Forskning
Publicerad: 2019-03-20
Foto: Adobe Stock
Gittan Gröndahl vill studera årets utbrott av EHV-1: ”Viktigt att få rätt diagnos snabbt”
Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär, och SVA hoppas få forskningsbidrag för att kunna studera årets utbrott av virusabort närmare. De vill få ökad kunskap om olika virusstammar och diagnostik, men även om hur kommunikationen om årets fall påverkat allmänhetens oro och beteende.
Gittan Gröndahl och SVA vill jämföra de virusstammar som förekommit i år med EHV-1-virus som diagnosticerats i Sverige vid andra fall av feber, kastning och/eller neurologisk sjukdom under tidigare år. De vill också jämföra dem med virusstammar som finns beskrivna internationellt.
– Då kan man se hur nära olika stammar är släkt med varandra, och analysera om vissa stammar är förknippade med mer allvarliga utbrott än andra. Det finns stammar med vissa kännetecken som har beskrivits som mer ”aggressiva” än andra, skriver Gittan i ett mejl till Hippson.
Rätt diagnos snabbt
I studien vill de kartlägga virusets DNA, så kallad sekvensering.
– SVA har stor erfarenhet och expertis på detta område för många olika smittämnen på olika djurslag, och vi har god kontakt med forskare i andra länder som arbetat just med hästens abortvirus, EHV-1.
De vill också dra nytta av lärdomar från årets utbrott när det gäller den bästa diagnostikmetoden i olika skeden av sjukdomen.
– Det är alltid viktigt att få rätt diagnos snabbt, när man har en smitta. Tyvärr finns det inte några hundraprocentiga metoder i varje givet läge, men med hjälp av forskning tas de bästa alternativen fram.
Viruset förflyttar sig i hästens kropp
Viruset EHV-1 förflyttar sig genom kroppen i olika faser. I början hittas det i nosen, senare i blodet och i olika organ, och så småningom kan man inte påvisa själva viruset längre utan bara mäta de antikroppar som bildats i blodet av immunförsvaret.
– Först bildas en sorts antikroppar akut, sedan en annan sort i ett senare skede. Alla dessa olika stadier överlappar varandra till viss del, och tiden för varje stadium kan se olika ut i olika förlopp av sjukdomen. När man, som i detta fall, har haft mycket allvarliga förlopp är det viktigt att dra lärdomar kring hur länge viruset befinner sig i varje fas, och hur analysmetoderna kan optimeras för att vara snabba och säkra.
Leder ofta till "publik panik"
En tredje sak som Gittan gärna skulle vilja ha studerat är kommunikation.
– Vi vet från andra utbrott utomlands att neurologisk virusabort ofta leder till ”publik panik”, eftersom det uppfattas som nytt, dödligt och sprider sig. Det är väldigt intressant hur den här händelsen med neurologisk virusabort i tre isolerade stall i en liten del av landet kommunicerades av olika aktörer, vilka vägar kommunikationen tog, och vad som sedan hände över landet från januari till mars. Och hur det utbrott på en internationell tävling där viruset faktiskt hade stor risk att spridas på riktigt, och även gjorde det, hanterades utan samma uppståndelse.
Vill studera kommunikationen
Gittan hoppas att någon som studerar kommunikation, särskilt riskkommunikation och sociala media, vill arbeta med dem och analysera hur olika händelser längs vägen påverkade den känsla av oro och kris som många upplevde i det första fallet, och som påverkade deras attityder och förändrade deras beteende.
– Många sökte aktivt information, var sökte de informationen och hur uppfattades den? Hur agerade man på den informationen? Många kände också behov av att sprida sin egen bild av läget, hur och till vem spred de den?
Rykten och konspirationsteorier
Både traditionella rådgivare, organisationer och experter samt media, men även drabbade djurägare och allmänheten själva, har lagt ned mycket tid på att svara på frågor och ge information utåt, menar Gittan. Rykten, åsikter och till och med konspirationsteorier har också spridits, vilket har spätt på behovet från allmänheten att söka information för att kunna sålla fram fakta i flödet.
– Vilka drivkrafter finns för det engagemang som har skett? Min personliga tolkning är att det bottnar i en gemensam omsorg om våra hästars bästa. Men det är också intressant att studera den misstänksamhet och irritation som i ett antal fall riktats mot andra aktörer, sådana som man kanske inte upplever sig trygg, nöjd och tillitsfull med, och studera hur sådan kommunikation eventuellt påverkar allmänheten som försöker följa utvecklingen.
Hitta ditt stos drömmatch på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin "Avelshingstar".
Samtliga hingstar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp sina hingstar på Hippson Market. Du behöver bara registrera ett företagskonto och skapa annonser för dina hingstar.
OBS! För att dina hingstar ska visas i Hippsons övriga kanaler måste du ha ett premiumkonto. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Bjerke Dyrehospital isolerat efter misstanke om EHV-1 på kliniken
- Smittskyddsråd för virusabort – så ska du som hästägare tänka
- SVA: Ökad risk för spridning av EHV-1
- Efter EHV-1-utbrottet: Stall Sandös hagar har släppts ur karantän
- Hästar döda efter utbrott av herpesvirus i Danmark: ”Värsta vi varit med om”
- Kartläggning av EHV-1-utbrottet i Valencia
- Hästar i Frankrike konstaterat smittade efter hemkomst
- Svensk häst som tävlades i Norge har testats positivt för EHV-1
- Biträdande statsveterinären om EHV-1: "Det är ingen epidemi utan ett utbrott"
- Vill få fler att stanna hemma: "Så kan vi förhoppningsvis få ett stopp på smittan"

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!