Forskning
Publicerad: 2021-12-13
Foto: Adobe Stock
Kommunikation, hästvälfärd och fång
Stiftelsen hästforskning beviljar medel till fem nya forskningsprojekt, varav två svenska och tre samverkansprojekt mellan Sverige och Norge. Tre av projekten är inom området veterinärmedicin, husdjursvetenskap och teknikvetenskap och två inom området samhällsvetenskap och humaniora.
De två samhällsvetenskapliga projekten har ridskolan i fokus. Det ena projektet ska titta på hur vetenskapligt baserad kunskap om hästens beteende och inlärning på ett bättre sätt kan inkluderas i ridskolornas undervisning. Det andra ska se på hur ridskolan kan användas som center för lärande om en miljömässigt hållbar hästsektor.
– Att ridskolorna har en central roll ser vi i årets anslag. Det är här de flesta ryttare och blivande hästägare formas. Genom fördjupad forskning kan vi bidra till ökad kunskapsspridning om hästarnas beteende och välfärd, men också den viktiga miljöomvandlingen som hästsektorn står inför, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.
Agria som går in och stöttar forskningen med två miljoner kronor.
Veterinärmedicin och husdjursvetenskap
Tre av projekten är inom området veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Ett projekt syftar till att optimera dosen av substansen canagliflozin för att minska hyperinsulinemi och motverka fång. I ett annat studeras genomisk mångfald inom och mellan olika nordiska hästraser med liten populationsstorlek, som hjälpmedel för hållbar avel inom respektive ras, och för att undersöka hur lika eller olika raserna är varandra genetiskt sett. Det tredje handlar om utfodring av travhästar, med frågeställningen om förhöjd muskelenzymaktivitet; ett tecken på muskelskada som ofta ses i blodprov efter träning, kan bero på en stärkelserik foderstat, i kontrast till den traditionella hypotesen att det är ett resultat av själva träningen.
Forskning över gränserna
Årets anslag fördelas till forskare vid SLU, Wången och Malmö universitet. Tre av projekten kommer att ske i samverkan med norska universitet.
– Det har i år varit extra hög konkurrens bland ett stort antal högkvalitativa ansökningar i kombination med en begränsad budget, säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare Stiftelsen hästforskning, på deras hemsida.
– Beredningsgrupperna har gjort ett väldigt bra arbete med att rekommendera fem projekt till beviljande med högsta relevans för näringen samt högsta vetenskapliga kvalitet. Beviljade projekt har en mycket god spridning över forskningsprogrammets olika fokusområden, där över hälften av projekten är samverkansprojekt, vilket är mycket positivt, avslutar Lina.
NYA PROJEKT SOM TILLDELAS ANSLAG
- Förstärka ridskolors kunskapsbas för att förbättra hästvälfärd och kommunikation mellan människa och häst (Elke Hartmann, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU)
- Ridskolan som framtida lärandecenter för en miljömässigt hållbar hästsektor och för samhället i stort (Susanna Hedenborg, Malmö universitet och Aage Radmann, Norges idrettshøgskole))
- Utfodrar vi travhästar på ett sätt som orsakar muskelskada? (Malin Connysson, Wången AB)
- Optimera dosen av canagliflozin – motverka hyperinsulinemi och förebygga fång (Carl Ekstrand, SLU och Cathrine Fjordbakk, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU)
- Genomisk kartläggning som redskap för hållbart avelsarbete i inhemska nordiska hästraser (Susanne Eriksson, SLU och Peer Berg, NMBU)
Liknande webbartiklar
- Stall Kungsgården får stipendium av Stefan Johansons Minnesfond
- Vallfoderstudie ska sprida kunskap
- Två hästforskningsprojekt prisas
- Sju nya forskningsprojekt får medel 2021
- Miljoner kan sökas till hästforskningsprojekt
- Hösilage inte alltid skäl till hästens dåliga mage: "Kan vara olika typer av grundorsaker"
- Åtta nya hästforskningsprojekt får medel nästa år
- Miljoner att söka till forskningsprojekt om hästar
- 19 miljoner kronor till svensk hästforskning
- Hästforskning samlas på ny webbplats: ”Ny kunskap bidrar till friskare hästar”

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.

46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på regeländringar för att sätta hästvälfärden i centrum under OS i Paris 2024.
Vill se lag om fyra ryttare och alla hinder rivningsbara i terrängen

Smart lösning för att fylla på vatten
Sandra Källström kom på en smart lösning för att fylla på vatten i två hagar samtidigt. Enkelt, smidigt och för en rimlig summa pengar.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

[WEBBSHOP] Höpåse på köpet!
Just nu skickar vi med Hippsons snygga höpåsar när du köper någon av ridövningsböckerna. Passa på att inspireras och få en praktiskt höpåse.
Hundratals konkreta ridövningar varieras med veterinära tips

Hjälp till att kartlägga stor blodmask
Veterinärstudenten Jessica Lernå vill ha hjälp att i sitt examensarbete kartlägga förekomsten av stor blodmask hos häst.

Ridklubben ger bort återvunna ridkläder
Hos Nynäshamns ridklubb kan man lämna ridkläder som man har vuxit ur eller inte vill ha. Den som behöver får komma och hämta – helt gratis.
Gynnar miljö och plånbok: "Bra om sakerna kan glädja någon annan"

Handeln bara fortsätter trots förbud
Två kvinnor i Halland är förbjudna att handla med och hålla hästar i större omfattning. Trots det fortsätter handeln enligt uppgifter till Hippson.
Länsstyrelsen: "Därmed får hon inte sälja några hästar alls"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!