Forskning
Publicerad: 2019-03-20
Foto: Adobe Stock
Gittan Gröndahl vill studera årets utbrott av EHV-1: ”Viktigt att få rätt diagnos snabbt”
Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär, och SVA hoppas få forskningsbidrag för att kunna studera årets utbrott av virusabort närmare. De vill få ökad kunskap om olika virusstammar och diagnostik, men även om hur kommunikationen om årets fall påverkat allmänhetens oro och beteende.
Gittan Gröndahl och SVA vill jämföra de virusstammar som förekommit i år med EHV-1-virus som diagnosticerats i Sverige vid andra fall av feber, kastning och/eller neurologisk sjukdom under tidigare år. De vill också jämföra dem med virusstammar som finns beskrivna internationellt.
– Då kan man se hur nära olika stammar är släkt med varandra, och analysera om vissa stammar är förknippade med mer allvarliga utbrott än andra. Det finns stammar med vissa kännetecken som har beskrivits som mer ”aggressiva” än andra, skriver Gittan i ett mejl till Hippson.
Rätt diagnos snabbt
I studien vill de kartlägga virusets DNA, så kallad sekvensering.
– SVA har stor erfarenhet och expertis på detta område för många olika smittämnen på olika djurslag, och vi har god kontakt med forskare i andra länder som arbetat just med hästens abortvirus, EHV-1.
De vill också dra nytta av lärdomar från årets utbrott när det gäller den bästa diagnostikmetoden i olika skeden av sjukdomen.
– Det är alltid viktigt att få rätt diagnos snabbt, när man har en smitta. Tyvärr finns det inte några hundraprocentiga metoder i varje givet läge, men med hjälp av forskning tas de bästa alternativen fram.
Viruset förflyttar sig i hästens kropp
Viruset EHV-1 förflyttar sig genom kroppen i olika faser. I början hittas det i nosen, senare i blodet och i olika organ, och så småningom kan man inte påvisa själva viruset längre utan bara mäta de antikroppar som bildats i blodet av immunförsvaret.
– Först bildas en sorts antikroppar akut, sedan en annan sort i ett senare skede. Alla dessa olika stadier överlappar varandra till viss del, och tiden för varje stadium kan se olika ut i olika förlopp av sjukdomen. När man, som i detta fall, har haft mycket allvarliga förlopp är det viktigt att dra lärdomar kring hur länge viruset befinner sig i varje fas, och hur analysmetoderna kan optimeras för att vara snabba och säkra.
Leder ofta till "publik panik"
En tredje sak som Gittan gärna skulle vilja ha studerat är kommunikation.
– Vi vet från andra utbrott utomlands att neurologisk virusabort ofta leder till ”publik panik”, eftersom det uppfattas som nytt, dödligt och sprider sig. Det är väldigt intressant hur den här händelsen med neurologisk virusabort i tre isolerade stall i en liten del av landet kommunicerades av olika aktörer, vilka vägar kommunikationen tog, och vad som sedan hände över landet från januari till mars. Och hur det utbrott på en internationell tävling där viruset faktiskt hade stor risk att spridas på riktigt, och även gjorde det, hanterades utan samma uppståndelse.
Vill studera kommunikationen
Gittan hoppas att någon som studerar kommunikation, särskilt riskkommunikation och sociala media, vill arbeta med dem och analysera hur olika händelser längs vägen påverkade den känsla av oro och kris som många upplevde i det första fallet, och som påverkade deras attityder och förändrade deras beteende.
– Många sökte aktivt information, var sökte de informationen och hur uppfattades den? Hur agerade man på den informationen? Många kände också behov av att sprida sin egen bild av läget, hur och till vem spred de den?
Rykten och konspirationsteorier
Både traditionella rådgivare, organisationer och experter samt media, men även drabbade djurägare och allmänheten själva, har lagt ned mycket tid på att svara på frågor och ge information utåt, menar Gittan. Rykten, åsikter och till och med konspirationsteorier har också spridits, vilket har spätt på behovet från allmänheten att söka information för att kunna sålla fram fakta i flödet.
– Vilka drivkrafter finns för det engagemang som har skett? Min personliga tolkning är att det bottnar i en gemensam omsorg om våra hästars bästa. Men det är också intressant att studera den misstänksamhet och irritation som i ett antal fall riktats mot andra aktörer, sådana som man kanske inte upplever sig trygg, nöjd och tillitsfull med, och studera hur sådan kommunikation eventuellt påverkar allmänheten som försöker följa utvecklingen.
Hitta ditt stos drömmatch på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin "Avelshingstar".
Samtliga hingstar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp sina hingstar på Hippson Market. Du behöver bara registrera ett företagskonto och skapa annonser för dina hingstar.
OBS! För att dina hingstar ska visas i Hippsons övriga kanaler måste du ha ett premiumkonto. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Bjerke Dyrehospital isolerat efter misstanke om EHV-1 på kliniken
- Smittskyddsråd för virusabort – så ska du som hästägare tänka
- SVA: Ökad risk för spridning av EHV-1
- Efter EHV-1-utbrottet: Stall Sandös hagar har släppts ur karantän
- Hästar döda efter utbrott av herpesvirus i Danmark: ”Värsta vi varit med om”
- Kartläggning av EHV-1-utbrottet i Valencia
- SVA om EHV-1 på Mantorp: "Tävlingarna hölls separerade från den drabbade verksamheten"
- Hästar i Frankrike konstaterat smittade efter hemkomst
- Svensk häst som tävlades i Norge har testats positivt för EHV-1
- Biträdande statsveterinären om EHV-1: "Det är ingen epidemi utan ett utbrott"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!