Skador i rörelseapparaten är i dag det vanligaste hälsoproblemet hos sporthästar, och den vanligaste orsaken till att hästar inte kan prestera som förväntat. Men vad är det som påverkar skelettet?
Text: Sara Ringmark
Foto: Tomas Holcbecher
Det är sedan tidigare känt att man kan påverka skelettets egenskaper, och därmed hästens hållbarhet, genom både utfodring och träning. En ny studie pekar nu också på vikten av vila, för att skelettet ska hinna med att anpassa sig till hårdare belastning.
Träningens och utfodringens effekter
Eftersom benhälsan är ett så viktigt kapitel för hästsporten finns i dag en mängd studier, som har gjorts i syfte att undersöka hur olika miljöfaktorer påverkar rörelseapparatens vävnader. För att bena ut träningens och utfodringens betydelse för skelettet har amerikanska författare tittat närmare på ett antal studier, där man har använt liknande metoder för att mäta skelettets kvalitet och aktivitet.
Utfodringsrelaterade parametrar som testats i studierna var till exempel tillskott av glukosamin, kisel och omega-3, samt kalcium/fosfor. I studierna som utvärderat effekter av fysisk aktivitet undersöktes påverkan genom start av träning, longering, uppstallad kontra på bete, och uppstallad kontra kontrollerad träning.
Fysisk aktivitet viktigare än utfodringen
I få av studierna där man undersökt utfodringsrelaterade parametrar fann man några effekter på skelettets kvalitet eller benets ämnesomsättning. Däremot påverkades både skelettets kvalitet och ämnesomsättning av fysisk aktivitet, i samtliga studier utom en. Även när man jämför med ytterligare studier som utvärderat träning och utfodring (men som använt sig av andra markörer) visar resultaten svaga effekter av utfodringen, men direkta effekter av fysisk aktivitet.
Skelett är levande vävnad som anpassar sig till den belastning den utsätts för. Detta gör att om belastningen minskar, då minskar också skelettets ämnesomsättning. Sammanställningen visar att belastning av skelettet ökar ämnesomsättningen och förbättrar skelettets kvalitet, både när belastningen orsakas av betesgång och när den orsakas av träning – jämfört med när hästar står på stall.
Redan två till fyra veckor efter installningen av hästar som hållits på bete kunde en mätbar minskning av markörer för benets uppbyggnad ses. Efter fyra veckor ökade dock ämnesomsättningen till basvärdet igen. Detta tyder på att så snart benet anpassats till den nya, i det här fallet lägre, belastningen återgår benets ämnesomsättning till normal nivå igen.
Ben behöver ombildas för att hålla
Ben ombildas ständigt, delar bryts ner för att sedan byggas upp på nytt. I processen blir benet poröst och skört innan det har återfått sin styrka igen. Träning gör att ben byggs upp men att nedbrytningen, och därmed ombildningen, av ben minskar. Detta i kombination med upprepad hård belastning gör att hästar som tränas hårt under långa perioder är extra utsatta för skador i skelettet.
Bland galoppörer visar uppemot 80 procent av hästarna tecken på skador, som till exempel mindre sprickor, i skelettet till följd av överansträngning. För att dessa ska kunna läka måste ben brytas ner och byggas upp igen.
I en ny studie har skenbenen från 48 galoppörer som avlivats av olika orsaker undersökts. Hälften av hästarna hade varit mitt inne i en intensiv träningsperiod vid tidpunkten för avlivningen, medan den andra hälften hade vilat. I studien jämfördes mängden skador på skenbenen, hur poröst benet var och markörer för ombildning av ben.
Vila viktigt för benombildningen
Tecken på ombildning av ben fanns både hos de hästar som varit i träning och hos dem som vilat, men hos hästarna som tränats intensivt var ombildningen av ben inte tillräcklig för att förebygga skador och läka de mikrosprickor som hade uppkommit.
Hos hästar som i stället hade varit i intensiv träning och sedan vilat en period skedde en mycket mer aktiv ombildning av benet. Efter tre veckors vila verkade ombildningen av ben vara som mest aktiv och den verkade göra som mest nytta om hästarna fick vila i tio veckor.
Fysisk aktivitet är alltså viktigt för ett starkt skelett. Men för hästar i högintensiv träning är också perioder av vila avgörande för att benet ska hålla på sikt. För praktiska rekommendationer om hur detta som bäst ska vävas in i hästarnas träningsprogram krävs mer forskning.
Att låta hästar som ännu inte har visat några yttre tecken på skada vila så länge från galoppträning kan te sig kontraproduktivt, men forskarna menar att det skulle löna sig på sikt att ge dem längre vila så att benet kan ombildas. Under ombildningen blir benet också till en början mer poröst, vilket gör att en snabb igångsättning av hästen riskerar att skada benet.
Referenser:
Holmes, J.M., et al., 2014. Thoroughbred horses in race training have lower levels of subchondral bone remodelling in highly loaded regions of the distal metacarpus compared to horses resting from training. The Veterinary Journal, 2014, s 443-447.
Nielsen, B och Spooner, H. 2008. Small changes in exercise, not nutrition, often result in measurable changes in bone. Comparative exercise physiology, 2008, vol 5, s 15-20.
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
Planerna för Falsterbo Horse Show är i full gång. Men det görs med ett stort mått av osäkerhet under vilka villkor tävlingarna kommer att genomföras.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Det går upp och ner i dessa pandemitider. Astrid gläds åt att få arrangera tävling på hemmaplan snart men beklagar att sommarens EM är inställt.
Gissa vad Astrid gör en stalledig dag – klicka in på Portugalbloggen för svar
I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!