Forskning
Publicerad: 2018-11-13
En av föreläsningarna under SLU:s hästdag handlade om förekomsten av blodmask i sommarhagen.
Fyra lärdomar från Hippocampusdagen
Ett flertal forskare var på plats, liksom Hippson, när SLU arrangerade Hippocampusdagen den 31 oktober. Det hölls föredrag inom olika områden, här är en sammanfattning av fyra av dem.
Text: Julia Brente
Foto: Adobe Stock
Minskar mockning av sommarhagen risken för lilla blodmasken?
I ett arbete om inälvsmaskar undersöktes om mockning av sommarhagen minskar mängden parasiter. I undersökningen jämförde man två hagar. I båda hagarna gick samma tre hästar under ungefär sex veckor.
I den ena hagen mockade man en till två gånger i veckan och den andra lät man vara orörd. Hästarna stod i hagarna från mitten av juni till slutet av juli. För att undersöka hur mycket parasiter som fanns i hagarna tog forskarna gräsprover från juni till oktober.
De kom då fram till att i den hage man inte hade mockat exploderade antalet larver och man kunde se att det fanns tusentals. I den hage där man hade mockat blev det knappt femtio larver under dessa månader. Undersökningens slutsats blev att mockning av sommarhagen en till två gånger i veckan kommer att minska antalet parasiter.
Hur kollar man om hästen har EMS?
Ekvint metabolt syndrom, som också kallas för EMS, är en sjukdom som innebär att hästen blir insulinresistent. När man ska kolla om en häst har EMS använder man sig av glykossirap som ges via en spruta in i hästens mun. Innan detta görs ska hästen inte ha ätit på 10–12 timmar för att den ska ha tom magsäck.
Man väger hästen och mäter sedan upp hur mycket glykossirap man behöver använda för att kunna läsa av blodprovet. Efter 60–90 minuter tas ett blodprov. Utifrån det kan veterinären se hur mycket blodglukos hästen har och kan avgöra om hästen lider av EMS eller inte.
Hur säkras att ett dopningstest inte är kontaminerat?
När det testas om en häst har blivit dopad görs det inte endast ett test på det prov som kommer från den aktuella hästen, utan flera olika.
För att säkerställa att proven verkligen stämmer hanteras de på följande sätt: Det första provet görs med vanligt vatten, detta för att säkerställa att ingenting i labbet är kontaminerat innan man ska testa det prov man har fått från en häst. Efter att labbet har gjort provet på vattnet går man vidare till att analysera det från hästen. Efter det testar man även ett prov man vet ska vara negativt, samt ett man vet ska vara positivt. Allt för att till hundra procent kunna säga att det prov man har tagit på hästen stämmer.
Hur ska en fånghäst skos?
– Det finns inget definitivt svar på hur man ska sko en häst som har fång, säger Henrik Jansson under föreläsningen.
Att sko en häst med fång är precis som att sko vilken annan häst som helst, det avgörs från individ till individ. Om din häst har drabbats av fång är det viktigt att du ser till att göra allt du kan för att den ska kunna använda sina hovar så bekvämt som möjligt. Men bli inte förhastad. Om hästen har skor behöver du inte dra av dem direkt, trivs hästen med skorna är det bättre att låta dem vara.
Det viktigaste när du har en häst med fång är att du tar ut en hovslagare som du litar på och som gör jobbet bra.
Glöm heller inte bort att du inte ska stirra dig blind på att tån blir väldigt lång när hästen har fång. Även trakterna förstörs och när de börjar växa framåt och blir långa går det väldigt fort.
Föreläsarna:
Eva Osterman Lind – Parasiter och parasitbekämpning
Johan Bröjer – Ekvint metabolt syndrom
Matilda Salomonsson – Dopning
Ove Wattle och Henrik Jansson – Fång och hur man ska sko vid fång
Liknande webbartiklar
- Sockerhalt och aminosyror i fodret i fokus för EMS-forskare
- Ny gröda till hösilage – ska passa fånghästar
- Diabetesmedicin kan hjälpa hästar med fång: "Aldrig sett något så effektivt"
- Veterinären om betesreducerare, fång och EMS: ”Förr var betena inte lika näringsrika”
- Betessäsongen är här – se upp för fångrelaterade sjukdomar
- Feta hästar under lupp – här är senaste rönen
- Forskningskollen: Fel på fettcellerna och tarmväggen hos EMS-hästar
- Rätt sorts foder hjälper insulinresistenta hästar
- Fångföljetongen: Nytt om risker och behandlingar
- Forskningsstudie om halm som grovfoder

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!