Forskning
Publicerad: 2022-11-11
Hästägare ”extremt dåliga på att känna igen rädsla”
Forskning från Storbritannien visar stora brister i hur hästägare tolkar och läser av hästens beteende. Forskarna menar att det är en viktig välfärdsfråga, och kopplar det bland annat till FEI:s mål om en ”happy athlete”.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Ända från att vi är nybörjare får vi lära oss att hästen är ett flyktdjur. Det gäller att förutse vad den kan bli skrämd av, förebygga att det sker och samtidigt vara beredd om det trots allt händer ändå. Detta till trots så verkar det som om vi allt för ofta missar signaler av rädsla hos våra hästar, särskilt om de är subtila. Förutom att det blir en välfärdsfråga för hästarna så är det en säkerhetsrisk för oss människor, då många olyckor där hästar är inblandade handlar om att hästen blivit rädd eller orolig.
Trots detta menar forskare att en av de viktigaste faktorerna som påverkar hästarnas välfärd negativt är att personer som hanterar hästarna inte känner igen tecken på rädsla hos dem. Tidigare studier har visat att hästägare är dåliga på att uppmärksamma beteenden som tyder på smärta eller obehag i samband med rykt, sadling och tränsning, som till exempel om hästen gnisslar tänder eller vänder bort huvudet.
Bettlöst tolkas förmildrande
Ett brittiskt forskarlag har i år kommit ut med intressanta, om än inte så smickrande, resultat om hästägare och hästarnas rädsla. Redan för några år sedan började de att undersöka hur väl hästmänniskor ser om en häst är rädd eller orolig, då genom att använda sig av sociala medier. De lät personer i hästgrupper på Facebook titta på och kommentera sex filmer, som hade valts ut för att de representerade beteenden som tyder på att hästarna kände exempelvis rädsla eller smärta. Även etologer med inriktning mot häst fick titta på samma filmer.
Vissa av de beteenden som visades tolkades på ett riktigt sätt, medan det visade sig att i filmer där man använde sig av så kallat ”natural horsemanship” och ridning med bettlöst träns tolkade man ofta felaktigt upplevelsen som positiv för hästen. Vissa som faktiskt såg de negativa tecknen uppgav ändå att de skulle ha varit nöjda om det hade varit deras häst som hade tränats så.
Det fanns ingen tydlig skillnad i svaren beroende på ålder eller erfarenhet hos de som svarade, personer som uppgivit att de var intresserade av klickerträning hade däremot mer likartade svar som etologerna jämfört med övriga svarande.
Ifrågasätter ”Happy athlete”
Forskarna skriver apropå FEI:s mål om ”the happy athlete/den glada atleten” att ”uppfattningen om ”happy athlete” är meningslös om människor misslyckas med att känna igen frånvaron av glädje, missta negativa välfärdssituationer som positiva och ibland skulle fortsätta med träning även om de faktiskt uppmärksammar att den har en negativ inverkan på hästen”.
I sin senaste studie intervjuade de brittiska forskarna nio personer som arbetade praktiskt med hästens beteende, rådgivning och träning av ägare och hästar. Eftersom det är en bransch med många gråzoner valde forskarna att enbart kontakta personer registrerade i Animal Behaviour and Training Council, vilket bland annat säkerställer att de har läst till exempel etologi och använder sig av vetenskapligt belagda metoder.
I studien pratade de bland annat i vilken utsträckning hästägarna kunde tolka signaler som tydde på rädsla eller oro hos hästen, hur de reagerade om rädsla gavs som förslag på orsaken till hästens beteende och vilka förklaringar hästägarna framförde under diskussionerna. Beteenden och uttryck som kan associeras med rädsla är till exempel ryckningar och rynkor kring ögonen, blinkningar, uppspärrade ögon med triangelform, muskelanspänning, undvikande eller en piskande svans.
