Är din häst extra frusen, eller är det du själv som behöver mer kläder? Nu finns det faktiskt vetenskapliga belägg för att hästar är individer – även när det kommer till om de vill värma sig eller inte.
Text: Sara Slottner
Foto: Dollar Photo Club
Det kanske inte låter särskilt revolutionerande, men de här rönen visar att det inte alltid går att använda tabeller och matematik för att räkna ut vilka behov hästen har.
Vindskydd kan ersätta täcke
Vi går mot ljusare tider, nu börjar solen till och med att värma lite när den tittar fram. Härligt, men det skapar huvudbry hos den hästägare som väljer att täcka sin häst. Kalla morgnar kan ju följas av relativt varma dagar med risk för att hästen blir för varm.
Ett vindskydd eller en ligghall kan vara en lösning på problemet. Då kan hästarna själva reglera hur de vill ha det beroende på väderlek. Och det finns verkligen individuella skillnader, det visar ett norskt forskningsprojekt.
Testade med tillskottsvärme
Forskarna gav 22 ridskolehästar och ridskoleponnyer tre val under vinter och tidig vår; ligghall, ligghall med tillskottsvärme eller att stanna utomhus. Hästarna valde oftast att vara ute, även om det var kallt och blött. När solen sken och det inte blåste var de ute nästan 90 procent av tiden. Små kallblod var i genomsnitt ute 80 procent av tiden medan de lättare hästarna valde ligghall i omkring 65 procent av studien.
Om det var kallt, blött och blåsigt nyttjades den uppvärmda ligghallen betydligt flitigare av hästarna. Vissa hästar valde i stort sett alltid uppvärmt, medan andra nästan aldrig gick dit. Det kan alltså finnas vetenskapliga belägg för att en del hästar är extra frusna.
När det blev riktigt dåligt väder kom till och med de stora kallbloden över till den varma delen.
Varje häst är unik
En av forskarna, Grete Jørgensen, poängterade just vikten av att se hästarna som individer i en intervju med den amerikanska tidningen The Horse. ”Varje häst är unik och man ska aldrig anta att hästen är kall baserat på utseende, ras eller vad de du delar stall med tycker”, säger hon.
Samma häst kan dessutom ha olika förutsättningar att klara av skiftande väderlek beroende på sådant som utfodring, träningsstatus och stigande ålder.
Grete Jørgensen medgav också att en uppvärmd ligghall kanske inte är praktiskt genomförbart att ha. ”Vi strävade aldrig efter att det skulle vara en praktisk lösning för hästägare att överväga.”
Forskarna använde tillskottsvärmen i studien för att försöka mäta om hästarna ville ha ännu mer värme än vad de kunde få genom skydd mot vind och regn.
Referens:
Jørgensen, G.H., Aanensen, L., Mejdell, C.M. & Bøe, K.E. 2015. Preference for shelter and additional heat in horses exposed to Nordic winter conditions. Equine Veterinary Journal, 2015 Oct 28. doi: 10.1111/evj.12522.
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!