Ledinflammationer är en av de vanligaste orsakerna till hälta hos sporthästar, vill det sig illa kan det gå så långt som till artros. Men nu har flera forskarlag presenterat resultat som betyder att en artrosdiagnos inte behöver vara lika nattsvart som den kanske är i dag.
Text: Sara Bref
Arkivfoto: Anki Yngve
Artros, eller osteoartrit, betyder att brosket som finns i leden sakta bryts ner. Orsaken är en låggradig inflammation och det här är ett stort problem bland sporthästar. Ett forskarteam från Sveriges lantbruksuniversitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset är en av de grupper som har kommit en bit på väg mot att kunna bota artros hos hästar.
Glukos direkt till cellerna
Forskarna använde celler i ett laboratorium, forskningen är med andra ord i ett relativt tidigt stadium. Det de såg var att celler från hästleder fick försämrat energiupptag när de blev inflammerade. Vilket i sin tur gjorde att cellerna inte kunde bilda brosk i lika stor omfattning.
När forskarna tillsatte sockerarten glukos fick cellerna tillräckligt med näring igen och kunde tillverka de molekyler som behövs för att återuppbygga brosket, bland annat hyaluronsyra, samtidigt som inflammationen minskade.
Resultatet verkar lovande för att kunna ta fram nya behandlingsmetoder mot artros. Det är värt att påpeka att glukos alltså tillsattes direkt till cellkulturen, det fungerar med andra ord inte på samma sätt att utfodra hästen med glukos eftersom sockret då används till annat i kroppen innan det når broskcellerna i leden.
Mindre halta än kontrollgruppen
En annan behandlingsmetod som är på tapeten för artroshästar är att använda sig av stamceller. Stamcellerna, som bland annat finns i benmärg och i embryon, kan när de delar sig bilda flera olika typer av nya celler och används därför som ett slags reparationsmaterial för olika typer av skador i kroppen.
Forskare från Belgien och USA publicerade förra året nya och lovande resultat från en studie med tolv hästar. Forskarna använde sig av framkallad artros, eftersom det gör testet mer standardiserat och gör det lättare att jämföra behandlingen mellan olika individer.
De hästar i studien som fick behandling med stamceller var mindre halta, både med och utan böjprov, än vad kontrollgruppen var. De var även mindre galliga. För att ytterligare undersöka hur behandlingen hade fungerat avlivades hästarna och lederna undersöktes. Forskarna kunde då se att den grupp som fått behandling hade mindre slitage på brosket.
Verkade räcka med en dos stamceller
Franska forskare kom med en liknande studie nyligen, där de även undersökte om upprepade injektioner av stamceller hade någon ytterligare positiv effekt. I den studien användes 28 privatägda hästar som alla hade haft problem med artros i en kotled under minst två månaders tid.
Hälften av hästarna fick en injektion med stamceller och sedan, efter en månad, ytterligare en injektion. Den andra gruppen fick också en injektion med stamceller, medan injektion nummer två var placebo. Vare sig den behandlande veterinären eller hästägarna visste vilken häst som var i vilken grupp.
Hästarna i studien blev bättre från sin artros, något som de inte hade blivit under månaderna innan den första behandlingen med stamceller. Däremot syntes det ingen skillnad beroende på om de hade fått en eller två injektioner, vilket tyder på att stamcellerna gör sitt jobb utan att behandlingen behöver upprepas.
Eftersom artros orsakar mycket lidande och kostar stora summor varje år är forskningen om dess behandling högprioriterad. Förhoppningsvis läggs samtidigt lika mycket kraft på att förebygga uppkomsten av sjukdomen.
Referenser:
Rotter Sopasakis, V., Wickelgren, R., Sukonina, V., Brantsing, C., Svala, E., Hansson, E., Enerbäck, S., Lindahl, A. & Skiöldebrand, E. 2019. Elevated Glucose Levels Preserve Glucose Uptake, Hyaluronan Production, and Low Glutamate Release Following Interleukin-1β Stimulation of Differentiated Chondrocytes. Cartilage. 2019 Oct;10(4):491-503. DOI: 10.1177/1947603518770256
Broeckx, S.Y., Martens, A.M., Bertone, A.L., Van Brantegem, L., Duchateau, L., Van Hecke, L., Dumoulin, M., Oosterlinck, M., Chiers, K., Hussein, H., Pille, F. & Spaas, J.H. 2019. The use of equine chondrogenic‐induced mesenchymal stem cells as a treatment for osteoarthritis: A randomised, double‐blinded, placebo‐controlled proof‐of‐concept study. Equine Vet J, 51: 787-794. doi:10.1111/evj.13089
Magri, C., Schramme, M., Febre, M., Cauvin, E., Labadie, F., Saulnier, N., François, I., Lechartier, A., Aebischer, D., Moncelet, A. S. & Maddens, S. 2019. Comparison of efficacy and safety of single versus repeated intra-articular injection of allogeneic neonatal mesenchymal stem cells for treatment of osteoarthritis of the metacarpophalangeal/metatarsophalangeal joint in horses: A clinical pilot study. PloS one, 14(8), e0221317. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0221317
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!