Är din häst extra frusen, eller är det du själv som behöver mer kläder? Nu finns det faktiskt vetenskapliga belägg för att hästar är individer – även när det kommer till om de vill värma sig eller inte.
Text: Sara Slottner
Foto: Dollar Photo Club
Det kanske inte låter särskilt revolutionerande, men de här rönen visar att det inte alltid går att använda tabeller och matematik för att räkna ut vilka behov hästen har.
Vindskydd kan ersätta täcke
Vi går mot ljusare tider, nu börjar solen till och med att värma lite när den tittar fram. Härligt, men det skapar huvudbry hos den hästägare som väljer att täcka sin häst. Kalla morgnar kan ju följas av relativt varma dagar med risk för att hästen blir för varm.
Ett vindskydd eller en ligghall kan vara en lösning på problemet. Då kan hästarna själva reglera hur de vill ha det beroende på väderlek. Och det finns verkligen individuella skillnader, det visar ett norskt forskningsprojekt.
Testade med tillskottsvärme
Forskarna gav 22 ridskolehästar och ridskoleponnyer tre val under vinter och tidig vår; ligghall, ligghall med tillskottsvärme eller att stanna utomhus. Hästarna valde oftast att vara ute, även om det var kallt och blött. När solen sken och det inte blåste var de ute nästan 90 procent av tiden. Små kallblod var i genomsnitt ute 80 procent av tiden medan de lättare hästarna valde ligghall i omkring 65 procent av studien.
Om det var kallt, blött och blåsigt nyttjades den uppvärmda ligghallen betydligt flitigare av hästarna. Vissa hästar valde i stort sett alltid uppvärmt, medan andra nästan aldrig gick dit. Det kan alltså finnas vetenskapliga belägg för att en del hästar är extra frusna.
När det blev riktigt dåligt väder kom till och med de stora kallbloden över till den varma delen.
Varje häst är unik
En av forskarna, Grete Jørgensen, poängterade just vikten av att se hästarna som individer i en intervju med den amerikanska tidningen The Horse. ”Varje häst är unik och man ska aldrig anta att hästen är kall baserat på utseende, ras eller vad de du delar stall med tycker”, säger hon.
Samma häst kan dessutom ha olika förutsättningar att klara av skiftande väderlek beroende på sådant som utfodring, träningsstatus och stigande ålder.
Grete Jørgensen medgav också att en uppvärmd ligghall kanske inte är praktiskt genomförbart att ha. ”Vi strävade aldrig efter att det skulle vara en praktisk lösning för hästägare att överväga.”
Forskarna använde tillskottsvärmen i studien för att försöka mäta om hästarna ville ha ännu mer värme än vad de kunde få genom skydd mot vind och regn.
Referens:
Jørgensen, G.H., Aanensen, L., Mejdell, C.M. & Bøe, K.E. 2015. Preference for shelter and additional heat in horses exposed to Nordic winter conditions. Equine Veterinary Journal, 2015 Oct 28. doi: 10.1111/evj.12522.
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!