Många av de studier som har gjorts för att undersöka hästars inlärning baseras på positiv förstärkning. Hästarna får helt enkelt foder eller godis när de ”gör rätt”. Det märkliga är att det knappt finns någon studie på hur just positiv förstärkning fungerar när det gäller träning under ryttare – och faktiskt väldigt få när det gäller regelrätt träning över huvud taget.
Text: Sara Slottner
Arkivfoto: Adobe Stock
Traditionellt används till absolut största delen negativ förstärkning vid ridning, en hjälp som slutar när hästen gör rätt. Men det finns det inte mycket forskning på heller.
Två nya studier, där forskarna har tittat på hur belöning kan fungera, presenterades dock på en konferens i Frankrike i somras. Det har tidigare visats genom studier att hästens hjärtfrekvens kan sänkas om man kliar den vid manken. Många ryttare gör detta även under träning som en form av belöning, men brittiska forskare har visat att det kanske inte har så stor positiv träningseffekt.
Tog hjälp av klicker
Forskarna delade upp 15 hästar i tre grupper och mätte hur lång tid det tog för dem att lära sig att utföra en uppgift på kommando, i det här fallet att nudda en kon med nosen. Första gruppen fick en morotsbit som belöning. Nästa grupp blev kliade på manken och den sista gruppen fick ingen belöning alls. I försöket använde forskarna sig av klickerträning – där klicket alltså följdes av antingen morot, kliande eller ingenting.
Efter en inlärningsperiod syntes tydliga skillnader. Morotsgruppen nuddade konen efter i genomsnitt 0,65 sekunder, medan de som blev kliade tog mer än 13 sekunder på sig. Morotsgruppen nuddade dessutom konen i 76 procent av fallen jämfört med 40 procent för gruppen som blev kliad – och 26 procent för de hästar som inte fick någon belöning alls.
Morot gav full pott
När försöket hade pågått i fem dagar var det tre hästar, alla från morotsgruppen, som utmärkte sig särskilt. De nuddade konen i 97 till 100 procent av fallen. I övriga grupper kom de aldrig över 40 procent.
”Foder verkar vara en mer effektiv belöning än att klia på manken för hästar”, skriver forskarna i sin presentation.
Sämre inlärning vid stress
I den andra studien hade franska forskare fyra grupper av hästar, där hästarna tränades med positiv eller negativ förstärkning – och med eller utan extra stressmoment. Uppgiften hästarna skulle lära sig var att gå till ett av två ställen, beroende på vart personen som utförde testet visade att de skulle gå.
De som tränades med positiv förstärkning fick foder när de gjorde rätt, de andra fick en fysisk bestraffning om de valde fel (beskrivs som "negativ förstärkning", men låter kanske snarare som just bestraffning, reds anm.).
I de grupper där det inte fanns något extra stressmoment syntes det ingen skillnad mellan hur bra hästarna lärde sig uppgiften beroende på träningsmetod. Men när hästarna utsattes för något plötsligt och oväntat, strax innan de skulle utföra uppgiften, hade de svårare att lära sig vad de skulle göra. Särskilt de hästar som tränades med positiv förstärkning.
Det var också stora skillnader mellan olika hästar när det gällde hur stressmomentet påverkade deras möjlighet att klara uppgiften.
Stora individuella skillnader
Forskarna såg även att hästarnas personlighet spelade roll för hur mycket de påverkades av olika behandling. De mest nervösa hästarna presterade till exempel bäst av dem som fick negativ förstärkning utan föregående stress, men sämst av dem som fick detta MED stress.
Ingen av studierna är särskilt omfattande, men är ett steg i att lära sig mer om hur hästar kan tränas. Detta på ett ur djurvälfärdsperspektiv bra och effektivt sätt.
”Det här ger kunskap om hur träning kan optimeras för varje häst, beroende på dess personlighet”, skriver forskarna.
Referenser:
Ellis, S. & Greening, L. 2016. Positively reinforcing an operant task using tactile stimulation and food - a comparison in horses using clicker training. Proceedings of the 12th International Equitation Science Conference, France 2016, s. 30.
Valenchon, M., Lévy, F., Moussu, C. & Lansade, L. 2016. Stress affects instrumental learning based on positive or negative reinforcement in interaction with personality in domestic horses. Proceedings of the 12th International Equitation Science Conference, France 2016, s. 29.
Under lördagen reds Grand Prix-klassen i världscupen i Neumünster. Rose Mathisen var enda svenska ryttare till start och kom åtta på Zuidenwind.
Janika Sprungers VM-häst Bacardi VDL ägdes av Georg Kähny. Nu har Jan Tops köpt hästen. Dock vet man ännu inte vem som blir topphästens nya ryttare.
Janika Sprunger världscupsegrare med Bacardi i Dubai tidigare i år
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
Med anledning av det aktuella smittoläget i Stockholmsområdet har SvRF infört ett frivilligt tävlingsstopp. Nu höjs röster för att detta ska utökas.
Till SVT Nyheter: ”Finns risk att man söker sig till angränsande distrikt”
Emelie Eriksson lämnade storstaden för att flytta till Dalarna och plugga häst. Där blev hon kvar och startade eget med fyra fyrbenta kollegor.
I helgen är en rad svenska toppryttare och tävlar i tyska Neumünster. Och redan sent på fredagskvällen visade hoppgänget framfötterna i 1,50.
Norska Christina Øynes arbetar sina hästar utan huvudlag. I filmen rider hon ut i en vinterklädd skog, i full galopp – på stoet Jebha.
Klippet har setts mer än 300 000 gånger: ”Jag älskar äventyr”
Med anledning av den rådande smittorisken i Stockholmsområdet stänger Ridskolan Strömshom sina stallar för besökande.
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Det börjar bli något av en tradition – Ung SWB:s träff på Flyinge under Bruksprovsveckan. Det blir proffsguidning och nätverkande.
Viktoria Carlerbäck är ny landslagsledare för ungdomslagen i fälttävlan, nu har hon kommit i gång med sitt arbete. Här berättar hon om uppdraget.
Den populära hoppserien Swedish 7-Star Spring Tour får en fortsättning under 2019. Samtliga tävlingar i touren ges femstjärnig status.
När Erika Jäderbergs häst insjuknade i vad som konstaterats vara EHV-4 startade en mängd ryktesspridningar. Det känns trist, menar hon.
Många vidtar åtgärder för att förhindra att smittorna sprids
Baltimore 1178 tävlades framgångsrikt av Malin Baryard Johnsson. För två år sedan blev han valack, nu står det dock klart att han bär anlag för WFFS.
Konstnärerna Jenny och Thomas reste till USA för att lära känna och kämpa för de vilda mustangernas bevarande. Här berättar de om upplevelserna.
Visar sina bilder och målningar på utställning: ”Många som kämpar”
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Det har skett flera utbrott av hästinfluensa ute i Europa. Hur kan influensan fortfarande ställa till stora bekymmer, när så många hästar vaccineras?
Efter en lång och framgångsrik karriär pensioneras Emerald van’t Ruytershof från tävlingsbanan. Hingsten har tävlats av världstrean Harrie Smolders.
Kajsa Boström ser positivt på inställda tävlingar i Stockholmsdistriktet. Hon menar att vi i smittotider måste ta ett större ansvar för tävling hinns med ändå.
"Träna på och höj din form så kommer du ännu bättre förberedd till tävling"
En häst i Sandvikens kommun har konstaterats vara drabbad av herpesviruset EHV-4. Högbo ridklubb samt två stall i Sundsvall väljer att stänga.
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.