Uppfödare och ägare till SWB-hästar är en brokig skara. Med jämna mellanrum försöker forskare och studenter samla mer information om de svenska hästarna och deras människor, men allt som oftast misslyckas de med att räta ut frågetecknen helt. Vi vill nämligen inte berätta.
Text: Sara Slottner
Foto: Tomas Holcbecher
Veterinärstudenten Karin Jacobsson gjorde sitt examensarbete med syftet att undersöka ”hur ägare av SWB uppfattar sina hästar vad gäller temperament, benställning, skador och prestation”. Det borde vara en intressant och viktig frågeställning för den svenska uppfödarkåren, och för dem som vill föra den svenska ridhästaveln framåt.
Hög ambitionsnivå
Det var ett omfattande arbete där en enkät skickades ut till alla som ägde, eller hade ägt, ett svenskt varmblod fött 2006 eller senare. Hela 4.589 brev blev det baserat på ASVH:s register, dessutom lades enkäten ut på flera hästrelaterade sidor på nätet. Ändå kom det bara in 874 svar, vilket gjorde det i princip omöjligt att dra några generella slutsatser om vad SWB-ägarna tycker om sina hästar.
Av dem som svarade var det en högre andel som hade hästar som tävlat och/eller hade varit med på unghästtester, jämfört med hela gruppen. I slutsatsen skriver Jacobsson: ”Att andelen hästar med prestationsresultat var högre i min enkätundersökning än i populationen i övrigt kan bero på att personer som äger hästar som inte har egna prestationer har valt att inte delta i studien.”
Det summerar problemet med enkätstudier i allmänhet. Samma sak återkommer nämligen gång på gång när forskare och studenter ber hästägare om hjälp, för att lära sig mer om någon del av hästens och hästägarens vardag.
Var femte svarade
En student på Strömsholm, Elisabeth Svedemark, skulle 2010 kartlägga uppfödarstrukturen inom ASVH. Då var det 2.500 uppfödare från ASVH:s register som ombads svara på en enkät, men bara 485 (19 procent) gjorde detta.
Resultatet visar att 88 procent av de svarande var kvinnor och vanligast var att de var mellan 31 och 50 år, utan lantbruksbakgrund. 62 procent av dem som svarade hade bara ett sto i avel. Men det går så klart inte att säga något generellt om hur den svenska uppfödarkåren ser ut, för de flesta svarade inte.
Det gjorde de inte heller tre år senare när två studenter skulle ta reda på hur uppfödare ser på grupphållning av inridningshästar. Caroline Lagerhjelm och Angelica Mattson skickade ut 2.860 mejl till uppfödare och licensierade ryttare, även här från ASVH:s register. Men bara 22 procent svarade, av dem var 59 procent positiva till lösdrift. Frågan det inte går att svara på är om de som var positiva till lösdriften också var mer positiva till att svara på en sådan här enkät?
”Acceptabelt”
År 2013 gjordes vissa delar av treårstestet om, och som en del i utvärderingen av förändringarna gjorde Camilla Hinas Gradin och Erica Johansson på hippologprogrammet en enkätstudie. De ville ta reda på vad de som visade sina hästar det året tyckte. Studenterna skickade mejl till 858 personer som anmält en eller flera hästar till treårstestet. Här svarade 39 procent, de allra flesta tyckte att de nya reglerna var bra. Lagerhjelm och Mattson bedömde svarsfrekvensen som ”acceptabel”, men om fler hade skickat in hade det blivit ”ett mer representativt resultat över vad respondenterna tycker om de nya reglerna”.
Vad tror ni läsare, varför svarar inte fler av oss?
Referenser:
Jacobsson, K. 2014. Samband mellan hälsa, temperament och prestation hos svenskt varmblod (SWB). Sveriges Lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjursgenetik. Examensarbete 2014:16.
Lagerhjelm, C. & Mattsson, A. 2013. Uppfödares syn på inridningshästar i grupphållning. Sveriges Lantbruksuniversitet, Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi, Hippologenheten. Examensarbete 2013:K28.
Hinas Gradin, C. & Johansson, E. 2013. En enkätstudie om treårstestets regelförändringar år 2013. Sveriges Lantbruksuniversitet, Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi, Hippologenheten. Examensarbete 2013:K34.
Svedemark, E. 2010. Uppfödarstrukturen inom svensk varmblodsavel. Sveriges Lantbruksuniversitet, Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi, Hippologenheten. Examensarbete 2010:K10.
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
Lurbo ridklubb delade med sig av sina erfarenheter kring miljötänk till eleverna i Academy Dressage and Jumping vid en digital träff.
Har arbetat med energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Att bygga nytt stall är både roligt och svårt, menar Annelie Eriksson. Det är många beslut som ska fattas och nu kämpar hon med bygglovets vara eller icke vara.
Varje anläggning och verksamhet ska beräkna maxantalet besökare som får vistas i deras lokaler. Det blir en av följderna av den nya pandemilagen.
Gusten är en liten hingst med stor personlighet. Hans stora kompisar i hagen avgudar honom och han följer gärna med på aktiviteter så som löshoppning.
Se klipp + intervju: "Han är älskad av alla barnen i stallet"
Bara 20 minuter från Globen hittar vi "Veckans gård". En gård med ett modernt boningshus, plats för elva hästar och stort, ljust och luftigt ridhus.
Bilder och info samt länk till mäklarens annons på Hippson Market
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!