi påverkas.
Lungskador och lungsjukdomar orsakade av fint damm som kommer från sand eller sten, till exempel lungcancer och stendammslunga (silikos), har traditionellt drabbat personer som arbetar inom bland annat gruvor och byggindustrin. Nu undersöker forskarna hur mycket av det skadliga dammet hästfolk egentligen utsätts för i ridhuset.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
En av de stora bovarna som förstör hälsan för personer som utsätts för damm från sand eller sten är kiseldioxid, eller kvarts som det kallas när det påträffas som mineral i jordskorpan. De mycket små partiklarna i kvartsdamm kan leta sig längst ner i lungorna och där orsaka skador som inte går att reparera. En av de yrkesgrupper som drabbas hårdast av stendammslunga nuförtiden, och dessutom i unga år, är personer som manuellt sandblästrar jeans för att de ska få den rätta looken.
I en ny studie som publicerades i år undersökte forskare från Irland och Storbritannien hur miljön kring ridbanor med sandunderlag är, då dammet som bildas av sand innehåller kvarts. När det gäller arbetsmiljön på anläggningar som håller djur har skador och sjukdomar orsakade av till exempel organiskt damm, mikroorganismer och endotoxiner undersökts i betydligt större omfattning än icke-organiskt damm, som det som kommer från sand.
Långvarig exponering farligt
Enligt forskarna finns det sedan tidigare bara en publicerad studie om relationen mellan kvartsdamm och hälsa hos stallpersonal. Där var det en person som hade arbetat 23 år med att träna hästar inomhus på sandunderlag som hade utvecklat lungcancer, troligen på grund av den långvariga exponeringen för kvartsdamm.
Den som har andats in det farliga dammet under en längre tid märker inget först. När symtomen väl kommer blir man andfådd, hostar och kan få ont i bröstet, men det kan dröja många år av kontinuerlig exponering. Om personen dessutom röker gör kvartsdammet ännu mer skada. Även om man har arbetat hårt för att förbättra arbetsmiljön i Sverige så dör det fortfarande människor på grund av stendammslunga, men det är ovanligt.
För att börja någonstans med forskningen om kvartsdamm på hästanläggningar valde forskarna att göra mätningar på ett ridcenter på Irland. Där fanns 45 ridhästar, ett ridhus och två utebanor som alla hade fibersand som underlag. Forskarna mätte dammnivåerna i luften när personen som jobbade i stallet gjorde sina vanliga arbetsuppgifter – som ridlektioner, longering, banunderhåll och andra stallsysslor under en hel arbetsdag.
Otydliga riktlinjer
Mycket riktigt så utsattes personen för kvartsdammet under sitt arbete, särskilt höga nivåer uppmättes när denna person harvade eller på annat sätt skötte om underlaget och de dagar som det inte vattnades. Det finns flera olika gränsvärden för hur höga halterna av kvartsdamm maximalt får vara i luften på en arbetsplats, beroende på vilket land eller vilken organisation som har satt gränserna. Personen i den aktuella studien utsattes för lägre nivåer än vad som är satt som gräns på Irland, men högre nivåer än vad som gäller i exempelvis USA. Nivåerna i studien var jämförbara med fallbeskrivningen där en tränare hade utvecklat lungcancer.
I en annan ny studie, från Tyskland, jämfördes halten av partiklar i luften från 25 ridhus med tre olika underlag: sand, fibersand och sand med spån. Alla underlagen ansågs vara mycket bra att rida på, och de innehöll mellan 9 och 15 procent fukt. I den studien såg man att fibersanden i vissa fall orsakade mer än fem gånger så mycket luftburna partiklar som de andra två underlagstyperna.
När det gällde fibersanden såg man att om underlaget skiktade sig, så att en större andel av tygbitarna hamnade på ytan, så innehöll luften en ökad mängd partiklar från själva tyget. Forskarna menar därför att det är särskilt viktigt att vara noga med att sköta och vattna fibersanden, för att förhindra det.
Självklart är kvartsdammet inte heller nyttigt för hästarnas lungor, men med tanke på att de ofta vistas i ridhus eller på ridbanor kortare tid per dygn, och lever betydligt kortare än en människa, borde effekten av kvartsdammet inte märkas på samma sätt.
Referenser:
Clauβen, G., Grau, D. & Hessel, E.F. 2019. Determination of the moisture content and the generation of airborne particulate matter from various types of footing from indoor riding arenas considered to have optimal rideability. Journal of Equine Veterinary Science, 2019, vol. 79, s. 113–120.
Bulfin, K., Cowie, H., Galea, K.S., Connolly, A. & Coggins, M.A. 2019. Occupational Exposures in an Equestrian Centre to Respirable Dust and Respirable Crystalline Silica. International Journal of Environmental Respiratory Public Health, vol. 16, s. 3226.
Arbetsmiljöverket. 2011. Kvarts och dess cancerframkallande förmåga. Rapport 2011:5. https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/rapporter/kvarts-och-dess-cancerframkallande-formaga-kunskapssammanstallning-rap-2011-05.pdf
Järvholm, B. & Svartengren, M. 2015. Allvarlig silikos finns ännu i Sverige. Läkartidningen.se, 2015-12-01.
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Transporter | Alla".
Samtliga transporter hittar du HÄR
(Läs mer om vad temaveckan innebär här)
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
Planerna för Falsterbo Horse Show är i full gång. Men det görs med ett stort mått av osäkerhet under vilka villkor tävlingarna kommer att genomföras.
Det går upp och ner i dessa pandemitider. Astrid gläds åt att få arrangera tävling på hemmaplan snart men beklagar att sommarens EM är inställt.
Gissa vad Astrid gör en stalledig dag – klicka in på Portugalbloggen för svar
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!