Inför en skrämmande situation reagerar hästar ofta med att ta till flykten. Detta beteende är en av de främsta orsakerna till hästrelaterade olyckor, därför är kunskap om hästars flyktbeteende viktig. Både för att förebygga olyckorna och för att öka djurens välfärd.
Text: Sara Ringmark
Arkivfoto: Nadine Haase/Dollar Photo Club
I avelsmålen för flera hästraser ingår ett önskvärt temperament. Under avelsvärderingen bedöms temperamentet sedan subjektivt, utan hänsyn till hästens tidigare träning och upplevelser. Man kan misstänka att temperamentsbetyget snarare speglar hästens talang än dess faktiska mentala egenskaper. Detta gör dagens temperamentsbeskrivning till ett väldigt grovt redskap, forskare försöker därför utveckla mer objektiva bedömningsverktyg för att mäta hästars rädsla i en testsituation.
Försök med islandshästar
För att undersöka effekten av tidigare hantering, när det gäller rädslereaktioner, använde man sig i en dansk studie av 24 treåriga islandshästar. Hälften av dem genomgick ett utbildningsprogram i hantering där de lärde sig att bli ledda, att stanna, svänga, backa, kliva i sidled och att bli longerade i skritt. Den andra gruppen fick bara genom minimal hantering lära sig att bli ledda (följa med en förare).
En och samma person, en kvinna, utförde alla hanteringsövningarna under träningsperioden. Efter att alla hästar klarat alla övningar testades de i tre olika situationer, där deras beteende och hjärtfrekvens registrerades.
I ett av testen var hästarna lösa och skulle gå fram till en behållare med foder bredvid ett paraply. I två andra tester leddes hästarna mellan två skrämmande föremål. Ena gången av samma kvinna som tränat dem, den andra gången av en man som de inte kände sedan tidigare. Mannen och kvinnan var instruerade att hantera hästarna likadant.
Ingen skillnad med okänd person
I alla tre testerna fick hästarna förhöjd puls och visade ett undvikande beteende. När de var lösa eller när de hanterades av den okända mannen fanns ingen skillnad, vare sig i puls eller i rädslereaktioner, mellan hästarna som genomgått hanteringsprogrammet och de som fått minimal hantering. Detta tyder på att hanteringsträning i sig inte minskar vare sig hästars rädsla eller reaktioner inför ett okänt föremål.
Däremot var det så att när hästarna hanterades av samma kvinna som genomfört hanteringsträningen, då minskade tiden för undvikande av det skrämmande föremålet hos de individer som genomgått hanteringsprogrammet. Detta i jämförelse med hästarna som hanterats minimalt. Alla hästars rädsla var dock lika stor, då det inte fanns någon skillnad i hjärtfrekvens.
Kände större motivation?
Forskarna spekulerar i att hästarna som hanteringstränats kanske hade en större motivation att svara på signalerna från föraren de kände, än för att undvika det skrämmande föremålet. Om man vill mäta hästars rädsla bör man därför använda sig av ett test där de är lösa eller där de hanteras av en okänd person, samt mäta deras hjärtfrekvens.
För daglig hantering av hästar kan det vara bra att känna till att rädslereaktioner kan variera beroende på vem hästen hanteras av. Man ska dock komma ihåg att hästarna i studien var unga och ovana vid att hanteras av flera människor. Det är möjligt att man inte hade fått samma resultat med hästar som sedan tidigare var vana vid att hanteras av olika personer.
Referens:
Marsbøll, A. F. and Christenssen, W. 2014. Effect of handling on fear reactions in young Icelandic horses. Equine Veterinary Journal. DOI: 10.111/ejv.12338
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!