Forskning
Publicerad: 2023-05-12
[FORSKNINGSKOLLEN] Hästen ser ut att känna smärta på samma sätt som vi
Trots att man egentligen inte visste, har det länge hetat att hästar har tjock hud och att de inte är så känsliga för smärta. Även inom vetenskapen grupperades hästar tidigare tillsammans med pachyderms, tjockhudingar, som elefanter, flodhästar och grisar, efter de grekiska orden ”pachys”=tjock och ”derma”=hud. Ett rapp med spöet gör mycket ondare på oss än på dem, har det hetat. Men det har inte stöd i forskningen.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Som ett led i att fundera över reglementet för spöanvändning inom hästkapplöpningar engagerades forskare från Australien och Nya Zeeland för att försöka reda ut hur hästens känsel egentligen fungerar, rent fysiskt. Området visade sig vara relativt obeforskat, vilket kan tyckas anmärkningsvärt eftersom man inom ridning och annan hästhantering ofta använder sig av taktila signaler för att kommunicera med hästen. Men man visste alltså inte egentligen hur deras känsel skilde sig från vår, om den gjorde det.
Tidigare studier har inte riktigt rätat ut frågetecknen, även om vi har kommit längre än att kalla dem tjockhudingar. Man har mätt hästens hud till mellan 1,2 och 7 millimeter, men hudens tjocklek säger inte så mycket om hur känslig den är, menar forskarna. Däggdjur känner nämligen främst smärta i det yttersta hudlagret, epidermis, eller överhuden. Det är där de allra flesta smärtreceptorerna sitter. Forskarlaget menade därför att det är överhuden som är mest intressant att undersöka för att försöka förstå hur hästar känner smärta.
Studerade huden på rumpan
Forskarna använde hud från 20 hästar av fullblodstyp som var uppsatta för avlivning. Efter avlivningen tog forskarna hudprover från korset. Hud från motsvarande kroppsdel på människa fick man från tio nyligen infrusna, avlidna individer vars kroppar sparats vid Macquarie University, Australien. Resultaten från forskarnas analys visade att hästarna och människorna i studien hade lika tjock överhud där proverna togs, åtminstone om man jämförde med hästarnas vänstra sida. På högersidan hade hästarna marginellt tjockare överhud, vilket i sig är ett anmärkningsvärt fynd. Det har aldrig visats en sådan oliksidighet när det gäller hudtjocklek hos någon art, eller på någon kroppsdel, enligt vad forskarna vet. Däremot kan förtjockning uppkomma vid kroniska skador. När hela huden mättes däremot, inte bara överhuden, hade hästarna tjockast. Men det är förmodligen alltså inte relevant när det kommer till smärta.
Mer lika än olika
När forskarna räknade antalet nervändar i överhuden fann de heller ingen skillnad. På pappret ser det alltså ut som om vi och hästarna skulle kunna känna smärta på samma sätt. Men den slutsatsen går inte att dra riktigt, påpekar forskarna samtidigt. Hur smärta upplevs, och hur ont en viss sak gör, kan ju skilja sig markant även mellan två människor, två individer av samma art, utan att det finns fysiska skillnader. Smärta är ett allt för komplext fenomen för att kunna beskrivas på papper, men det finns åtminstone inga fysiska bevis för att hästarna skulle vara mycket tåligare än oss när det kommer till ur ont saker gör. ”… människor och hästar har jämförbara anatomiska strukturer för att känna smärta från huden”, skriver forskarna.
Hormoner kan påverka
Forskare från Schweiz och Skottland har visat att hästar som krubbiter verkar reagera mer på taktilt stimuli än vad icke-krubbitande hästar gör. Forskarna föreslår att det kan bero på förändringar när det gäller exempelvis hormonet dopamin, eller andra substanser som påverkas av kronisk stress. I sin diskussion skriver de att det kanske kan vara så att vissa hästar har en medfödd ökad risk för att utveckla stereotypa beteenden, som kan kopplas ihop med just de här skillnaderna. Forskningen visar också att det här med känsel och smärta är svårt att mäta och räkna på.
Maria Vilain Rørvang på SLU i Alnarp har tillsammans med kollegor från Australien och Frankrike har skrivit en omfattande översikt över hästens sinnen, där de bland annat går igenom känseln men även övriga sinnen och hur de fungerar. Artikeln om överhudens tjocklek kom nästan samtidigt, så den har inte hunnit tas upp där, men i övrigt är det ett mycket bra lästips för den som vill nörda ner sig!
Referenser:
Freymond, S.B., Bardou, D., Beuret, S., Bachmann, I., Zuberbühler, K. & Briefer, E.F. 2019. Elevated Sensitivity to Tactile Stimuli in Stereotypic Horses, Front. Vet. Sci., 31 May 2019, Vol. 6. https://doi.org/10.3389/fvets.2019.00162
Rørvang, M.V., Nielsen, B.L. & McLean, A.N. 2020. Sensory Abilities of Horses and Their Importance for Equitation Science, Front. Vet. Sci., 9 Sept 2020, Vol. 7. https://doi.org/10.3389/fvets.2020.00633
Tong, L., Stewart, M., Johnson, I., Appleyard, R., Wilson, B., James, O., Johnson, C. & McGreevy, P. 2020. A Comparative Neuro-Histological Assessment of Gluteal Skin Thickness and Cutaneous Nociceptor Distribution in Horses and Humans. Animals. 2020, Vol. 10(11):2094. https://doi.org/10.3390/ani10112094
Varannan vecka berättar husdjursagronomen och journalisten Sara Bref (tidigare Slottner) om aktuell hästforskning här på Hippson.se.

Tipsa!
Finns det något du skulle vilja veta mer om? Lämna gärna förslag till Sara, även om hon inte kan lova att alla era "önskeämnen" tas upp: sarabref79@gmail.com
taggar
Liknande webbartiklar
- ”Hästen grimaserade av smärta” – sant visar ny avhandling
- Stor genomgång av forskning om alternativ behandling
- Mer hagtid = färre senskador
- Forskning: Mattes lilla älskling lyssnar bäst på bebisprat
- Forskningskollen: Vi borde bry oss om vad hästen tycker när vi ryktar
- Så påverkar en försenad frukost hästarna
- Forskningskollen: Hästar bidrar till covid-behandling
- Sadeltvång kan vara tecken på oupptäckt magsår
- Forskningskollen: Till fuxstonas försvar
- Hästar gillar turkos men ser inte orange

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!