I år har det kommit två nya studier som handlar om hur hästar ser färger. Båda är av praktisk betydelse, det handlar om säkerhetsaspekten i hur hästar uppfattar ett hinder och om hur de föredrar att få sitt vatten serverat.
Text: Sara Bref
Någon som inte kan se färger alls kallas för monokromat. Mono syftar i det här fallet på att det bara finns en typ av tappar i ögat. Människor har normalt tre typer av tappar, vi är trikromater. Om bara två typer av tappar fungerar (dikromat) har personen defekt färgseende, till exempel att man är röd-grön färgblind. Hästar är dikromater, och uppfattar alltså färger annorlunda än vad vi gör. De kan se färger längs skalan från blå till gul, men har svårt att skilja mellan till exempel röd, orange och grön om inte färgerna också skiljer sig i klarhet. Hur färgerna uppfattas beror även på ljusförhållanden.
Hästen uppfattar inte färg på samma sätt
Eftersom vi använder oss av vårt färgseende när vi till exempel designar hinder eller banmarkeringar, så är det långt ifrån säkert att de färger vi väljer fungerar väl för hästen. Ett forskarpar från University of Exeter i Storbritannien menar att detta blir en säkerhetsfråga inom till exempel hinderlopp, då det är av yttersta vikt att hästen uppfattar hindret på rätt sätt. Inom hoppning är frågan lite annorlunda, då en avsiktlig användning av för hästen svårtolkade färger kan bli en del av svårigheten, och därmed utslagsgivande på banan.
Orange smälter in
Forskarna bestämde sig för att undersöka färgen orange, och hur den uppfattas jämfört med andra färger, eftersom hindren i hinderloppen märks med just orange. Forskarna tittade både genom ett filter, som ska visa för oss hur hästarna uppfattar färger, och lät även hästarna hoppa med olika färger för att se hur de reagerade. Precis som de förutspått syntes de nuvarande orangea markeringarna dåligt för hästarna. Det visade sig även att matta färger medförde en större kontrast än blanka färger. Matt, flourescerande gul var den färg som hästarna kunde se bäst mot hinderhäckarna. Även vit och blå fungerade bättre än den nuvarande orangea. Forskarna poängterar att det är just den flourescerande gula som det gäller, har man inte möjlighet att måla med den utan väljer en vanlig gul färg så kommer den mycket lättare att smälta ihop med förgrunden eller någon växtlighet.
Vädret påverkar
Beroende på hur solen stod, eller om den var skymd bakom molnen, skilde det stort mellan hur färgerna uppfattades. Hästarna hoppade annorlunda på de ”nya” färgerna, med exempelvis en större avsprångsvinkel på de blåmarkerade hindren, och landade närmare bakom de flourescerande gula. Hästarna fick dock bara tre försök på sig, och skillnaderna i språnget mattades av något för varje försök, så det är svårt att säga om det var ett mått av överraskning som gjorde att hästarna hoppade annorlunda.
”Efter att ha ridit över hinder med olika färger var det tydligt för mig att hästarna reagerade annorlunda gentemot vissa färger och visade hindren mer respekt. Jag är säker på att andra ryttare kommer att känna samma sak och det här känns som en bra idé och en möjlighet att göra sporten säkrare för både hästar och jockeys”, säger Ian Popham till tidskriften Horse Journals. Popham är pensionerad jockey och han red alla hästarna i studien. Forskarna efterlyser tester under autentiska förutsättningar, det vill säga under ett helt lopp.
Drack mindre ur röd hink
Turkiska forskare har också publicerat ny forskning om hästar och deras färgseende. De har undersökt vilka färger hästarna verkar gilla bäst, åtminstone när det kommer till vattenhinkar. Studien är liten och man kan inte dra för stora växlar på det, men resultatet är tydligt och försökets upplägg är ambitiöst. Forskarna använde sig av tre fullblod och tre haflinger, och lät dem helt enkelt dricka ur hinkar av samma modell men med sex olika färger. Hästarna studerades sedan i hagen, där de hade tillgång till alla hinkar. Varje dag bytte hinkarna plats med varandra så att varje hink hade stått på alla platser. Varje häst studerades med andra ord i sex dagar, och man mätte hur mycket hästen hade druckit ur de olika hinkarna. Hästarna drack mest ur turkosa hinkar, 6,8 liter i genomsnitt. Röda hinkar drack de minst ur, 2,8 liter. Ordningsföljden från mest populär till minst var turkos, ljusblå, ljusgrön, grön, gul, röd. Forskarna råder därför att använda ljusa färger hellre än mörka, och blåaktiga hellre än rödaktiga, men det behövs mer forskning för att förstå hur hästars drickbeteende påverkas av färger.
Referenser:
Paul, S.C. & Stevens, M. 2019. Horse vision and obstacle visibility in horseracing, Applied Animal Behaviour Science, vol. 222, 104882, ISSN 0168-1591, https://doi.org/10.1016/j.applanim.2019.104882.
Yildirim, F. & Yildiz, A. 2020. Water bucket colour preference in horses. Australian Journal of Veterinary Science, vol. 52, s. 49-54.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!