Är din häst extra frusen, eller är det du själv som behöver mer kläder? Nu finns det faktiskt vetenskapliga belägg för att hästar är individer – även när det kommer till om de vill värma sig eller inte.
Text: Sara Slottner
Foto: Dollar Photo Club
Det kanske inte låter särskilt revolutionerande, men de här rönen visar att det inte alltid går att använda tabeller och matematik för att räkna ut vilka behov hästen har.
Vindskydd kan ersätta täcke
Vi går mot ljusare tider, nu börjar solen till och med att värma lite när den tittar fram. Härligt, men det skapar huvudbry hos den hästägare som väljer att täcka sin häst. Kalla morgnar kan ju följas av relativt varma dagar med risk för att hästen blir för varm.
Ett vindskydd eller en ligghall kan vara en lösning på problemet. Då kan hästarna själva reglera hur de vill ha det beroende på väderlek. Och det finns verkligen individuella skillnader, det visar ett norskt forskningsprojekt.
Testade med tillskottsvärme
Forskarna gav 22 ridskolehästar och ridskoleponnyer tre val under vinter och tidig vår; ligghall, ligghall med tillskottsvärme eller att stanna utomhus. Hästarna valde oftast att vara ute, även om det var kallt och blött. När solen sken och det inte blåste var de ute nästan 90 procent av tiden. Små kallblod var i genomsnitt ute 80 procent av tiden medan de lättare hästarna valde ligghall i omkring 65 procent av studien.
Om det var kallt, blött och blåsigt nyttjades den uppvärmda ligghallen betydligt flitigare av hästarna. Vissa hästar valde i stort sett alltid uppvärmt, medan andra nästan aldrig gick dit. Det kan alltså finnas vetenskapliga belägg för att en del hästar är extra frusna.
När det blev riktigt dåligt väder kom till och med de stora kallbloden över till den varma delen.
Varje häst är unik
En av forskarna, Grete Jørgensen, poängterade just vikten av att se hästarna som individer i en intervju med den amerikanska tidningen The Horse. ”Varje häst är unik och man ska aldrig anta att hästen är kall baserat på utseende, ras eller vad de du delar stall med tycker”, säger hon.
Samma häst kan dessutom ha olika förutsättningar att klara av skiftande väderlek beroende på sådant som utfodring, träningsstatus och stigande ålder.
Grete Jørgensen medgav också att en uppvärmd ligghall kanske inte är praktiskt genomförbart att ha. ”Vi strävade aldrig efter att det skulle vara en praktisk lösning för hästägare att överväga.”
Forskarna använde tillskottsvärmen i studien för att försöka mäta om hästarna ville ha ännu mer värme än vad de kunde få genom skydd mot vind och regn.
Referens:
Jørgensen, G.H., Aanensen, L., Mejdell, C.M. & Bøe, K.E. 2015. Preference for shelter and additional heat in horses exposed to Nordic winter conditions. Equine Veterinary Journal, 2015 Oct 28. doi: 10.1111/evj.12522.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!