I somras publicerades en studie där man undersökt skador i munnen på islandshästar, som uppkommit under tävling. Studien har redan fått så stort genomslag att vissa bett-typer har förbjudits på tävling av den internationella organisationen FEIF.
Text: Sara Ringmark
Foto: Dollar Photo Club
Skador i munnen, som kan relateras till användningen av bett och hårt spända nosgrimmor, har tidigare uppmärksammats i flera studier. Förekomsten av bettskador hos islandshästar har dock inte utretts tidigare, och på tävling i svårare klasser är de flesta typer av bett för ridhästar tillåtna.
Islandshästar tävlar i grenar som kräver både fart och samling. Högst krav på huvud- och halsposition, aktion och samling är det i klassen T1 – där man visar hästen i både samlad och ökad tölt.
Undersökning före tävling
I studien undersöktes hästar som deltog i de två största tävlingarna som hölls på Island 2012. Samtliga hästar undersöktes i munnen av ett team av veterinärer, och sår och svullnader noterades. De hästar som kvalificerade sig för final undersöktes sedan igen före finalen.
Totalt undersöktes 424 hästar före start och 77 av dem undersöktes två gånger. För de hästar som kvalificerat sig till final, och därmed undersöktes en andra gång, noterade man vilket bett hästen hade tävlats med i första omgången.
Vanligt med skador i munnen
Studien fann att 43 procent av hästarna hade anmärkningar i munnen före start. De flesta, 36 procent, hade mindre anmärkningar – men hos åtta procent av hästarna fann man allvarligare skador.
Mindre anmärkningar innebar ofta en svullnad på laner eller i kinderna alternativt mindre sår. Bland de allvarligare anmärkningarna fanns sår, svullnader och förtjockad slemhinna i främst kinderna och på lanerna.
Stångbett med tungfrihet värst
När undersökningen upprepades, på de hästar som kvalificerat sig för final, fann man att skadorna på lanerna hade ökat från 8 till 60 procent. I kinderna syntes dock ingen skillnad i mängden anmärkningar jämfört med undersökningen före tävlingen.
Hälften av hästarna som ridits på ett isländskt stångbett med oledad båge för tungfrihet hade skador på lanerna vid den andra undersökningen, men bara en av hästarna som reds på ett tränsbett. Å andra sidan hade de hästar som tävlats på tränsbett fler anmärkningar i kinderna än de som ridits på stång, något som bekräftas av tidigare studier. Hos hästar som ridits på stång med båge för tungfrihet var det dock fler anmärkningar som klassades som allvarliga än hos dem som ridits på tränsbett. Sammantaget var risken för skador på lanerna 75 gånger högre med stångbett med båge för tungfrihet, jämfört med tränsbett och isländsländska stångbett utan båge för tungfrihet. Man hittade också sår i kinderna hos de hästar som reds på stångbett, vilket troligtvis tyder på att dessa tränades på tränsbett hemma.
Mest skador i klassen T1
Ett intressant fynd var att hästar som tävlades i klassen T2 – där hästen visas upp i tölt i valfri fart, långsamt tempo och tölt utan tygelkontakt – inte hade några sår i munnen, trots att samtliga tävlades på stångbett med båge för tungfrihet. Även hos hästar som tävlades i pass var anmärkningarna få.
Flest anmärkningar fanns hos hästarna som tävlade i T1 (67 procent) och i den klassen användes även stångbett med tungfrihet frekvent. Förklaringen kan ligga i att det är olika krav på huvud- och halsposition och självbärighet i klasserna T1 och T2. I klassen T1 reds 83 procent av hästarna som kvalificerade sig för final på ett stångbett med båge, varför man kan anta att ett sådant bett hjälper ryttaren att rida hästen på ett sätt som premieras av domarna.
Förändrade bettregler
Med anledning av studiens resultat förbjöds stångbett med båge för tungfrihet förra året på islandshästtävlingar. I rapporter från muninspektioner, på tävlingar som hölls på Island i somras, framkommer att andelen hästar som fått anmärkningar på grund av skador i munnen minskat rejält och att allvarliga skador på lanerna nästan helt försvunnit.
Referens: Bjornsdottir, S., Frey, R., Kristjansson, T. och Lundström, T. Bit-related leisons inIcelandic competition horses. Acta Veterinaria Scandinavica 2014, 56:40.
Läs mer om de olika betten här.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!