”Extremt dåliga”
I svaret på frågan ”Hur väl känner folk igen rädsla och/eller oro hos hästar?” utkristalliserades tre teman i intervjusvaren:
- De är extremt dåliga på att känna igen rädsla och oro hos hästar
- Vissa känner igen signaler som tyder på rädsla och/eller oro men bara de stora signalerna, som stegrande eller flykt, inte subtila signaler som spänning i ansiktet eller undvikandebeteenden genom exempelvis tvekan i steget
- Rädsla och/eller oro misstolkas eller benämns ofta fel.
Samma teman kom igen i även i de efterföljande frågeställningarna och forskarna skriver att de blev genomgående för hela studien.
Två av hundra ser oro
De intervjuade menar att det är vanligt att alla har missat hästen subtila signaler och det är inte förrän den har pushats över en gräns, och tecknen blir betydligt kraftfullare, som man märker att den är rädd. ”Jag kan komma på kanske två ägare av hundratals som har uppmärksammat oro på lägre nivå, i form av kroppsspråk, ansiktsuttryck, ljud och liknande. Det är icke-existerande för det lärs inte ut” säger en av de intervjuade.
Undvikande beteenden tolkas ofta som att hästen är olydig eller busig, oro kan tolkas som att hästen har mycket energi. ”Jag skulle säga att nästan alla av de fall jag har haft där jag har åkt ut till ett ”aggressionsfall” har visat sig inte handla om det alls”, beskriver en annan intervjuperson. Många gånger sätts personlighetsetiketter på hästen, och man nöjer sig med att ”det är bara sån han är”.
Svårt acceptera
Många har svårt att acceptera att deras häst skulle vara rädd, när de får höra förklaringen till det oönskade beteendet. De kan till exempel inte föreställa sig att den buffliga och stökiga hästen skulle vara rädd – borde den inte springa i väg bara då? Ett annat hinder är när hästens rädslor inte passar in i det som man hade tänkt använda hästen till. En häst som är rädd och orolig för transportering skulle ju exempelvis må bättre om den slapp åka så mycket, men har ägaren stora tävlingsambitioner kan man helt enkelt bortse från det. Man vill visserligen lösa problemet, men att ta bort det som orsakar problemet ses inte som ett alternativ, skriver forskarna. Det kan vara nog så svårt att acceptera att hästen är rädd för en specifik sak eller situation. Men intervjuerna visar att det som blir allra svårast att ta in är om det som hästen är rädd för visar sig vara dig.
Referenser:
Rogers, Suzanne, & Catherine Bell. 2022. "Perceptions of Fear and Anxiety in Horses as Reported in Interviews with Equine Behaviourists" Animals 12, no. 21: 2904. https://doi.org/10.3390/ani12212904
Bell, Catherine, Suzanne Rogers, Julie Taylor, & Debbie Busby. 2019. "Improving the Recognition of Equine Affective States" Animals 9, no. 12: 1124. https://doi.org/10.3390/ani9121124
Varannan vecka berättar husdjursagronomen och journalisten Sara Bref (tidigare Slottner) om aktuell hästforskning här på Hippson.se.

Tipsa!
Finns det något du skulle vilja veta mer om? Lämna gärna förslag till Sara, även om hon inte kan lova att alla era "önskeämnen" tas upp: sarabref79@gmail.com
taggar
Liknande webbartiklar
- Hästen: ”Det jag inte ser kan inte flytta på sig”
- Många märker inte att hästen har ont när de sadlar
- Tarmfloran kan kopplas till mental hälsa
- Forskarna: Slopa ”flockledartänket”
- Ponny som visar aggressivt beteende efter köpet – kan den reklameras?
- Forskning om hästens känslor beviljas medel: ”Kan motverka att hästar far illa”
- Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
- Så lär Lina Zacha hästen att "parkera" vid pallen
- Hästen hjälper till vid uppsittningen
- Risk att sadel med smal midja orsakar högt tryck

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!