Hästen på bilden deltog inte i testet.
Materialet i stallinredningen ska ha tillräcklig hållfasthet för att stå emot hästsparkar. Det står i djurskyddsföreskrifterna. Problemet är att ingen vet hur hård en hästspark är.
Text: Sara Slottner
Foto: Cajsa Ekström
Tidigare har man mest beräknat förmodad tidigare hållfasthet på redan söndersparkad boxinredning. När olyckan redan har varit framme har man alltså kunnat konstatera att stallinredningen var för klen. Inget som kräver forskningskompetens precis.
För att råda bot på kunskapsluckan och göra det lättare för tillverkare – och köpare – att veta vad godkänd stallinredning är, har forskare på Alnarp gjort en inledande studie. För att undersöka hur hårt hästar sparkar utrustade de boxväggarna mellan ”kända sparkare” på Uddetorp, Flyingeby och Jägersro med en mätvägg. Mätinstrumentet fick sitta kvar i drygt ett halvår och totalt samlade de ihop 481 sparkar, som var tillräckligt hårda för att hamna över ett i förväg uppsatt tröskelvärde.
Använde även sparksimulator
I Uddetorp var det två varmblodiga ston som fick sparka, på Jägersro var det elva travare som ”hjälpte till” och i det sista stallet – Flyingeby – var det tre varmblodiga ston. Den tyngsta hästen i studien vägde 660 kilo och det, tillsammans med att hästarna var av i stort sett samma typ, får ses som en brist i studien.
Metoden med att installera mätutrustning i befintliga boxar visade sig fungera bra, men är inte särskilt användbar för att testa olika material. Därför jämfördes även resultaten med en konstgjord hästspark, eller sparksimulator. Det var en konstruktion med en vikt som släpptes från en viss höjd. Resultaten tyder på att den går bra att använda som substitut för riktiga sparkar, när det gäller att testa stallinredning.
Hårda, snabba sparkar
De flesta sparkarna låg under 1924 N (Newton), men den kraftigaste sparken mättes till 8700 N. Forskarna såg också tydligt att hästarna sparkade mest i samband med att det hände något i stallet, exempelvis utfodring eller utsläpp.
Smällen vid en spark var extremt kort, ofta under 0,03 sekunder. I sådana sammanhang pratar man om impuls och det mäts i enheten Ns (Newtonsekunder). Det högsta registrerade impulsvärdet var 131 Ns, vilket motsvarar runt 300 joule anslagsenergi. I sina slutsatser rekommenderar forskarna att boxinredning för hästar upp till 700 kilo ska tåla åtminstone 150 Ns.
När de testade sparksimulatorn mot boxgaller trängde den igenom det lättare än vad de hade förutspått. Rutgaller däremot, som har börjat dyka upp på senare år, klarade sig utan synliga skador. Inte ens vid 910 joule trängde den konstgjorda sparken igenom det.
Forskarna skriver som brasklapp att tester måste göras på flera hästar och att ”hästar förmodligen kan sparka hårdare än vad som registrerades i vår studie”.
Referens:
von Wachenfelt, H., Nilsson, C. & Ventorp, M. 2013. Measurement of kick loads from horses on stable fittings and building elements. Biosystems Engineering, vol. 116, nr. 4, s. 487-496.
http://pub.epsilon.slu.se/10949/7/wachenfelt_etal_131220.pdf
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!