Forskning
Publicerad: 2021-11-17
Känsligare metod för benskabb framtagen: "Märkte att det saknas en bra diagnostik"
Benskabb kan vara en bakomliggande orsak till mugg och rasp hos häst. Genom ett forskningsprojekt har en ny provtagningsmetod tagits fram för att diagnostisera benskabb. Med hjälp av PCR kan ett mer träffsäkert resultat ges i jämförelse tidigare använda metoder.
Text: Jennie Börs
Foto: Adobe Stock och pressbild SVA (infälld)
Det är Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som, tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Norges veterinärinstitut, har drivit forskningsprojektet. Finansiering har skett av Föreningen nordsvenska hästen och det Norska landslaget för dölehäst via Stiftelsen hästforskning. Ett flertal forskare från de två nordiska länderna har deltagit i projektet.
– Det vi märkte var att det saknades en bra diagnostik för vad som orsakar problem på nedre delen av hästens ben. Det kan leda till felbehandlingar och att till exempel antibiotika används i onödan, säger Giulio Grandi, parasitolog och veterinär vid SVA, vid en föreläsning under Hippocampusdagen.
Kallblod drabbas ofta
Ben- eller fotskabb hos häst orsakas av ett kvalster som heter Chorioptes bovis. Åkomman är vanligt förekommande hos raser med mycket hovskägg, exempelvis tinker, nordsvensk, frieser och ardenner. Även raser med mindre eller inget hovskägg kan dock smittas.
Ofta ger benskabb symtom i form av klåda på hästens ben och hudförändringar i form av skorpor, mjäll och krustor. Benskabb kan vara en av flera bakomliggande orsaker till mugg och rasp, som är samlingsnamn för hudinflammationer på nedre delen av hästens ben.
En del av den forskning som bedrivits syftade till att ta fram en ny undersökningsmetod.
– Vi ville centralt utveckla en bra diagnostik för benskabb hos häst. Traditionellt ställs diagnos med hjälp av att man tittar på hudskrap i ett mikroskop. Det är en rätt gammeldags metod.
PCR ger säkrare resultat
Syftet med att ta fram en ny undersökningsmetod var att hitta en känsligare metid. Forskarnas idé var därför att gå över till diagnostisk med hjälp av PCR.
– PCR kan detektera DNA från kvalster. Det innebär att du inte måste få med hela parasiten vid diagnostik, utan även ägg och rester från kvalster ger utslag.
Med hjälp av prover från tre benskabbsdrabbade hästar kunde ett nytt PCR-system designas. I studien ingick sedan 106 hästar från Uppsala, Göteborg, Småland och Oslo. Majoriteten av hästarna var nordsvenskar eller dölehästar, men även andra raser representerades i studien.
– Av 106 hästar testades 41 stycken positivt för Chorioptes. Vi studerade också skrapprov respektive tejpprov i mikroskop från 40 av dessa hästar.
I skrapprovet visade 25 hästar, alltså 63 procent, positiv resultat för benskabb. Tejpprovet noterade ännu färre fall med sina 18 stycken positiva prov, vilket motsvarar 45 procent.
– Minst en tredjedel visade alltså negativt resultat och det här är metoder som används för att diagnostisera Chorioptes. Då pratar vi också om ett icke-grävande kvalster, så det ligger på ytan och borde vara ganska lätt att få tag på med tejpprov eller ett mindre djupt skrapprov. Så resultaten vi kom fram till i studien är viktiga.
Provtagning utan veterinär
SVA erbjuder sedan juli 2021 provtagning för benskabb hos häst med hjälp av PCR. Testet kan på egen hand genomföras av hästägare.
– På vår hemsida finns instruktioner hur man går till väga. En veterinär behöver inte vara inblandad när provet tas.
En sak som genom forskningen noterats med den känsligare PCR-metoden, är att ett positivt provsvar för benskabb kan ges efter behandling. Giulio menar dock inte att det är en nackdel.
– Det visar att metoden är känslig och vi misstänker att spår av kvalster fanns kvar hos hästen efter avslutad behandling. Samtidigt visar det att man måste vara försiktig när man väljer tidpunkt för provtagning efter behandlingen för att se om problemet är borta, säger han och fortsätter:
– Det är något vi behöver studera mer för att få fram rekommendationer kring uppföljande provtagningsdatum.
Fotnot: I projektet har dels en enkätstudie, dels en klinisk studie genomförts. Här i artikeln presenteras resultat från den kliniska delen av projektet – där dermatolog Kerstin Bergvall, SLU, haft en betydande arbetsroll.
taggar
Liknande webbartiklar
- Så undviks och behandlas mugg och rasp – veterinärens råd: "Rengöring är viktigt"
- Gård har varit isolerad i snart ett år på grund av kvarkaprojekt
- Kartläggning av EHV-1-utbrottet i Valencia
- SVA: Ökad risk för spridning av EHV-1
- Så får du bort styngflugans ägg
- Utbrott av afrikansk hästpest i Thailand
- Coronaviruset – inte samma på häst och människa
- SVA startar ny insamling av ovanliga fästingar
- Gittan Gröndahl vill studera årets utbrott av EHV-1: ”Viktigt att få rätt diagnos snabbt”
- Smittskyddsråd för virusabort – så ska du som hästägare tänka

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!