En av föreläsningarna under SLU:s hästdag handlade om förekomsten av blodmask i sommarhagen.
Ett flertal forskare var på plats, liksom Hippson, när SLU arrangerade Hippocampusdagen den 31 oktober. Det hölls föredrag inom olika områden, här är en sammanfattning av fyra av dem.
Text: Julia Brente
Foto: Adobe Stock
Minskar mockning av sommarhagen risken för lilla blodmasken?
I ett arbete om inälvsmaskar undersöktes om mockning av sommarhagen minskar mängden parasiter. I undersökningen jämförde man två hagar. I båda hagarna gick samma tre hästar under ungefär sex veckor.
I den ena hagen mockade man en till två gånger i veckan och den andra lät man vara orörd. Hästarna stod i hagarna från mitten av juni till slutet av juli. För att undersöka hur mycket parasiter som fanns i hagarna tog forskarna gräsprover från juni till oktober.
De kom då fram till att i den hage man inte hade mockat exploderade antalet larver och man kunde se att det fanns tusentals. I den hage där man hade mockat blev det knappt femtio larver under dessa månader. Undersökningens slutsats blev att mockning av sommarhagen en till två gånger i veckan kommer att minska antalet parasiter.
Hur kollar man om hästen har EMS?
Ekvint metabolt syndrom, som också kallas för EMS, är en sjukdom som innebär att hästen blir insulinresistent. När man ska kolla om en häst har EMS använder man sig av glykossirap som ges via en spruta in i hästens mun. Innan detta görs ska hästen inte ha ätit på 10–12 timmar för att den ska ha tom magsäck.
Man väger hästen och mäter sedan upp hur mycket glykossirap man behöver använda för att kunna läsa av blodprovet. Efter 60–90 minuter tas ett blodprov. Utifrån det kan veterinären se hur mycket blodglukos hästen har och kan avgöra om hästen lider av EMS eller inte.
Hur säkras att ett dopningstest inte är kontaminerat?
När det testas om en häst har blivit dopad görs det inte endast ett test på det prov som kommer från den aktuella hästen, utan flera olika.
För att säkerställa att proven verkligen stämmer hanteras de på följande sätt: Det första provet görs med vanligt vatten, detta för att säkerställa att ingenting i labbet är kontaminerat innan man ska testa det prov man har fått från en häst. Efter att labbet har gjort provet på vattnet går man vidare till att analysera det från hästen. Efter det testar man även ett prov man vet ska vara negativt, samt ett man vet ska vara positivt. Allt för att till hundra procent kunna säga att det prov man har tagit på hästen stämmer.
Hur ska en fånghäst skos?
– Det finns inget definitivt svar på hur man ska sko en häst som har fång, säger Henrik Jansson under föreläsningen.
Att sko en häst med fång är precis som att sko vilken annan häst som helst, det avgörs från individ till individ. Om din häst har drabbats av fång är det viktigt att du ser till att göra allt du kan för att den ska kunna använda sina hovar så bekvämt som möjligt. Men bli inte förhastad. Om hästen har skor behöver du inte dra av dem direkt, trivs hästen med skorna är det bättre att låta dem vara.
Det viktigaste när du har en häst med fång är att du tar ut en hovslagare som du litar på och som gör jobbet bra.
Glöm heller inte bort att du inte ska stirra dig blind på att tån blir väldigt lång när hästen har fång. Även trakterna förstörs och när de börjar växa framåt och blir långa går det väldigt fort.
Föreläsarna:
Eva Osterman Lind – Parasiter och parasitbekämpning
Johan Bröjer – Ekvint metabolt syndrom
Matilda Salomonsson – Dopning
Ove Wattle och Henrik Jansson – Fång och hur man ska sko vid fång
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!